«Σπάει τα ρεκόρ» συμμετοχής η Επιστρεπτέα 5,  καθώς σήμερα λήγει η διορία συμμετοχής στο πρόγραμμα αλλά μέχρι τα ξημερώματα σήμερα είχαν υποβληθεί ήδη πάνω  533.272 αιτήσεις.

Με ρυθμό πολυβόλου, οι αιτήσεις αυξάνονταν έως και 10.000 κάθε ώρα (και κατά 17.000 από τις 8 το βράδυ χθες μέχρι τις 4 τα ξημερώματα) αλλά ο ρυθμός ενδέχεται να αυξηθεί σήμερα που είναι η τελευταία ημέρα. Στο υπουργείο Οικονομικών ανέμεναν έως 450.000 αιτήσεις το πολύ (448.203 είχαν υποβληθεί στην Επιστρεπτέα 4 πριν 1,5 μήνα) αλλά και πάλι η συμμετοχή ξεπέρασε κάθε προσδοκία.

Λόγω τη αυξημένης ζήτησης, στο υπουργείο Οικονομικών άφηναν ανοικτό «παράθυρο» για παράταση λίγων μόλις ημερών, κυρίως  για περιοχές και περιπτώσεις με πολύ σοβαρό πρόβλημα (σκληρό lockdown κλπ). Σκοπός είναι να «πέσει χρήμα» το ταχύτερο σε όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις.

Το χρήμα αναμένεται να αρχίσει να ρέει από την ερχόμενη εβδομάδα αλλά αν δοθεί παράταση μεγαλύτερη από 2-3 μέρες τότε μπορεί οι πληρωμές να ξεκινήσουν τέλη του μηνός ως και αρχές Φεβρουαρίου.

Ωστόσο το ποσόν που θα μοιραστεί τη φορά αυτή, δεν αναμένεται να υπερβεί ξανά το 1,5 δισ. ευρώ. Το ίδιο πλαφόν έχει προϋπολογιστεί και στην Επιστρεπτέα 4 αλλά τότε αυτό ξεπεράστηκε κατά 50% (!) και μοιράστηκαν 2,2 δισεκατομμύρια συνολικά σε 444.170 δικαιούχους.

‘Όσοι πήραν μεγάλα ποσά πάντως στην προηγούμενη Επιστρεπτέα (από 20 έως 80 χιλιάδες ευρώ για πάρα πολλές ατομικές ή προσωπικές επιχειρήσεις) πρέπει να κρατούν μικρό καλάθι τη φορά αυτή. Αμέσως μόλις κλείσουν οι αιτήσεις θα βγει υπουργική απόφαση που θα (περι-) ορίζει  τα ποσά θα λάβουν οι δικαιούχοι τη φορά αυτή, αφαιρώντας και όσα εισέπραξαν από προηγούμενους κύκλους.

Ο «κόφτης»  αυτός δεν θα πιάσει όμως ελεύθερους επαγγελματίες, αυταπασχολούμενους και πολύ μικρές ατομικές επιχειρήσεις που, όπως λένε στο υπουργείο Οικονομικών, θα λάβουν όλοι κατ’ελάχιστον 1.000 ευρώ, χωρίς να συμψηφιστούν και αφαιρεθουν ποσά που πήραν πριν ενάμισι μήνα.

Την φορά αυτή πάντως, το ελάχιστο ποσόν είσπραξης που θα δοθεί θα είναι 1.000 ευρώ για όλους, αντί 1.000 ή 2.000 ευρώ που είχε δοθεί στην Επιστρεπτέα 4, αναλόγως αν κάποιος είχε κλείσει με κρατική εντολή ή όχι.

Όπω και στην προηγούμενη διαδικασία για την Επιστρεπτέα Προκαταβοή 4, το 50% της ενίσχυσης θα είναι δωρεάν «μη επιστρεπτέα» επιδότηση που θα δοθεί στους δικαιούχους.
Δηλαδή σχεδόν 750 εκατ. από το 1,5 δισ. θα παραμείνουν στα ταμεία των επιχειρήσεων και δεν θα του ζητηθεί να τα επιστρέψουν ποτέ. Για το υπόλοιπο ποσόν, θα ανακοινωθεί ότι θα μπορεί να επιστραφεί με σχεδόν μηδενικό επιτόκιο σταδιακά σε βάθος μιας πενταετίας.

Διαβάστε ακόμη

Ανοίγει όλο το λιανεμπόριο από Δευτέρα πλην των κόκκινων περιοχών

Ενοίκια: 100% μείωση για τις επιχειρήσεις και τον Φεβρουάριο

Lockdown: Αυξάνεται στα 500 ευρώ το πρόστιμο για παραβίαση των μέτρων