Συνεχίζονται οι πυρετώδεις διαβουλεύσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και των αρχηγών κρατών-μελών της ΕΕ προκειμένου να υπάρξει μια συμβιβαστική πρόταση για τον επταετή προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πριν λίγο ολοκληρώθηκε η διμερής συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ενόψει της επανέναρξης της έκτακτης συνόδου κορυφής για τον νέο επταετή προϋπολογισμό της ΕΕ.

Είχε προηγηθεί συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με Μακρόν, Μέρκελ, Σάντσεθ, Κόντε και Κόστα στα γραφεία της Ισπανικής Μόνιμης Αντιπροσωπείας, στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πρόγραμμα.

Εν τω μεταξύ, οι ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ, βρίσκονται εν αναμονή της συμβιβαστικής πρότασης του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Ο Σαρλ Μισέλ αναμένεται να καταθέσει τη συμβιβαστική του πρόταση στην ολομέλεια των εργασιών της συνόδου κορυφής της ΕΕ, οι οποίες είναι προγραμματισμένες να ξεκινήσουν περίπου στις 16:00 (17:00 ώρα Ελλάδας).

Το μήνυμα Μητσοτάκη 

Στην ανάγκη ενός προϋπολογισμού που να αντιμετωπίζει τα προβλήματα των χωρών της ΕΕ αναφέρθηκε με μήνυμά του στο Twitter ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε ανάρτησή του στο Twitter ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έγραψε για τις διαπραγματεύσεις κατά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

«Συζητήσεις με τους ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, του Λουξεμβούργου, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και του Βελγίου για τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Χρειαζόμαστε έναν προϋπολογισμό που αντιμετωπίζει τα προβλήματα των χωρών της ΕΕ και υποστηρίζει τους φιλόδοξους στόχους που έχουμε θέσει για το μέλλον και την ευημερία των πολιτών μας».


Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτήν ώρα συνάντηση μεταξύ του Γάλλου Προέδρου Μακρόν, της Γερμανίδας  καγκελαρίου Μέρκελ, του Ισπανού Πρωθυπουργού Σάντσεθ,  του Έλληνα πρωθυπουργού Μητσοτάκη και του Ιταλού πρωθυπουργού Κόντε στις Βρυξέλλες.

Παράλληλα, πραγματοποιούνται πυρετώδης διαβουλεύσεις μεταξύ του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και αρχηγών κρατών-μελών της ΕΕ προκειμένου να υπάρξει μια συμβιβαστική πρόταση για τον επταετή προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να αρθεί το αδιέξοδο.

Η συνάντηση στην οποία μετέχει ο Έλληνας πρωθυπουργός πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Ισπανικής Μόνιμης Αντιπροσωπείας.

Δείτε το video

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός κατά την τοποθέτησή του στις χθεσινές εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είχε υπογραμμίσει ότι «Δεν μπορούμε να κάνουμε περισσότερα με λιγότερα».

Ειδική αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στην Πολιτική Συνοχής, σημειώνοντας ότι δεν θα πρέπει να θεωρείται απλά ως μεταφορά πόρων από τις πλούσιες χώρες προς τις φτωχότερες. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, «η Πολιτική Συνοχή αποτελεί σημείο αναφοράς». Και αυτό γιατί οι συγκεκριμένοι πόροι είναι, για αρκετές χώρες, σημαντικοί έτσι ώστε να υλοποιηθούν έργα υποδομών, εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης του ανθρώπινου δυναμικού που ενισχύουν την απασχόληση, την ανάπτυξη και την ευημερία των πολιτών, σημειώνουν οι κυβερνητικές πηγές.
Υπογράμμισε δε, όπως γίνεται ακόμα γνωστό, πως ενώ οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί δίνουν στην Ελλάδα αυξημένους πόρους, στο σύνολό τους δεν επαρκούν για να καλύψουν επιπτώσεις που άφησε η κρίση στη χώρα. «Το Ταμείο Συνοχής και η Κοινή Αγροτική Πολιτική συνέβαλαν στο να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας πως η Κοινή Αγροτική Πολιτική είναι άκρως σημαντική για τον πρωτογενή τομέα στην Ελλάδα.

Όσον αφορά το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης ο πρωθυπουργός στάθηκε στο γεγονός πως αυτό είναι σημαντικό, αλλά θα έπρεπε να «επιβραβεύει τις χώρες που κινούνται ταχύτερα». Υπογράμμισε την απόφαση της Ελλάδας να κλείσουν όλες οι λιγνιτικές μονάδες έως το 2023, πλην μίας που θα κλείσει έως το 2028.