Μείωση εμφάνισαν τον Οκτώβριο οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες, καθώς η σταθεροποιητική τάση στους λογαριασμούς των νοικοκυριών δεν κατέστη ικανή να «απορροφήσει» τις εκροές στους λογαριασμούς των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων.  

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα (νοικοκυριά, επιχειρήσεις) περιορίστηκαν κατά 550 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και ανήλθαν σε 184,8 δισ. ευρώ. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής δε, μειώθηκε σε 5,9% από 6,2% τον Σεπτέμβριο. 

Οι καταθέσεις από επιχειρήσεις συρρικνώθηκαν κατά 671 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκαν σε 45,9 δισ. ευρώ. Οι καταθέσεις, ειδικότερα, των μη χρηματοπιστωτικών εταιρειών μειώθηκαν κατά 678 εκατ. ευρώ, ενώ οι καταθέσεις των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων αυξήθηκαν κατά 6 εκατ. ευρώ. 

Όσον αφορά τις καταθέσεις από νοικοκυριά και ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα, σημείωσαν άνοδο κατά 121 εκατ. Ευρώ (138,8 δισ. ευρώ), παρότι ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής επιβραδύνθηκε στο 4,3% από 4,6% τον Σεπτέμβριο.  

Μείωση κατά 320 εκατ. ευρώ εμφάνισαν και οι καταθέσεις της γενικής κυβέρνησης. 

Αναλυτικά τα στοιχεία της ΤτΕ  

H μηνιαία καθαρή ροή του συνόλου των καταθέσεων ήταν αρνητική κατά 872 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο του 2022, έναντι θετικής καθαρής ροής 1.807 εκατ. ευρώ το Σεπτέμβριο του 2022.

Καταθέσεις από τη γενική κυβέρνηση: Μείωση κατά 322 εκατ. ευρώ παρουσίασαν, τον Οκτώβριο του 2022, οι καταθέσεις της γενικής κυβέρνησης, έναντι μείωσης κατά 448 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής μειώθηκε σε -4,9% από 3,3% τον προηγούμενο μήνα. 

Καταθέσεις από τον ιδιωτικό τομέα: Μείωση κατά 550 εκατ. ευρώ παρουσίασαν, τον Οκτώβριο του 2022, οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα, έναντι αύξησης κατά 2.255 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής μειώθηκε σε 5,9% από 6,2% τον προηγούμενο μήνα.  

– Καταθέσεις από επιχειρήσεις: Μείωση κατά 671 εκατ. ευρώ παρουσίασαν, τον Οκτώβριο του 2022, οι καταθέσεις των επιχειρήσεων, έναντι αύξησης κατά 1.502 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής μειώθηκε σε 11,1% από 11,5% τον προηγούμενο μήνα. Ειδικότερα, οι καταθέσεις των MXE μειώθηκαν κατά 678 εκατ. ευρώ, έναντι αύξησης κατά 1.879 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Οι καταθέσεις των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων αυξήθηκαν κατά 6 εκατ. ευρώ, έναντι μείωσης κατά 377 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. 

– Καταθέσεις από νοικοκυριά και ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα: Αύξηση κατά 121 εκατ. ευρώ παρουσίασαν, τον Οκτώβριο του 2022, οι καταθέσεις των νοικοκυριών και των ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων, έναντι αύξησης κατά 753 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής μειώθηκε σε 4,3% από 4,6% τον προηγούμενο μήνα. 

Διαβάστε επίσης

Ο Μητσοτάκης και οι εκλογές, το VAR του Μαξίμου για Στασινό και Ξιφαρά, οι αυξήσεις στα κινητά και τα φέσια στις στοιχηματικές

O λεπτότερος ουρανοξύστης στον κόσμο βλέπει το Central Park της Νέας Υόρκης από τα 435 μέτρα

Τι έχουν πάθει οι Ελληνες με τις Μαλδίβες; 12 ξενοδοχεία σε έναν προορισμό που ζει δόξες