Μηνύματα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας για την εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων έστειλαν οι ομιλητές από το βήμα του ΕΤΗΣΙΟΥ ∆ΙΕΘΝΟΥΣ ΣΥΝΕ∆ΡΙΟΥ ΠΣΕ «Η Αυξανόµενη Εξωστρέφεια της Ελληνικής Οικονοµίας» που πραγματοποιείται στο Electra Metropolis Athens.

Η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων Χριστίνα Σακελλαρίδη στον χαιρετισμό της κατά την έναρξη του συνεδρίου σημείωσε ότι οι εξαγωγές κινούνται σε περιβάλλον αβεβαιότητας και εμφανίζουν μείωση, το τελευταίο διάστημα, αλλά ταυτόχρονα η συρρίκνωση του εμπορικού ελλείμματος συνιστά ενθαρρυντική εξέλιξη.

Όπως σημείωσε η πρόεδρος «κόντρα στη διεθνή αβεβαιότητα και την επιδείνωση των συνθηκών στις διεθνείς αγορές, οι ελληνικές εξαγωγές κατάφεραν να περιορίσουν τις απώλειες σε αξία, και να διατηρήσουν ανοιχτούς τους δίαυλος με τους διεθνούς συνεργάτες τους. Η συρρίκνωση του εμπορικού ελλείμματος συνιστά μια εξαιρετικά ενθαρρυντική εξέλιξη, η οποία επιτρέπει συγκρατημένη αισιοδοξία για την συνέχεια».

Από την πλευρά της η αντιπρόεδρος του ΠΣΕ και πρόεδρος Soya MillsInternational Μαρίνα Οφλούδη Γιαβρόγλου αναφέρθηκε αναλυτικά στην πορεία των εξαγωγών ενώ από την πλευρά της η αντιπρόεδρος του ΠΣΕ και διευθύνουσα σύμβουλος Μέλι Αττική, Αλεξάνδρα Πίττα-Χαζάπη, υπογράμμισε την σημασία της βοήθειας που μπορούν να παράσχουν στους επιχειρηματίες οι υπηρεσίες Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων των πρεσβειών μας, πριν προχωρήσουν σε εξαγωγές.

Ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης σημείωσε ότι «οι εξαγωγές βρίσκονται σε επίπεδα ρεκόρ, την περίοδο 2018 – 2022, κατέγραψαν την μεγαλύτερη αύξηση ως ποσοστό στο ΑΕΠ σε επίπεδο ΕΕ και οι εξαγωγές αγαθών ξεπέρασαν τις αντίστοιχες των υπηρεσιών ενώ το μερίδιο των εξαγωγών που έχουν να κάνουν με την τεχνολογία συνεχώς αυξάνεται». Ο κ. Χατζηδάκης έθεσε στόχο την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου ενώ στάθηκε ιδιαίτερα, για την επίτευξή του, στις προοπτικές που δημιουργούν οι ΑΠΕ.

Παράλληλα, προανήγγειλε την κατάθεση νομοσχεδίου με κίνητρα για την μεγέθυνση των μικρομεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων (μέσω συγχωνεύσεων) και την ενίσχυση της καινοτομίας και νομοσχεδίου που θα κάνει πιο ευέλικτες τις θυγατρικές του Υπερταμείου κατά το πρότυπο της ΔΕΗ.

Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε και στις προσπάθειες της κυβέρνησης για την διασφάλιση της ευρωστίας του τραπεζικού συστήματος. «Δεν είναι κακό οι τράπεζες να είναι κερδοφόρες», υποστήριξε.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας υπογράμμισε πως η κυβέρνηση εργάζεται με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη και σε αυτό το πλαίσιο η προσπάθεια του υπουργείου Ανάπτυξης εστιάζεται στα εξής πεδία:

  • Μείωση της γραφειοκρατίας με ένα νέο πληροφοριακό σύστημα ώστε να μπορεί ξεκινήσει μια νέα επιχείρηση από το γραφείο του επενδυτή.
  • Οργανωμένοι υποδοχείς θα είναι βιομηχανικά και τεχνολογικά πάρκα.
  •  Αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων.
  • Νέα κριτήρια στον αναπτυξιακό νόμο (για καινοτομία, ESG κλπ).
  •  Εντός του Απριλίου ξεκινάει ο νέος κύκλος του προγράμματος «Ερευνώ- Καινοτομώ» μέσω του οποίου θα διατεθούν 300 εκατομμύρια ευρώ.

Σε ό,τι αφορά στο ανθρώπινο δυναμικό ανέφερε ότι σχεδιάζεται πρόγραμμα ενδοεπιχειρησιακής κατάρτισης για τη βελτίωση των δεξιοτήτων του προσωπικού τους.

Στην σημασία της φαρμακοβιομηχανίας στην πορεία των εξαγωγών μας αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης κάνοντας λόγο για έκρηξη των εξαγωγών από το ελληνικό φάρμακο, ενώ χαρακτήρισε «κοσμογονία» το γεγονός ότι οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες παράγουν  το 10% των φαρμάκων της Ε.Ε., όταν ο πληθυσμός  της χώρας αποτελεί μόλις το 2% του πληθυσμού της Ε.Ε., ενώ σε λίγο η χώρα μας θα παράγει το 20% των φαρμάκων.

Η πρόεδρος του ΕΟΤ Άντζελα Γκερέκου υπογράμμισε τη σημασία της σύζευξης του ελληνικού τουρισμού με την ελληνική οικονομία και του πρωτογενή τομέα, κάνοντας λόγο για αυθεντικά ελληνικά προϊόντα αλλά και ελληνικές πρώτες ύλες, που μπορούν να γίνουν εξαιρετικοί πρεσβευτές της ελληνικής πραγματικότητας στο εξωτερικό.

Ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι το πρώτο δίμηνο του έτους, για επιστροφές φόρων αποδώθηκαν 1,2 δισ. ευρώ, δηλαδή 435 εκατ. παραπάνω από πέρυσι.

Γνωστοποίησε ότι το ολοκληρωμένο σύστημα παρακολούθησης εμπροκετακιβωτιβωτών και οχημάτων θα βγει σε διαγωνισμό τις επόμενες μέρες «που θα αλλάξει το χάρτη προστατεύοντας την υγιή επιχειρηματική δράση» όπως σημείωσε. Επιπλέον ανέφερε ότι ήδη, έχουν δοθεί 226 άδειες εγγυημένου εξαγωγέα.

Στην συμβολή του Υπερταμείου στην ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος του Υπερταμείου, Γρηγόρης Δημητριάδης σημειώνοντας ότι θα αποκτήσει νέα δυναμική με την λειτουργία του Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου, που θα δημιουργηθεί τους προσεχείς μήνες με προοπτική να λειτουργήσει μέσα στο 2024, ως θυγατρική του.

Ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, για τις μακρο-οικονομικές επιδράσεις του ΕΣΠΑ 2021-2027 ότι, υπολογίζεται να οδηγήσει σε αύξηση του ΑΕΠ την περίοδο 2021-2030 επιπλέον κατά 31 δις ευρώ ενώ, την περίοδο 2021-2035 κατά 62,9 δις ευρώ δημιουργώντας παράλληλα περίπου 125.000 νέες σταθερές θέσεις εργασίας.

Η πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών Σοφία Εφραίμογλου γνωστοποίησε ότι σχεδιάζεται τη δημιουργία δομής μικροπιστώσεων για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και τη λειτουργία ειδικού HelpDesk.

Παπαθανάσης: Δημιουργούνται εργαλεία για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων

Στη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος, αλλά και στην κάλυψη του προβλήματος ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αναφέρθηκαν οι ομιλητές στην απογευματινή συνεδρίαση του συνεδρίου. Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης τόνισε ότι η Ελλάδα έχει αλλάξει και η επόμενη μέρα θα είναι πολλαπλασιαστής για την οικονομία μας.

Υπογράμμισε ότι δημιουργούνται εργαλεία για να αυξηθούν οι επιχειρήσεις που έχουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση ενώ επιχειρείται να αντιμετωπιστεί και το πρόβλημα των εγγυήσεων. Επιπλέον, όπως ανέφερε, τα επόμενα χρόνια θα «τρέξει» και το μεγαλύτερο πρόγραμμα επενδύσεων, ύψους 12,2 δισ. ευρώ, με το 45% των δανείων και επενδύσεων να υλοποιούνται εντός του 2024, με αποτέλεσμα το 15% δανείων από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων να πάει στην ελληνική οικονομία.

Ο ίδιος, αναγνωρίζοντας, την έλλειψη ρευστότητας ως βασικό θέμα για την επιχειρηματική εξαγωγική δραστηριότητα, αναφέρθηκε  στα «εργαλεία» που προωθεί η  κυβέρνηση, με στόχο την αύξηση του αριθμού των επιχειρήσεων που έχουν πρόσβαση στον δανεισμό, φτάνοντας, όπως είπε, τις 100.000 από  55.000 – 60.000 επιχειρήσεις που είναι σήμερα. Ένα ακόμη εργαλείο αποτελεί η σύναψη δανείων και η πρόσβαση όχι μόνο των μεγάλων αλλά και των μεσαίων και μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, που ήδη φτάνουν στο 35%.

Όπως γνωστοποίησε, σε 15 μέρες θα κατατεθεί το αίτημα για την εκταμίευση 2,5 δισ. της επόμενης δόσης από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ υπενθύμισε ότι υπάρχουν σημαντικές βελτιώσεις και στο ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ, το οποίο μαζί με τη μόχλευση που θα δημιουργηθεί από τις τράπεζες, θα «δώσει» προς μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις δάνεια συνολικού ύψους 2,2 δισ. ευρώ. Το ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ έχει δυο σκέλη, όπως σημείωσε ο κ. Παπαθανάσης. Το ένα σκέλος αφορά εγγύηση έως 80% και όπου μπορεί, θα δίνεται και επιδότησης δυο ποσοστιαίων μονάδων στο επιτόκιο, ενώ όπου δεν απαιτούνται εγγυήσεις θα δίνεται ποσό άτοκο 40% και το 60% του δανείου επιδοτούμενο με τρεις ποσοστιαίες μονάδες για τη στήριξη των ΜΜΕ.

Ακόμη, ο κ. Παπαθανάσης υπογράμμισε ότι το πρόγραμμα από την Αναπτυξιακή Τράπεζα, που θα τρέξει, μαζί με άλλους αναπτυξιακούς πόρους και από  ΕΣΠΑ, θα συμβάλουν στη στήριξη των ΜμΕ στο πεδίο των εξαγωγών, ενώ με το κλείσιμο του ψηφιακού μέτρου υπάρχει 200 εκατ. ευρώ περίσσευμα, που θα διοχετευθεί εκ νέου με επίκεντρο την εξωστρέφεια για τις επιχειρήσεις και προσανατολισμό την ψηφιακή και πράσινη μετάβαση.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στις ελληνικές εξαγωγές, κάνοντας ειδική αναφορά στη σημερινή για τη χώρα μας και τη δυναμική της οικονομίας, σε κλάδους όπως είναι η φαρμακοβιομηχανία, εκπρόσωποι των οποίων από πολυεθνικές εταιρίες συναντήθηκαν σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Κ. Μητσοτάκη, ενώ επισήμανε την δημιουργία φιλοεπενδυτικού κλίματος, «κάτι που ήδη διαφαίνεται στο τοπίο, μέσα από τους δείκτες που αποτυπώνουν τον δείκτη ανάπτυξης στο 2,4% για το 2023, όταν στην Ευρώπη κινήθηκε στο 0,4%», όπως είπε.

Τέλος όπως σημείωσε, μέσα στο 2024 η ανεργία αναμένεται να κινηθεί κάτω από το 10%, αλλά
και ο δείκτης ανάπτυξης αναμένεται να κινηθεί 4-5 φορές πάνω από τον αντίστοιχο της Ευρώπης.

Φραγκόγιαννης: Τους επόμενους 3 μήνες ο νέος φορέας δικτύωσης και εξωστρέφειας

«Σάρκα και οστά» θα λάβει τους επόμενους τρεις μήνες ο νέος φορέας δικτύωσης και εξωστρέφειας, όπως ανακοίνωσε από το βήμα του ετήσιου συνεδρίου του ΠΣΕ, ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης. Όπως έκανε γνωστό ο κ. Φραγκόγιαννης, ο οργανισμός θα αποτελέσει το Ελληνικό Παγκόσμιο Δίκτυο σύνδεσης της ελληνικής νεοφυούς επιχειρηματικότητας με τα παγκόσμια κέντρα οικονομίας, επιχειρηματικότητας και καινοτομίας, με σκοπό τον εντοπισμό ευκαιριών και τη δημιουργία σταθερών μακροχρόνιων σχέσεων.

Παράλληλα, σύμφωνα με τα όσα είπε ο υφυπουργός, ο νέος φορέας:

– Θα προωθήσει την Ελλάδα ως αναδυόμενο κόμβο καινοτομίας και επιχειρηματικότητας προσελκύοντας τη διεθνή προσοχή και αναγνώριση, τοποθετώντας την χώρα στον παγκόσμιο χάρτη της καινοτομίας και ενισχύοντας της εικόνας της.

-Θα διασυνδέσει τα μέλη του οργανισμού με παγκόσμια επενδυτικά κεφάλαια προσφέροντας πρόσβαση σε χρηματοδότηση, με σκοπό την διατήρηση της εταιρικής έδρας στην Ελλάδα και την ενίσχυση της εθνικής ανάπτυξης.

Ο κ. Φραγκογιάννης, αναφέρθηκε επίσης στη σημασία της Οικονομικής Διπλωματίας και Εξωστρέφειας για την προώθηση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων ενώ γνωστοποίησε ότι, σύμφωνα με το νέο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας, προγραμματίζονται 632 δράσεις, εκ των οποίων οι 327 αφορούν τις εξαγωγές, ενώ σχεδιάζεται και η συμμετοχή σε εκθέσεις ανά τον κόσμο.

Ήδη το 2024 ξεκίνησε δυναμικά, όπως σημείωσε, με τρεις επιχειρηματικές αποστολές σε Τουρκία, Σερβία και Ινδία, ενώ προγραμματίζονται επιχειρηματικές αποστολές στη Γερμανία, τα Δυτικά Βαλκάνια, τις Βαλτικές χώρες, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο καθώς και σε χώρες της Δυτικής Αφρικής.

Πλατφόρμα δικτύωσης Ελλήνων και ξένων προμηθευτών και αγοραστών

Τέλος, «η δημιουργία πλατφόρμας δικτύωσης Ελλήνων και ξένων προμηθευτών και αγοραστών, η οποία θα παρέχει τη δυνατότητα στους αγοραστές να βλέπουν την εποχική διαθεσιμότητα κάθε προϊόντος και να επιλέγουν παραγωγούς ή προμηθευτές, εντάσσεται στα άμεσα σχέδιά μας», κατέληξε ο υφυπουργός, αναφερόμενος και σε μια σειρά δράσεων που αφορούν στις υποδομές για την προώθηση των εξαγωγών και των επενδύσεων, στον τομέα των μεταφορών και της εφοδιαστικής αλυσίδας κατά μήκος των εμπορικών δρόμων από βορρά προς νότο, από δύση προς ανατολή, όπως η κατασκευή του πανευρωπαϊκού αυτοκινητοδρόμου «Διάδρομος Χ», ο οποίος ξεκινάει από το Σάλτσμπουργκ και καταλήγει στη Θεσσαλονίκη και τον Πειραιά, μέσω Σκοπίων, Βελιγραδίου, Ζάγκρεμπ, Βουδαπέστης, αλλά και ο εκσυγχρονισμός της σιδηροδρομικής γραμμής που συνδέει τη Θεσσαλονίκη, τα Σκόπια και το Βελιγράδι με την κεντρική Ευρώπη κ.α.

Στο κείμενο χαιρετισμού που απέστειλε στο συνέδριο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης υπογραμμίζει ότι «όσο η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται, τόσο μεγαλύτερη είναι η ευελιξία της πολιτείας να στηρίζει έμπρακτα τον πρωτογενή τομέα, όπως απεδείχθη από τα πρόσφατα μέτρα στήριξης προς τους αγρότες μας».

Στον χαιρετισμό του ο υπουργός σημείωσε ότι, η εμβάθυνση των εμπορικών μας σχέσεων με χώρες-εταίρους στην ΕΕ αλλά και τρίτες χώρες αποτελεί το κεντρικό αντικείμενο συζήτησης σε διμερείς συναντήσεις, αλλά και συσκέψεις που λαμβάνουν χώρα στα Άτυπα και Τακτικά Συμβούλια στην Ευρώπη. Επιπλέον υπογράμμισε ότι δίνονται κίνητρα για να ασχοληθούν οι νέοι με τον πρωτογενή τομέα.

Διαβάστε ακόμη:

Εurostat: Υποχώρησε στο 2,4% πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Μάρτιο – Αυξήθηκε στο 3,4% στην Ελλάδα

HSBC: Τι εκτιμά για πληθωρισμό και ανάπτυξη στην Ελλάδα φέτος και το 2025 (γραφήματα)

Δ. Κουτσολιούτσος: Τι είπε για τις πλαστογραφίες και τις κατηγορίες για εικονικές πωλήσεις στη Folli Follie

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ