Την παρέμβαση του υπουργείου Οικονομικών προκαλεί η υπόθεση του νυχτερινού κέντρου της Ιεράς Οδού στο κέντρο της Αθήνας, το οποίο πιάστηκε «επ’ αυτοφώρω και επί τω έργω» να ρίχνει ποτά «μπόμπα» στους θαμώνες, αλλά ακόμα και σήμερα οι αρμόδιες τελωνειακές αρχές δεν δίνουν στη δημοσιότητα την επωνυμία της επιχείρησης, επικαλούμενες νομοθετικό κενό για τις υποθέσεις νοθείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newmoney.gr, αμέσως μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης, στο υπουργείο Οικονομικών πήραν απόφαση να φέρουν ειδική διάταξη για τη δημοσιοποίηση της εμπορικής επωνυμίας για υποθέσεις νοθείας ποτών. Και αυτό διότι, παρά την ανάγκη προστασίας της δημόσιας υγείας –αλλά και των νομοταγών επιχειρηματιών της περιοχής- όπως προέκυψε σε σχετική ενημέρωση από τις αρμόδιες υπηρεσίες, απαιτείται ειδική νομοθεσία για να παραβιαστούν τα «προσωπικά δεδομένα» της εν λόγω επιχείρησης που έθετε σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η τήρηση της ανωνυμίας επιβάλλεται σε αυτές τις περιπτώσεις, παρότι για άλλες υπάρχει ειδική πρόβλεψη και δυνατότητα δημοσιοποίησης (ή και διαπόμπευσης) των επιχειρήσεων που αισχροκερδούν εν καιρώ πολέμου, ή δεν τηρούν κανόνες προστασίας δημόσιας υγείας.

Για παράδειγμα, δημοσιοποιούνται κατά καιρούς επωνυμίες σούπερ μάρκετ που εντοπίζονται να πωλούν αλλοιωμένα τρόφιμα, ή επιχειρήσεων που δεν τηρούν τα μέτρα Covid, ή όσοι παραβιάζουν το περιθώριο κέρδους «από την πώληση οποιουδήποτε προϊόντος ή την παροχή οποιασδήποτε υπηρεσίας που είναι απαραίτητη για την υγεία, τη διατροφή, τη διαβίωση, τη μετακίνηση και την ασφάλεια του καταναλωτή».

Στην περίπτωση όμως στο Γκάζι, οι τελωνειακοί ελεγκτές της ΑΑΔΕ προστάτευσαν μεν τη δημόσια υγεία εντοπίζοντας κύκλωμα, το οποίο νοθεύει ποτά, αλλά η υπόθεση πήρε την εισαγγελική οδό και όχι την οδό της δημοσιότητας των ονομάτων.

Μετά από αιφνιδιαστικό έλεγχο, οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ βρήκαν και κατέσχεσαν πάνω από ένα τόνο παράνομα αλκοολούχα ποτά (μπόμπες) όπως ουίσκι, βότκα και τζιν, τα οποία οι επιτήδειοι εμφιαλώνουν σε μπουκάλια γνωστών ετικετών και τα σερβίρουν σε νέα παιδιά, δεδομένου ότι το συγκεκριμένο κατάστημα είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στις νεαρές ηλικίες.

Το παράνομο – και απολύτως επικίνδυνο για την υγεία – αλκοόλ παρασκευαζόταν και εμφιαλωνόταν σε παράνομο εμφιαλωτήριο, στην ταράτσα του κτιρίου. Άμεσα συνελήφθη ένα άτομο ενώ υποβλήθηκε δικογραφία εναντίον δύο δραστών, στην Εισαγγελία Αθηνών.

Και έτσι, ακόμα και αν κάποιος έχει υποστεί βλάβη της υγείας του από ποσότητες που κατανάλωσε τις προηγούμενες μέρες στο εν λόγω κέντρο διασκέδασης, δεν μπορεί να γνωρίζει τον υπαίτιο της κατάστασής του. Ενώ παράλληλα, από την προστασία των προσωπικών δεδομένων και της ανωνυμίας του υπαιτίου, δυσφημούνται ευρύτερα και άλλα μαγαζιά της περιοχής.

Αρμόδιες πηγές υποστηρίζουν ότι όλα θα αλλάξουν, με διάταξη που απαιτείται να κατατεθεί τις προσεχείς εβδομάδες ή ημέρες, η οποία θα «σπάει» την ανωνυμία στις υποθέσεις νοθείας των ποτών, προασπίζοντας τη δημόσια υγεία, την ασφάλεια των καταναλωτών και τον υγιή ανταγωνισμό.

Διαβάστε ακόμα:

Ο Ευκλείδης… φεύγει, ο Διονύσης έρχεται, η Άκτωρ πήρε νέα δουλειά από το αεροδρόμιο, τα τρία κανάλια, η Klarna, η Dimand και ο νέος ελληνικός μονόκερος

Το disaster story της Neoset – Ξανά στο σφυρί το μεγάλο ακίνητο του ιδρυτή της στην Κηφισίας (pics)

«Κόλπο γκρόσο» με τα καύσιμα: Τι έδειξαν οι έλεγχοι στα πρατήρια – Πρόστιμα για αισχροκέρδεια και νοθεία