Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε στους Ευρωπαίους ηγέτες ότι οι αξιωματούχοι που είναι αρμόδιοι για τη χάραξη πολιτικής της ΕΚΤ θα εξετάσουν όλα τα εργαλεία πολιτικής στη συνεδρίασή τους αυτή την εβδομάδα, ιδιαίτερα αυτά που παρέχουν «παρά πολύ φθηνή» χρηματοδότηση, όπως μετέδωσε το Bloomberg News – αλλά επιφύλαξε στους ηγέτες μια σκληρή προειδοποίηση.

Η επικεφαλής της ΕΚΤ προειδοποίησε τους Ευρωπαίους ηγέτες ότι, χωρίς συντονισμένη δράση για την επιδημία του νέου ιού, η Ευρώπη θα μπορούσε να δει ένα σενάριο που να θυμίζει τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, όπως είπε πρόσωπο που έχει γνώση των δηλώσεων της Λαγκάρντ σύμφωνα με το Bloomberg.

Η Λαγκάρντ δήλωσε επίσης ότι τα μέτρα νομισματικής πολιτικής μπορούν να λειτουργήσουν μόνο εάν τα στηρίξουν και οι κυβερνήσεις με αύξηση των δημοσιονομικών δαπανών.

Δραματική τηλεδιάσκεψη

Στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη των ηγετών των κρατών μελών της ΕΕ που συνεκλήθη την Τρίτη το βράδυ με πρωτοβουλία του Γάλλου Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν, η επικέφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ παρενέβη τηλεφωνικά – ενώ ήταν παράλληλα σε ανοιχτή γραμμή με τους επιτελείς της κεντρικής τράπεζας.

Ο πρωταγωνιστής της τηλεδιάσκεψης, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε μιλούσε αποκλεισμένος από την Ιταλία, σε μια κοινωνία έτοιμη να εκραγεί από οργή και φόβο καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων ανήλθε σε 10.000.

Ο Κόντε ζήτησε συντονισμένη δημοσιονομική αντίδραση και νομισματικά μέτρα. Στο κομμάτι της δημοσιονομικής αντίδρασης ο Κόντε απευθυνόταν στους Γερμανούς, προκειμένου να χαλαρώσουν τα όρια των ελλειμμάτων.

Είπε ότι η ζώνη του ευρώ πρέπει να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής που έχει στη διάθεσή της για να σταθεροποιήσει την οικονομία που παλεύει ταυτόχρονα να σταματήσει την επέλαση του ιού.

Ιδιαίτερη σημασία είχε όμως η έκκληση του Ιταλού πρωθυπουργού στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να λάβει δραστικά μέτρα για να υπερασπιστεί την οικονομία της ευρωζώνης ενάντια στον κοροναϊό 

Ο Κόντε κάλεσε την ΕΚΤ στην επικείμενη συνεδρίασή της την Πέμπτη να λάβει μέτρα χρησιμοποιώντας, σύμφωνα με την πηγή, τη φράση «whatever it takes/ό,τι χρειαστεί» (φράση που έχει αποκτήσει συμβολικό νόημα για την Ευρωζώνη, καθώς η χρήση της από το Μάριο Ντράγκι στην κορύφωση της κρίσης της Ευρωζώνης πιστώνεται με τη διάσωσή της).

Η Λαγκάρντ απάντησε ότι απαιτείται ταχεία δημοσιονομική αντίδραση, δηλαδή αύξηση κρατικών δαπανών, για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Στρέφοντας δηλαδή και εκείνη την προσοχή της στα κράτη που διστάζουν να συναινέσουν σε συντονισμένη αύξηση των κρατικών δαπανών.

Πάντως πρόσθεσε ότι η ΕΚΤ θα εξετάσει μέτρα υποστήριξης των επιχειρήσεων στην Ευρωζώνη κατά την συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της την Πέμπτη. Αντίστοιχη πρόθεση έχει εκφράσει και η Κομισιόν.

Ποιος θα πληρώσει;

Το ερώτημα ‘πού θα βρεθούν τα λεφτά’ για να τονωθεί η οικονομία και να αποφύγει η Ευρωζώνη μια ύφεση ύφεση λόγω κορωνοϊού που γίνεται όλο και πιο  πιθανή είναι ερώτημα πολλών τρισεκατομυρίων. Θα κόψει χρήμα  η κεντρική τράπεζα; Η θα δανειστεί το κράτος;

Στις ΗΠΑ το δίλημμα εκφράζεται με οργισμένα tweets του Ντόναλντ Τραμπ. Στην Ευρώπη με τηλεδιασκέψεις που διαπιστώνουν ότι μια αποφασιστική απάντηση όχι μόνο στον κορωνοϊό αλλά και στην υγιή χρηματοδότηση της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη απέχει ακόμα αρκετά.

Η παρέμβαση Μητσοτάκη

Στην παρέμβασή του ο Έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε «περισσότερο δημοσιονομικό χώρο για να προστατέψουμε όσους πλήττονται», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης,

‘Εθεσε επίσης παράλληλα το ζήτημα της ανάληψης οικονομικών μέτρων για την ενίσχυση της ρευστότητας και την στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας που πλήττεται. Το κόστος των μέτρων αυτών πρέπει να εξαιρεθεί από τους δημοσιονομικούς στόχους των κρατών-μελών, όπως προβλέπονται από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης ή από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας όπως η Ελλάδα.