Με “κορωνο”-ομόλογο και τα κεφάλαια 400 δισ. ευρώ από το ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης ESM (Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας) επιχειρεί η Ευρώπη να καλύψει τις εκρηκτικές ανάγκες χρηματοδότησης των κρατών-μελών.

Σήμερα και αύριο συνεδριάζουν μέσω τηλεδιάσκεψης οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με μοναδικό θέμα στην ατζέντα τους να πέσει ζεστό χρήμα στην αγορά, προκειμένου να διασωθεί ό,τι σώζεται στο β΄εξάμηνο της χρονιάς -αφού η ύφεση το α΄εξαμηνο θεωρείται βέβαιη εκ των πραγμάτων εκτός αν βρεθεί εμβόλιο ή φάρμακο για τον κορωνοϊό.

Ήδη από την Παρασκευή η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έδωσε το σήμα στους υπουργούς Οικονομικών να συμφωνήσουν στην προσωρινή αναστολή του Συμφώνου Σταθερότητος. Αυτό σημαίνει «πυρ κατά βούληση» για τις κυβερνήσεις που έχουν αποθέματα χρημάτων να ξοδέψουν.

Τι γίνεται όμως με τις χώρες όπως η Ελλάδα ή η Ιταλία (και γενικά οι χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου) που έχουν μεν το ελεύθερο να ξοδέψουν και αυτές  για «ό,τι χρειάζεται», αλλά δεν έχουν το ρευστό που χρειάζονται ή θα ήθελαν;

Στο τραπέζι των συζητήσεων μπαίνουν σήμερα δύο νέα «όπλα»:

α) έκδοση ευρωμολόγου λόγω Κορωνοϊού: η σκέψη αυτή σκοντάφτει, όπως και πριν 10 χρόνια όταν ξεσπούσε η ελληνική κρίση, στην ανάγκη κοινής οικονομικής πολιτικής που η Ευρώπη δεν έχει ακόμα αποκτήσει -έχει μόνον Νομισματική Ένωση.
 
β) αξιοποίηση των 400 δισ. ευρώ από τα αποθεματικά του ESM. Η συζήτηση αυτή έχει επίσης ξεκινήσει.

Για την Ελλάδα, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίνωσε ήδη ότι αυξάνεται από 1 στα 5 δισ. ευρώ το φετινό αποθεματικό του κρατικού προϋπολογισμού. Υπολογίζει μάλιστα ότι ακόμα και αν τα έκτακτα μέτρα κρατήσουν για καιρό, τα ταμειακά ρευστά διαθέσιμα επαρκούν ώστε μέχρι τον Ιούνιο να μην χρειαστεί να πειράξει ούτε ευρώ από το «μαξιλαράκι»  ρευστότητος των σχεδόν 35 δισ. ευρώ ευρώ.

Κοντά σε αυτά, όπως ανακοίνωσε και ο Πρωθυπουργός την Πέμπτη, θα αξιοποιηθούν και κοινοτικά κονδύλια δισεκατομμυρίων ευρώ, ανεβάζοντας άμεσα την παροχή ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις σε πάνω από 6 δισ.  ευρώ.