Πίεση για να τα βρουν με τις τράπεζες και να προβούν σε ρυθμίσεις χρεών φαίνεται να δημιουργεί σε χιλιάδες δανειολήπτες η κατάργηση του Νόμου Κατσέλη και η προοπτική λήξης της προστασίας α΄κατοικίας μετά τις 30 Απριλίου.

Σε συνέχεια της πρωινής δήλωσης Σταϊκούρα για τα “κόκκινα” δάνεια και της δημοσιοποίησης των επιστολών σε τράπεζες και Ένωση Τραπεζών, παράγοντες του οικονομικού επιτελείου ανέφεραν ότι τα πρώτα στοιχεία από τις τράπεζες δείχνουν ότι 43.400 δανειολήπτες με δάνεια πάνω από 3 δισ ευρώ πήγαν σε απευθείας ρύθμιση με τις τράπεζες κατά το β’ 6μηνο του 2019. Για το πρώτο εξάμηνο δεν υπάρχουν στοιχεία αλλά αναλογικά υπολογίζεται πως μπορεί να έχουν γίνει 80.000- 100.000 ρυθμίσεις συνολικά στη διάρκεια του έτους.

Στο υπουργείο Οικονομικών παρακολουθούν όμως και τα στοιχεία για αυτούς που έχουν συναινέσει στην άρση του απορρήτου αλλά δεν έχουν υποβάλει αίτημα ρύθμισης, ή για όσους δηλώνουν διεύθυνση κατοικίας διαφορετική από εκείνη της α’ κατοικίας κ.λπ.

«Οι πολίτες “ψάχνονται το τελευταίο διάστημα για ρύθμιση, μάλλον θορυβημένοι από αυτά που ακούνε ότι έρχονται από Πρωτομαγιά μετά τη λήξη της προστασίας» αναφέρουν οι ίδιες πηγές, που άφηνα ανοικτό και το ενδεχόμενο να γίνει διαφήμιση για την πλατφόρμα α’ κατοικίας.

Από το υπουργείο Οικονομικών υπάρχει διάθεση να «στριμώξει» τα Funds (διαχειριστές δανείων) θεωρώντας ότι προσφέρουν μεν καλές λύσεις (ρυθμίσεις) σε σχέση με τις τράπεζες, αλλά δεν είναι ακόμα καλά οργανωμένα. Διαπιστώνεται δυσκολία επαφής με τους πελάτες/ δανειολήπτες και είναι ενδεικτικό πώς ούτε το ΥΠΟΙΚ έχει ακόμα τα στοιχεία επικοινωνίας όλων των διαχειριστών. “Αγοράζουν αρκετά χαμηλά κι έτσι έχουν περιθώριο να προσφέρουν καλή αναδιάρθρωση (κούρεμα)” λένε στο οικονομικό επιτελείο, αναφέροντας σαν χαρακτηριστική και την περίπτωση δανείου 300.000 ευρώ  που “κουρεύτηκε” στις 120.000 ευρώ.

Για τους λόγους αυτούς, απόψε στο υπουργείο Οικονομικών θα γίνει η πρώτη συνάντηση με τους εκπροσώπους των Funds, ώστε να αποκτήσει συνολική εικόνα από τους διαχειριστές.

Υπάρχει πρόθεση να γίνει κίνηση από κοινού με την ΤτΕ έτσι ώστε η PQH (εκκαθαριστής 17 τραπεζών μεταξύ των οποίων η Αγροτική και το ΤΤ) να αποκτήσει τα χαρακτηριστικά ευελιξίας που έχουν οι διαχειριστές, γιατί στην παρούσα φάση δεν μπορεί να προσφέρει λύσεις στους δανειολήπτες που προσφέρουν τα funds.