Οι επόμενοι μήνες είναι δύσκολοι, δεν θα καλύψουμε όλες τις ανάγκες άμεσα, ωστόσο αποδεικνύεται ότι και στο οικονομικό και στο υγειονομικό πεδίο έχουμε κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό, είπε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6.

Οσο περισσότερο λειτουργεί η οικονομία τόσο επιταχύνεται η επιστροφή στην κανονικότητα, είπε ο κ. Σταϊκούρας διαβεβαιώνοντας ότι οι πολιτικές στήριξης θα συνεχιστούν από την κυβέρνηση όσο είναι δυνατόν.

Η κοινωνία επέδειξε δύναμη και αντοχές, η κυβέρνηση επέδειξε υπευθυνότητα, ωστόσο θα πρέπει να συνεχίσουμε να δείχνουμε ατομική και συλλογική υπευθυνότητα.

Ακούστε τι δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών στον ΘΕΜΑ 104,6:

Τα δύσκολα είναι μπροστά μας, ωστόσο δεν είναι οι ίδιες δυσκολίες με το παρελθόν. Τώρα ακολουθούμε όλες οι χώρες επεκτατική δημοσιονομική πολιτική. Σήμερα μισθοί και συντάξεις διατηρούνται και γίνονται λελογισμένες μειώσεις φόρων. Σήμερα επίσης έχουμε σημαντική αύξηση των καταθέσεων, είτε από ανασφάλεια ή λόγω του ότι δεν μπορούν να ξοδέψουν λόγω του κλεισίματος της αγοράς, ανέφερε ο υπουργός, συμπληρώνοντας ότι βλέπουμε μια μετατόπιση της οικονομίας και των καταναλωτικών συνηθειών.

Για τη ρευστότητα προς τις επιχειρήσεις ο κ. Σταίκούρας ανέφερε ότι θα συνεχίσουμε να το κάνουμε όσο είναι δυνατό, μέσω εργαλείων όπως οι Επιστρεπτέες Προκαταβολές. Στις 4 πρώτες Επιστρεπτέες όσοι κάνουν δήλωση δεν παίρνουν όλοι επιστρεπτέα (καθώς για παράδειγμα κάποιοι δεν δείχνουν μείωση τζίρου). Ηδη έχουμε ξεπεράσει τις 600.000 αιτήσεις. Ισχύουν οι βασικές αρχές της Επιστρεπτέας 5. Για την παράταση στην υποβολή αιτήσεων ανέφερε ότι αφενός δεν βοηθάει γιατί αργεί η εκταμίευση των χρημάτων, βοηθά όμως λογιστές και επιχειρήσεις που θέλουν να διορθώσουν λάθη που έχουν γίνει. «Δεν γνωρίζω πόσες επιχειρήσεις θα γίνουν τελικά δεκτές», είπε ο υπουργός.

Στο κομμάτι των αναστολών των φορολογικών υποχρεώσεων, έχουμε δώσει μία συγκεκριμένη ημερομηνία, χωρίς να σημαίνει ότι αυτή δεν θα επαναξιολογηθεί όταν θα δούμε την πορεία της πραγματικής οικονομίας τον Απρίλιο, ανέφερε.

Τα στοιχεία 2020 αποδεικνύουν ότι το πλέγμα των μέτρων που λάβαμε και υλοποιήσαμε στο κομμάτι της οικονομίας συγκράτησε θέσεις απασχόλησης. Έχουμε μία από τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά στη διόγκωση της ανεργίας.

Εκτός από τις αναστολές των δανειακών υποχρεώσεων στους πολίτες, ήρθε η ελληνική πολιτεία και νομοθέτησε και υλοποιείται το πρόγραμμα γέφυρα το οποίο βοηθάει να μη δημιουργηθεί μία νέα γενιά κόκκινων δανείων. Μέσα στο 2020, 57 χιλιάδες δάνεια επιδοτήθηκαν σημαντικά, περίπου 80%- 90 % , με συνολική δαπάνη 23,2 εκατομμύρια ευρώ το 2020.Και αυτό θα κρατήσεις για 9 μήνες. Έρχεται το κράτος βοηθάει τους πολίτες να κρατούν ενήμερα τα δάνειά τους. Ερχόμαστε και παίρνουμε πάνω μας το βάρος της ευθύνης του πολίτη για μία δανειακή υποχρέωση. Με αυτόν τον τρόπο θα επιδιώξουμε να μην διογκωθούν σημαντικά τα κόκκινα δάνεια στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών.

Τα προγράμματα που κάναμε για τη συγκράτηση της απασχόλησης θα συνεχιστούν. Σε ότι αφορά στους εργαζόμενους, θα επεκταθούν τα επιτυχημένα προγράμματα που υλοποιήθηκαν μέχρι σήμερα, είτε είναι οι αναστολές είτε είναι η ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ. Ο σκοπός είναι να συνεχίσει να υπάρχει ενίσχυση στους εργαζόμενους και τους ανέργους.

Για το Ταμείο Ανάκαμψης

Ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν στο Eurogroup και το Ecofin της Δευτέρας θα έχει να κάνει με το ταμείο ανάκαμψης, είπε ο υπουργός, καθώς είναι μία από τις προτεραιότητες που έχει η Ευρώπη το 2021. Τη γρήγορη, κατά το βέλτιστο τρόπο εκταμίευση πόρων προς τις ευρωπαϊκές οικονομίες. «Έχουμε καταθέσει και διεξοδικά συζητήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο το οποίο οικοδομείται πάνω στους άξονες της πράσινης μετάβασης, του ψηφιακού μετασχηματισμού, του τρίπτυχου απασχόληση- δεξιότητες- κοινωνική συνοχή και των ιδιωτικών επενδύσεων. Είμαι αισιόδοξος ότι το πρώτο εξάμηνο του έτους θα ξεκινήσει μία σημαντική εκταμίευση πόρων προς τις ευρωπαϊκές οικονομίες και την ελληνική οικονομία, μέσα από προκαταβολές χρηματικών ποσών».

Ο κ. Σταϊκούρας πάντως σημείωσε ότι δεν θα καλυφθούν όλες οι απώλειες φέτος, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά στην κυβέρνηση αισιοδοξούν ότισημαντικό κομμάτι απωλειών θα καλυφθεί μέσα από τη σημαντική ενίσχυση της κατανάλωσης.

Θα πρέπει να βελτιώθουν η παραγωγικότητα, η ανταγωνιστικότητα, η αποτελεσματικότητα της ελληνικής οικονομίας.

Ο κ. Σταϊκούρας μίλησε και για τις ξένες επενδύσεις που, όπως είπε,  δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και τις προοπτικές της χώρας το τελευταίο χρονικό διάστημα. «Βλέπουμε μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι να ποντάρουν στη χώρα στην επόμενη μέρα. Πρέπει να συνεχίσουμε να υλοποιούμε διαρθρωτικές αλλαγές, να κάνουμε μεταρρυθμίσεις που θα μας βοηθήσουν στην μετακορωνοϊό εποχή να πετύχουμε διατηρήσιμη ανάπτυξη».

Διαβάστε ακόμη:

Τρεις νομικοί διεκδικούν τον «θρόνο» της Μέρκελ και κρίνουν το μέλλον του CDU

Γεωργιάδης: Το SMS των δύο ωρών δεν θα ισχύει για κομμωτήρια

Tο ρίσκο του ανοίγματος της αγοράς και το στοίχημα της κυβέρνησης