Οικονομία

Σταϊκούρας: Εξαιρετικά θετική για την Ελλάδα η 13η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας

  • newsroom


Με θετικό πόρισμα ολοκλήρωσαν οι θεσμοί τη 13η αξιολόγηση της χώρας μας – Αβεβαιότητα από τις τιμές στην ενέργεια και τον πληθωρισμό - Τι αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών

Πρόοδο σχεδόν σε όλα τα μέτωπα, αλλά και σημαντικές αβεβαιότητες για την ελληνική οικονομία, διαπιστώνουν οι θεσμοί στην 13η Έκθεση αξιολόγησης για τη χώρα μας οι θεσμοί. Ο υπουργός Οικονομικών χαρακτηρίζει «εξαιρετικά θετική για τη χώρα» την Έκθεση την οποία δημοσιοποίησε την Τετάρτη η Κομισιόν.

Σύμφωνα με τον κ. Χρήστο Σταϊκούρα, η έκθεση:

  • πιστοποιεί ότι η οικονομία ανέκαμψε γρήγορα και ισχυρά από την υγειονομική κρίση και ότι οι προοπτικές της παραμένουν ευοίωνες, παρά την υψηλή αβεβαιότητα που προκαλούν – διεθνώς – ο Covid-19 και οι αυξήσεις τιμών, ιδίως στην αγορά ενέργειας.
  • τονίζει την «ταχεία αντίδραση της Κυβέρνησης απέναντι στην εξάπλωση της νέας μετάλλαξης του κορωνοϊού και στον, υψηλότερο του αναμενομένου, πληθωρισμό, με νέα στοχευμένη στήριξη
  • υπογραμμίζει τη σημαντική προβλεπόμενη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος φέτος, τη δραστική μείωση της ανεργίας, που εκτιμάται ότι θα συρρικνωθεί περαιτέρω το 2022 και την υποχώρηση του κινδύνου φτώχειας το 2020, παρά την υγειονομική κρίση.
  • επισημαίνει την πρόθεση της Κυβέρνησης να προχωρήσει, τον Μάιο, σε νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, ώστε να περιορίσει τον αντίκτυπο των αυξήσεων τιμών για τους χαμηλόμισθους.
  • χαιρετίζει την επιτυχή ολοκλήρωση κομβικών δράσεων στους τομείς της Δημόσιας Διοίκησης και της απλοποίησης των διαδικασιών αδειοδότησης επιχειρήσεων σε κλάδους της οικονομίας, καθώς και την ολοκλήρωση της διοικητικής αναδιοργάνωσης του ΕΦΚΑ και την προώθηση της πλήρους ψηφιοποίησής του.
  • επικροτεί την πρόοδο που επετεύχθη σε καίριες μεταρρυθμίσεις, όπως είναι:

– η μεταρρύθμιση του ΕΝΦΙΑ – η οποία, όπως αναφέρεται, θα διευρύνει τη φορολογική βάση και θα καταστήσει πιο δίκαιο και οικονομικά αποτελεσματικό τον φόρο ακινήτων –,

– η εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες,

– η διαχείριση των δημοσίων οικονομικών, μέσω της περαιτέρω βελτίωσης της Λειτουργικής Ταξινόμησης των δαπανών της Γενικής Κυβέρνησης,

– οι αποκρατικοποιήσεις,

– η είσπραξη του clawback στον τομέα της Υγείας,

– το Κτηματολόγιο,

– η κωδικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας και

– η αντιμετώπιση της διαφθοράς.

Επιπροσθέτως, διαπιστώνει:

  • τη συνέχιση μείωσης των «κόκκινων» δανείων,
  • την ολοκλήρωση όλων των διαδικασιών που προβλέπει το νέο πλαίσιο ρύθμισης οφειλών και παροχής 2ης ευκαιρίας (εξωδικαστικός μηχανισμός, σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης κ.λπ.)
  • την πρόοδο στην ψηφιοποίηση του Κράτους και στην υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Όπως δηλώνει ο υπουργός οικονομικών κ. Σταϊκούρας «όλα τα παραπάνω συνιστούν ακόμα μία αναγνώριση της σκληρής και μεθοδικής δουλειάς όλων μας – πολιτών και Πολιτείας – στο πεδίο της οικονομίας, μέσα σε ένα ρευστό διεθνές περιβάλλον συνεχιζόμενων προκλήσεων. Δουλειά που συνεχίζεται χωρίς εφησυχασμό, αλλά με πλήρη επίγνωση των δυσκολιών, με σχέδιο, υπευθυνότητα και εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας και στις δυνατότητες της χώρας, ώστε να καταστήσουμε την Ελλάδα ολόπλευρα πιο ισχυρή και την οικονομία της πιο δυναμική, παραγωγική, εξωστρεφή και κοινωνικά δίκαιη».

Διαβάστε ακόμη:

Πλειστηριασμοί: Κληρώνει σήμερα για «βροχή» επώνυμων σφυριών (pics)

Ουκρανία: Το Κίεβο κηρύττει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τη χώρα για 30 μέρες

«Χάνονται» φάκελοι ακινήτων στις πολεοδομίες – Απίστευτη ταλαιπωρία στις μεταβιβάσεις