Το συντριπτικό δημόσιο χρέος της Ιταλίας θα συνεχίσει να αυξάνεται εν μέσω χρόνια χαμηλής οικονομικής ανάπτυξης, δήλωσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η χώρα με το μεγαλύτερο χρέος στην Ευρώπη έχει επωφεληθεί από την επεκτατική νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και από μια περίοδο σχετικής πολιτικής σταθερότητας και είδε τις αποδόσεις στα ομόλογά της να μειώνονται συμπαρασύροντας προς τα κάτω το κόστος δανεισμού.

Παρόλα αυτά, η δαπάνη για τόκους εξακολουθεί να είναι υψηλότερη από την οικονομική ανάπτυξη, αναγκάζοντάς την Ιταλία να εκδίδει νέα ομόλογα και να μειώνει ταυτόχρονα τις δημοσιονομικές δαπάνες και τις επενδύσεις.

Το ΔΝΤ προειδοποίησε ότι το χρέος – ήδη υψηλό στο 135% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος – θα αυξηθεί μακροπρόθεσμα λόγω των δαπανών για συνταξιοδότηση. Αν υπήρχε ένα δυσμενές σοκ, θα αυξηθεί “γρηγορότερα και ταχύτερα”, ανέφερε στην ετήσια εκτίμησή της για τις προοπτικές της χώρας.

Συστάσεις

Για να ξεφύγει από αυτή την παγίδα, η χώρα πρέπει να θεσπίσει ένα “ολοκληρωμένο πακέτο μεταρρυθμίσεων” για την ελευθέρωση της αγοράς εργασίας και τη βελτίωση του ανταγωνισμού. Το ΔΝΤ ανέφερε ότι «η αποδυνάμωση του εξωτερικού περιβάλλοντος και η αβεβαιότητα της εσωτερικής πολιτικής έχουν περιπλέξει μια ήδη δύσκολη οικονομική και κοινωνική κατάσταση».

Ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, φρέσκος από τη νίκη του στις περιφερειακές εκλογές, θέλει από τους κυβερνητικούς εταίρους του να καθορίσουν τις προτεραιότητές τους για τα επόμενα τρία χρόνια. Μέχρι στιγμής, όμως, η κυβέρνησή του έχει δείξει ελάχιστη όρεξη για εκτεταμένες αλλαγές.

Η έκθεση ανέφερε επίσης ότι η Ιταλία έχει σημειώσει “σημαντική πρόοδο” στην ενίσχυση των τραπεζών της. Παράλληλα, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια παραμένουν πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Τα επίπεδα κεφαλαίου είναι χαμηλότερα, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για περαιτέρω εργασία, ιδίως για τους μικρότερους δανειστές.