Αύξησε ρυθμούς η μεταποιητική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη τον Ιανουάριο, καθώς μειώθηκαν τα εφοδιαστικά προβλήματα, αν και η βελτίωση δεν σημειώθηκε με τον ίδιο βαθμό σε όλες τις χώρες – μέλη και τα εργοστάσια συνεχίζουν να είναι αντιμέτωπα με πληθωριστικές πιέσεις, σύμφωνα με την έρευνα της IHS Markit.

Όπως καταδεικνύει η έρευνα, χαλάρωσαν οι πιέσεις στις τιμές πρώτων υλών, φτάνοντας στο πιο χαμηλό σημείο των τελευταίων εννέα μηνών.

Ο τελικός δείκτης Υπεύθυνων Προμηθειών ΡΜΙ ανήλθε στις 58,7 μονάδες τον Ιανουάριο – είναι το πιο υψηλό από τον Αύγουστο – έναντι αρχικής εκτίμησης για 59 μονάδες και έναντι 58 μονάδεων τον Δεκέμβριο.

«Οι βιομήχανοι της ευρωζώνης εμφανίζονται να αντιμετωπίζουν τη μετάλλαξη Όμικρον καλύτερα από τα προηγούμενα κύματα της πανδημίας, με τις εταιρείες να ανακοινώνουν τη μεγαλύτερη παραγωγή και τη μεγαλύτερη βελτίωση στις παραγγελίες εδώ και τέσσερις μήνες», ανέφερε ο Κρις Γουίλιαμσον επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit. Σημειώνει πάντως ότι η ανάκαμψη δεν είναι ισόποσα κατανεμημένη στην Ευρωζώνη, καθώς σημειώθηκε ανάκαμψη σε Γερμανία, Ολλανδία και Αυστρία και επιβράδυνση σε Ιταλία, Ισπανία και Ελλάδα και σχεδόν στασιμότητα στη Γαλλία».

Οι τιμές των πρώτων υλών συνεχίζουν να αυξάνονται, αν και με βραδύτερο ρυθμό σε σχέση με τον Δεκέμβριο και τα εργοστάσια μετακύλησαν το μεγαλύτερο βάρος τους καταναλωτές.

Ο δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε στο 72,7 από 70,2 και είναι η δεύτερη υψηλότερη μέτρηση σε σχεδόν δύο δεκαετίες.

Διαβάστε ακόμη:

Goldman Sachs: Τι λέει για τις εντάσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας – Δε φοβάται για την ανάπτυξη στην Ευρώπη

New York Times: Αγόρασαν το παιχνίδι που έσπασε όλα τα ρεκόρ με 7ψήφιο αντίτιμο

Παγίδα ΕΝΦΙΑ με τη διασύνδεση κτηματολογίου και Ε9