search icon

Οικονομία

Στέλνουν άρον άρον «ραβασάκια» για τον ΕΝΦΙΑ του 2015

Ειδοποιητήρια σε νομικά πρόσωπα που «ξέχασαν» να υποβάλουν Ε9 - Η ΑΑΔΕ υπολογίζει κατ εκτίμηση τον ΕΝΦΙΑ

Ομαδικά ειδοποιητήρια πληρωμής με τον εκτιμώμενο ΕΝΦΙΑ του 2015 ετοιμάζεται να αποστείλει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) σε επιχειρήσεις και άλλα νομικά πρόσωπα που δεν υπέβαλαν δηλώσεις Ε9 και ως εκ τούτου δεν έλαβαν εκκαθαριστικά σημειώματα για την καταβολή του φόρου ακινήτων.

Τα ειδοποιητήρια αυτά (που επισπεύδονται, καθώς στο τέλος του έτους το δικαίωμα παραγράφεται), θα ονομάζονται «πράξεις εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου» και ο ΕΝΦΙΑ θα έχει υπολογιστεί κατ’ εκτίμηση από την εφορία. Οι υπόχρεοι θα πρέπει να πληρώσουν άμεσα τον φόρο ή να τον εντάξουν σε ρύθμιση για να αποφύγουν πρόστιμα και προσαυξήσεις. Θα έχουν βέβαια και το δικαίωμα να αμφισβητήσουν τον εκτιμώμενο φόρο εάν μπορούν να αποδείξουν ότι ο προσδιορισμός του από τη ΑΑΔΕ είναι λανθασμένος.

Συγκεκριμένα οι επιχειρήσεις και τα λοιπά νομικά πρόσωπα θα έχουν τις ακόλουθες δύο εναλλακτικές επιλογές:

  1. να πληρώσουν εφάπαξ, εντός 30 ημερών από την κοινοποίηση των «πράξεων εκτιμώμενου προσδιορισμού» ΕΝΦΙΑ, τα αναγραφόμενα σ’ αυτές ποσά,
  2. να υποβάλουν εντός 30 ημερών από την κοινοποίηση των πράξεων εκπρόθεσμες δηλώσεις Ε9 για το έτος 2015, προκειμένου με βάση τις δηλώσεις αυτές να εκδοθούν κανονικά εκκαθαριστικά πληρωμής ΕΝΦΙΑ έτους 2015, στα οποία τα ποσά του ΕΝΦΙΑ που θα βεβαιωθούν σε βάρος τους θα είναι προσαυξημένα με τα προβλεπόμενα ποσά προστίμων και τόκων εκπρόθεσμης καταβολής.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην απόφαση (Α.1262/2020) της ΑΑΔΕ:

Διαβάστε ακόμα:

Μόνο στο newmoney: Κέρδη στο 82,1% των βιομηχανιών πλαστικών-ελαστικών πριν από τον κορωνοϊό

Το απόλυτο χάος στις ταχυμεταφορές

Δανία – Κορωνοϊός: Και νέα απειλή από τα… zombie μινκ

Exit mobile version