«Στις γενικότερες αβεβαιότητες που υπάρχουν για το 2021 για τις ελληνικές εξαγωγές δεν πρέπει να προστεθεί το κόστος της ενέργειας με το οποίο καλούμαστε να ανταγωνιστούμε» δήλωσε χθες ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος κατά την συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, υποστηρίζοντας ότι το κόστος της ενέργειας για τη βιομηχανία στην Ελλάδα είναι υψηλότερο από σχεδόν όλες τις χώρες της ευρύτερης περιοχής.

Στο επίκεντρο της επίσκεψης στο ΥΠΕΝ στην οποία συμμετείχαν επίσης ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος και ο κ. Μιχάλης Στασινόπουλος, βρέθηκε ο εξορθολογισμός των τιμολογίων για τη βιομηχανία ενόψει και της νέας διαπραγμάτευσης των βιομηχάνων με την ΔΕΗ για τα νέα συμβόλαια ηλεκτρικής ενέργειας καθώς τα υφιστάμενα λήγουν τέλος του χρόνου. Ωστόσο, όπως αναφέρθηκε η βιομηχανία έχει να αντιμετωπίσει και μια σειρά από άλλα κρίσιμα ζητήματα όπως είναι το έλλειμμα στο λογαριασμό του ΕΛΑΠΕ (λογαριασμός για την πληρωμή της ενέργειας που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας) που επηρεάζει το ΕΤΜΕΑΡ (το τέλος που καταβάλλουν οι καταναλωτές ενέργειας για τις ΑΠΕ) αλλά και τα τέλη χρήσης του δικτύου.  Υπενθυμίζεται ότι το καλοκαίρι το ΥΠΕΝ υπέγραψε την απόφαση με την οποία άνοιγε ο δρόμος για την ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων υπαγωγής στο μητρώο δικαιούχων μειωμένης χρέωσης ΕΤΜΕΑΡ για την ενεργοβόρα βιομηχανία.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος το τελευταίο διάστημα έχει ανεβάσει τους τόνους για το κόστος ενέργειας στην Ελλάδα, επανέλαβε χθες ότι «θα εργαστεί για την άρση των στρεβλώσεων στην αγορά που οδηγούν σε ένα πλαίσιο που όχι μόνο είναι πολύπλοκο, αλλά και επιβλαβές για τη βιομηχανία, την οικονομία και τους καταναλωτές. Ο ανταγωνισμός είναι η μεγάλη μεταρρύθμιση στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας», επεσήμανε, δίνοντας έμφαση στην εφαρμογή του target model που θα ξεκινήσει από την 1 Νοεμβρίου που θα συμβάλλει στην ουσιαστική απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.

Μεγάλοι καταναλωτές – όπως είναι οι ενεργοβόρες βιομηχανίες και άλλες επιχειρήσεις – θα μπορούν σε αυτή τη νέα αγορά του Target Model να συνάπτουν διμερή συμβόλαια διαπραγματευόμενες την τιμή του ρεύματος.

Ο κ. Χατζηδάκης επισήμανε χθες ότι το ΥΠΕΝ, δρομολογεί και μια σειρά άλλων μέτρων, όπως είναι η μείωση των χρεώσεων χρήσης συστήματος της βιομηχανίας, η διατήρηση του μηχανισμού αντιστάθμισης για το κόστος των ρύπων και η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στη μέση τάση.

Χθες επίσης ανακοινώθηκε ότι εγκρίθηκαν από την Κομισιόν ο μηχανισμός διακοψιμότητας και ο Μεταβατικός Μηχανισμός Αποζημίωσης Ευελιξίας. Η παράτασή τους για περιορισμένο χρονικό διάστημα (20 Σεπτεμβρίου 2021 ο πρώτος και 21 Μαρτίου 2021 ο δεύτερος) είναι συμβατή με την ευρωπαϊκή νομοθεσία περί κρατικών ενισχύσεων.

Το ΥΠΕΝ σημειώνει ότι οι δυο αυτοί μεταβατικοί μηχανισμοί όχι μόνο συμβάλλουν στη στήριξη της ενεργοβόρου βιομηχανίας και των παραγωγών ενέργειας, αλλά συνεισφέρουν και στην ομαλή μετάβαση στο Target Model.