Πού κατοικούν ή πού αναγκάζονται να ζουν οι Ευρωπαίοι; Σε διαμέρισμα ή σε μονοκατοικία; Οι τάσεις στην κατοικία διαμορφώνουν και τις τάσεις στην κτηματαγορά και καθορίζουν τις επιλογές των επενδυτών.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των Ελλήνων πάντως ζει σε διαμερίσματα. Αυτό προκύπτει από σχετική έρευνα της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, της Eurostat. Πιο συγκεκριμένα το 60% των Ελλήνων κατοικεί σε διαμερίσματα, ούσα η κυρίαρχη επιλογή σε 14 κράτη μέλη.

Το 2019 το 46% του πληθυσμού της Ε.Ε. έμενε σε διαμερίσματα. Λίγο πάνω από το 1/3, δηλαδή ποσοστό 35%, διέμενε σε μονοκατοικία, ενώ ένα 19% μένει σε μεσοτοιχίες ή μεζονέτες.

Στη Λετονία το 66% των κατοίκων ζει σε διαμέρισμα, στην Ισπανία το 65%, στην Εσθονία το 61%, ενώ στον αντίποδα στην Κροατία το 68% διαμένει σε μονοκατοικία. Εξαιρετικά υψηλά ποσοστά διαμονής σε μονοκατοικία καταγράφονται σε άλλες χώρες των Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης, όπως η Σλοβενία (66%), η Ουγγαρία και η Ρουμανία (65% και στις δύο περιπτώσεις). Ακολουθεί η Δανία με 54%.

Η Ολλανδία και η Ιρλανδία είναι τα μόνα κράτη – μέλη στα οποία συναντάμε πολύ συχνά μεσοτοιχίες (58% και 53% αντίστοιχα).

Σε εξαιρετικά υψηλά ποσοστά παραμένει και η ιδιοκατοίκηση. Το 2019 επτά στους δέκα πολίτες της Ε.Ε. διέμεναν σε δικό τους διαμέρισμα ή μονοκατοικία. Οι ιδιοκτήτες είναι περισσότεροι από τους ενοικιαστές στο σύνολο των κρατών μελών, με τα υψηλότερα ποσοστά να καταγράφονται σε Ρουμανία (96%), Ουγγαρία (92%), Σλοβακία (91%) και Λιθουανία (90%). Στον αντίποδα τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφονται σε Γερμανία (51%) και Αυστρία (55%).

Διαβάστε ακόμα

Προς αύξηση κεφαλαίου €800 εκατ η Alpha Bank – Ισχυρή πτώση στο Χ.Α. 

Χρ. Σταϊκούρας στο Eurogroup: Να στρέψουμε τα προσωρινά μέτρα στήριξης προς την ανάκαμψη 

Πώς θα «κληρώσει» στις 15 Ιουλίου η επόμενη μέρα για το «Καψής»