«Οι επιπτώσεις από την διάδοση του κορωνοϊού θα είναι παροδικές αλλά πολύ πιο σημαντικές και επώδυνες από όσο αρχικά είχαν εκτιμηθεί» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μετά τη σύσκεψη με τον επικεφαλής του ΕΜΣ Κλάους Ρέγκλινγκ στην Αθήνα, όπου συζητήσανε τις τρέχουσες εξελίξεις στην Οικονομία.

Πρωτοβουλίες για την αποφυγή εξάπλωσης της νόσου και τόνωση της ρευτσότητας και της Απασχόλησης πρέπει να εξαιρεθούν με ευελιξία από το υφιστάμενο πλαίσιο με την σχετική ευελιξία που προβλέπεται σε ‘εκτακτες ακαταστάσεις από τους ευρωπαϊκούς κανόνες (για τον υπολογισμό των πρωτογενών πλεονασμάτων)

Επιπλέον έχουμε ζητήσει και επιδιώκουμε την εξαίρεση συγκεκριμένων δαπανών που καλύπτονται από τον κρατικό προυπολογισμό για τη διαχείριση των μαζικών πιέσεων από μετακινήσεις πληθυσμών στα σύνορά μας, από τον υπολογισμό στο κατά πρόγραμμα δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Η Ελλάδα φυλάσσει τα πιο δύσκολα των συνόρων της Ευρώπης. Αυτό πρέπει να αναγνωριστεί έμπρακτα από όλους, ειδική την τελευταία περίοδο που η Ελλάδα δέχεται μια οργανωμένη και ασύμμετρη απειλή κατά της ασφάλειάς της.

ις διεκδικήσεις της Ελλάδας για απελευθέρωση δημοσιονομικού χώρου, που θα επιτρέψει να υλοποιηθούν πολιτικές υπέρ της ανάπτυξης και να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της επιδημίας κοροναϊού, παρουσίασε ο υπ. Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, στον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, σε συνάντηση που είχαν νωρίτερα σήμερα στο υπ. Οικονομικών.

Ο κ. Σταϊκούρας, μετά τη συνάντηση με τον Κλ. Ρέγκλινγκ δήλωσε, μεταξύ άλλων: «Θα συνεχίσουμε να υλοποιούμε τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα μας. Διεκδικούμε, όμως, τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο για την υλοποίηση φιλο-αναπτυξιακών πολιτικών, κυρίως στην κατεύθυνση μείωσης της φορολόγησης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, η οποία θα συμβάλει στην επίτευξη υψηλής και διατηρήσιμης ανάπτυξης. Αυτή τη διεκδίκηση επανέλαβα σήμερα στον κ. Regling. Παρουσιάζοντας συγκεκριμένα ποσοτικά στοιχεία, τα οποία καθιστούν τη δημιουργία δημοσιονομικού χώρου και εφικτή και ωφέλιμη. Στοιχεία τα οποία περικλείονται σε δική μας Έκθεση Βιωσιμότητας Χρέους. Παράλληλα, έθεσα στον Εκτελεστικό Διευθυντή του ESM και δύο άλλα ζητήματα.

Το πρώτο σχετίζεται με τις οικονομικές επιπτώσεις από την παγκόσμια εξάπλωση του κορωνοϊού. Και το δεύτερο αφορά την εξαίρεση συγκεκριμένων δαπανών που κατευθύνονται στην αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών στη χώρα από το – κατά πρόγραμμα – δημοσιονομικό αποτέλεσμα.