Το ενδεχόμενο νέων μέτρων στήριξης από το φθινόπωρο άφησε ανοιχτό ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος εκτίμησε ότι τα αυξημένα κρατικά έσοδα θα οδηγήσουν σε νέες παρεμβάσεις για την ελάφρυνση των πολιτών.

«Το ποσό που θα υπάρξει, αλλά και το πού θα διοχετευτεί, είναι κάτι που θα δούμε τον Σεπτέμβριο» έσπευσε να επισημάνει, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά» και επιβεβαιώνοντας το σημερινό ρεπορτάζ του newmoney περί νέων επιδοτήσεων σε ενέργεια και καύσιμα.

Και πρόσθεσε: «Τι θα γίνει τον χειμώνα στο ενεργειακό πεδίο δεν το ξέρουμε με απόλυτο τρόπο, άρα υπάρχει ενδεχόμενο ο κρατικός προϋπολογισμός να πρέπει να ενισχυθεί περισσότερο από τα 6 δισ. ευρώ».  Όσον αφορά τις παρεμβάσεις στα καύσιμα (Fuell Pass), υπενθύμισε ότι λήγουν τον Σεπτέμβριο. «Άρα θα πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε το τελευταίο τρίμηνο του έτους που δεν έχουμε εικόνα ακριβή των καυσίμων τότε».

Στο ίδιο πλαίσιο, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για το δημόσιο και τους συνταξιούχους. «Είναι 450 εκατ. από το 2023. Συνεπώς θα πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε και με αυτό το μέτρο». Το ίδιο ισχύει, συμπλήρωσε, και με την παράταση της ισχύος του μειωμένου ΦΠΑ .  

«Από τη στιγμή που η εκτέλεση του προϋπολογισμού συνεχίζει να είναι καλύτερη από τις εκτιμήσεις δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος και η κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί με ευθύτητα. Επιστρέφει το δημοσιονομικό χώρο στην κοινωνία οικονομικά αποτελεσματικά και κοινωνικά δίκαιο τρόπο. Αυτό το έχουμε αποδείξει με επάρκεια ότι το πράττουμε τα τελευταία τρία χρόνια» επανέλαβε ο κ. Σταϊκούρας.

Ερωτηθείς για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε ότι λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα. «Η ευρωπαϊκή επιτροπή καταρτίζει και θα παρουσιάσει νέο σχέδιο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και τα δυσμενή σενάρια, η χώρα μας λαμβάνει κατάλληλα μέτρα ώστε να διασφαλιστεί η ενεργειακή ασφάλειά της γνωρίζοντας ότι ο χειμώνας μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολος. Και αυτό αφορά και LNG και λιγνιτικές μονάδες και χρήση περισσότερου diesel κοκ».

Την ίδια ώρα, αναφορά έκανε και στις συζητήσεις για αύξηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, υπενθυμίζοντας ότι η Ελλάδα έχει αξιοποιήσει το σύνολο του ποσού σε επιδοτήσεις και σε δάνεια. «Ήδη η απορρόφηση των πόρων υπερβαίνει το 1,2 δισ. ευρώ Μέχρι τέλος Ιουνίου οι πληρωμές προσέγγισαν τα 900 εκατομμύρια ευρώ έναντι περίπου 650 εκατομμυρίων που προέβλεπε ο κρατικός προϋπολογισμός άρα έχουμε μια καλύτερη εκτέλεση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, έχουμε 57 επενδύσεις συνολικού προϋπολογισμού 2,64 δισ. ευρώ σε 30 διαφορετικούς κλάδους της οικονομίας που τρέχουν, άρα έχουμε μια καλή εκτέλεση».

Διαβάστε ακόμη: 

Σχέδιο και για περικοπές φυσικού αερίου στην κατανάλωση μελετούν στην κυβέρνηση αν κλείσει τη βάνα ο Πούτιν

«Τουρισμός για Όλους»: Στα «κάγκελα» ξενοδόχοι και μικρά καταλύματα σε όλη την Ελλάδα για την ένταξη καταλυμάτων τύπου Airbnb

Βίλα Μεταξά: Το αμφισβητούμενο «φιλέτο» ξανά σε πλειστηριασμό, με τιμή «έκπληξη» (pics)