Καταργούνται άμεσα οι περιορισμοί (πλαφόν) που έχουν τεθεί στις ελληνικές τράπεζες από το 2015, ως προς το ύψος των ελληνικών ομολόγων που μπορούν να αγοράζουν. Βασιζόμενος στην καλή πορεία της οικονομίας και λίγες εβδομάδες μετά την συνάντηση Μητσοτάκη-Λαγκάρντ στη Φραγκφούρτη, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έσπευσε για πρώτη φορά δημόσια να προαναγγείλει πως επίκειται η άρση των ορίων που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα.

«Φαίνεται ότι αυτόν ή τον επόμενο μήνα θα υπάρξει άρση των περιορισμών που υφίστανται στο τραπεζικό σύστημα, προκειμένου να αντλεί ελληνικά ομόλογα. Αυτό θα ενισχύσει με ρευστότητα το τραπεζικό σύστημα» τόνισε ο κ. Σταϊκούρας στην εκπομπή “Βουλής Βήμα” με την Αλεξία Κουλούρη.

Όρια και εμπόδια στην αγορά ελληνικών κρατικών τίτλων από τις εγχώριες τράπεζες είχαν θέσει οι δανειστές ήδη από το 2012 και το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων (PSI) μέχρι την κρίση του 2015 και τον αποκλεισμό της Ελλάδος από την ποσοτική χαλάρωση. Και αυτό για να μην υπάρχει μεταφορά χρέους από τον κρατικό στο τραπεζικό τομέα.

Από το 2015 τουλάχιστον το όριο διακράτησης ελληνικών ομολόγων από το ελληνικό σύστημα φτάνει στα 12 δισ. ευρώ. Για να αποκτήσουν ελληνικά ομόλογα οι εγχώριες τράπεζες, θα έπρεπε πρώτα να πουλήσουν αντίστοιχα ομόλογα που είχαν από παλαιά. Ουσιαστικά αποκλείονταν από κάθε αγορά ελληνικών ομολόγων, παλαιών και νέων.

Έστω και με πολυετή καθυστέρηση πάντως, τα οφέλη από την άρση των απαγορεύσεων στις τράπεζες για αγορές ελληνικών ομολόγων είναι πολλά και σημαντικά. Κυρίως όμως:

– Οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούν πλέον να τοποθετούνται και σε ελληνικά ομόλογα που προσφέρουν υψηλότερο επιτόκιο και θετικές αποδόσεις (προς το παρόν τουλάχιστον) από τα γερμανικά ή άλλα αντίστοιχα της ευρωζώνης. Θα μπορούν έτσι και οι ελληνικές τράπεζες να έχουν επιτοκιακά κέρδη στα οποία, μέχρι σήμερα, μόνον οι ξένες τράπεζες μπορούσαν να έχουν πρόσβαση. Και αυτό ενισχύει τη τραπεζική και οικονομική σταθερότητα στην χώρα μας, καθώς δίνει διέξοδο σε μια εποχή όπου τα πάντα σχεδόν λειτουργούν πιεστικά για τις ελληνικές τράπεζες (κόκκινα δάνεια, πλειστηριασμοί, μηδενικά ή αρνητικά επιτόκια, άδειοι καταθετικοί λογαριασμοί κλπ).

– Μπαίνοντας ξανά οι ελληνικές τράπεζες στην αγορά ελληνικών ομολόγων, θα αυξήσουν την επενδυτική βάση που τα προτιμά και οι επόμενες εκδόσεις τίτλων του δημοσίου αναμένεται να διαμορφωθούν σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα επιτοκίων. Πρακτικά αναμένεται να βελτιωθεί έτσι και άλλο η καμπύλη επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων, με αποτέλεσμα μικρότερη πίεση για υψηλά πλεονάσματα ή και πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο για φοροελαφρύνσεις ή άλλες παροχές.

Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε επίσης ότι «αυτή τη στιγμή υπάρχει επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. Εμείς θα προσπαθήσουμε, βελτιώνοντας την εικόνα της ελληνικής οικονομίας, αναβαθμίζοντας την ελληνική οικονομία, να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις, ώστε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να μας εντάξει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης».

Ο κορωνοϊός… «σύμμαχος» για μείωση στα πρωτογενή πλεονάσματα

Αν και απευκταίος, διαφαίνεται ίσως πλέον και άλλος ένας επιπλέον λόγος για τον οποίο η Αθήνα θα ζητήσει χαλάρωση των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2020: ο κορωνοϊός!

Όπως είπε όμως και ο κύριος Σταϊκούρας «αν βρεθούμε μπροστά σε αστάθμητους παράγοντες ή κινδύνους όπως ο Κορωνοϊός που θα κτυπήσουν την παγκόσμια Οικονομία, αυτοί θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν και για την ελληνική Οικονομία, σε ό,τι αφορά τους στόχους της χώρας. Γιατί αυτό είναι πέρα και πάνω από τις δυνάμεις της όποιας ελληνικής κυβέρνησης, του όποιου υπουργείου Οικονομικών» τόνισε με νόημα ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών.