Έντονες ρευστοποιήσεις στον τραπεζικό κλάδο οδηγούν το Χρηματιστήριο Αθηνών σε μεγάλες απώλειες με τον Γενικό δείκτη να καταγράφει πτώση 3,9% και να είναι στις 852 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 15% και βρίσκεται στις 481 μονάδες.

Η τραπεζική πτώση αρχικά πυροδοτήθηκε από σενάρια ότι οι τράπεζες θα προχωρήσουν σε νέο κύκλο αυξήσεων κεφαλαίου, με την Alpha Bank να κάνει την αρχή.

Έπειτα από σχετικό ερώτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η τράπεζα ανακοίνωσε πως έχει προσλάβει την JP Morgan και την Goldman Sachs Bank Europe SE, προκειμένου να διερευνήσει το ενδεχόμενο άντλησης κεφαλαίων ύψους 800 εκατ ευρώ περίπου, για τη χρηματοδότηση του αναπτυξιακού της σχεδίου. Η προτεινόμενη άντληση κεφαλαίων, αναφέρει η Alpha Bank, επιδιώκεινα εκμεταλλευτεί τις τρέχουσες ευνοϊκές συνθήκες στις χρηματαγορές, καθώςκαι την ισχυρή οικονομική θέση της AlphaBank, προασπίζοντας ταυτοχρόνως την αξία της επένδυσης των υφισταμένων μετόχων

Η εξέλιξη αυτή έρχεται έπειτα από πληροφορίες που υπήρχαν στην αγορά το τελευταίο διάστημα περί νέα κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών. Όπως είχε γράψει το newmoney σε πρόσφατο δημοσίευμά του, η αγορά εκτιμούσε πως η μία μετά την άλλη οι τράπεζες θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της Τράπεζας Πειραιώς, προβαίνοντας σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Ήδη η Attica Bank έλαβε την σκυτάλη, ανακοινώνοντας την πρόθεσή της να μετατρέψει τον αναβαλλόμενο φόρο σε μετοχές, προχωρώντας σε αύξηση.

Όσον αφορά στους υπόλοιπους συστημικούς Ομίλου, μολονότι οι διοικήσεις τους διαψεύδουν κατηγορηματικά το ενδεχόμενο μιας ΑΜΚ, εντούτοις οι πληροφορίες ήθενα τουλάχιστον δύο εξ αυτών να έχουν βολιδοσκοπήσει την αγορά, αναφορικά με το εύρος της τιμής, αλλά και το είδος των επενδυτών που θα ήταν διατεθειμένοι να επενδύσουν νέα κεφάλαια στην Ελλάδα.

Όπως αναφέρθηκε, τη λύση της μετατροπής του αναβαλλόμενου φόρου σε μετοχές ακολούθησε ήδη η Attica Bank, με τις όποιες εξελίξεις να τοποθετούνται χρονικά περί τον Σεπτέμβριο, οπότε και έχει οριστεί η γενική συνέλευση των μετόχων.

Κάθετη πτώση

Στη σκιά της φήμης μιας επικείμενης ΑΜΚ ή οποιουδήποτε εταιρικού γεγονότος που θα αφορούσε σε χαμηλότερη –χρηματιστηριακή- αποτίμηση της εταιρίας, η μετοχή της Alpha Bank κατέρρευσε εν ριπή οφθαλμού (-30%) στο ταμπλό, συμπαρασύροντας και το σύνολο του ταμπλό, επηρεάζοντας κυρίως ψυχολογικά τους επενδυτές.

Έτσι, η αφορμή για βαθύτερη διόρθωση στο χρηματιστήριο ήρθε τελικά από αλλού, και όχι από τις ΗΠΑ, πνίγοντας κάθε ελπίδα διατήρησης του momentum, την επαφή με τις 900 μονάδες και μαζί υποστήριξη των 880 μονάδων. Η αγορά είχε προειδοποιήσει με την αδυναμία της στις 915 μονάδες, ωστόσο η διάσπαση αυτή επιβεβαιώνει την πτωτικότητα τοπικά, και κρατάμε το επίπεδο των 880 ως νέα αντίσταση στα short.

Για τη συνέχεια, αναφέρουν αναλυτές, κοιτάμε το επίπεδο των 835 μονάδων, όπου θα δοθεί καλή ευκαιρία επανατοποθέτησης σε επιλεγμένους τίτλους. Θα χρειασθεί λίγη υπομονή ώστε η αγορά να απορροφήσει τις πωλήσεις και να δώσει νέα κίνηση (ή όχι), ενώ σε κάθε περίπτωση δεν χρειάζονται βιαστικές κινήσεις.

Στο ταμπλό και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης ο οποίος σημειωνει απώλειες κατά 4% και βρίσκεται στις 2.060 μονάδες, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες σημειώνουν τις μεγαλύτερες απώλειες με την Alpha Bank να βρίσκεται στο limit down και να ακολουθούν η Εθνική (-13%), η Πειραιώς (-6%) και η Eurobank (-5%).

Διαβάστε ακόμη

Η επιστροφή της Egon Zehnder, το κακό μάτι στον Λεωνίδα, οι χρυσές άδειες του e-τζόγου και ο… άστεγος του Κορυδαλλού 

Aegean: Οι παραλαβές των αεροσκαφών από την Airbus και οι τάσεις της φετινής χρονιάς

Ο Ρώσος ολιγάρχης και άσπονδος εχθρός του Πούτιν και η «μάχη» για το παλάτι των $122 εκατ.