Τρίμηνη παράταση και αύξηση του κονδυλίου για το Market Pass (το κουπόνι επιδότησης αγορών από σούπερ μάρκετ και καταστήματα τροφίμων) εξετάζει η κυβέρνηση προτού καλά-καλά τρέξει ο πρώτος μήνας της χρηματικής ενίσχυσης.

Με βάση όσα έχουν ανακοινωθεί, το Market Pass θα δίνεται κάθε μήνα, από τον Φεβρουάριο έως και τον Ιούλιο, με ανοιχτό το ενδεχόμενο για τρίμηνη παράταση έως τον Οκτώβριο. Δηλαδή η προοπτική είναι να μην κλείσει η εφαρμογή εάν δεν λυθεί πρώτα το πρόβλημα της ακρίβειας. Αυτό, βέβαια, θα εξαρτηθεί από τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο που θα προκύψει στον κρατικό προϋπολογισμό και από το αν θα περισσέψει κάτι από το αποθεματικό του 1 δισ. ευρώ που κρατάει το υπουργείο Οικονομικών για τις επιδοτήσεις της ενέργειας.

Για την ώρα, πάντως, ετοιμάζεται ο μηχανισμός για τις πρώτες επιδοτήσεις. Οσοι πολίτες υποβάλουν τις αιτήσεις τους μέχρι τις 28/2/2023, θα λάβουν τις πρώτες δόσεις της ενίσχυσης το αργότερο έως τις 3/3/2023, ενώ όσοι υποβάλουν τις αιτήσεις τους την περίοδο από 1η έως 15 Μαρτίου, θα λάβουν τις πρώτες δόσεις μέχρι τις 20/3/2023. Για τους υπόλοιπους μήνες, η πληρωμή θα πραγματοποιείται έως την τρίτη μέρα του κάθε μήνα.

Οι δικαιούχοι

Δικαιούχος είσπραξης της ενίσχυσης είναι κάθε άγαμος φορολογούμενος με ετήσιο φορολογητέο -πραγματικό ή τεκμαρτό- εισόδημα φορολογικού έτους 2021 μέχρι 16.000 ευρώ και με ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 250.000 ευρώ. Δικαιούχοι είναι επίσης και ζευγάρια φορολογουμένων (εγγάμων ή συναψάντων σύμφωνα συμβίωσης) με συνολικό ετήσιο φορολογητέο -πραγματικό ή τεκμαρτό- εισόδημα φορολογικού έτους 2021 μέχρι 24.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 400.000 ευρώ.
Το εκάστοτε ισχύον εισοδηματικό όριο προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο ή εξαρτώμενο ενήλικο μέλος, ή για κάθε φιλοξενούμενο ενήλικο άτομο μετά το πρώτο.

Τα ποσά ξεκινούν από 17,6 ευρώ τον μήνα ή από 105,6 ευρώ το εξάμηνο για άγαμους φορολογουμένους και φτάνουν μέχρι τα 100 ευρώ τον μήνα ή τα 600 ευρώ το εξάμηνο για μια οικογένεια με 7 ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα ή για ένα νοικοκυριό με 9 μέλη γενικά.

Περισσότερα χρήματα θα πάρουν όσοι επιλέξουν την πίστωση των χρημάτων και τη διάθεσή τους σε αγορές μέσω ειδικής ψηφιακής χρεωστικής κάρτας που θα αναλάβουν να εκδώσουν στους δικαιούχους οι τράπεζες. Οι δικαιούχοι αυτοί θα λάβουν ποσά που θα κυμαίνονται από 22 έως 100 ευρώ τον μήνα ή από 132 έως 600 ευρώ το εξάμηνο. Όσοι επιλέξουν απλώς να λάβουν τα χρήματα με πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό θα εισπράξουν τα ποσά της ενίσχυσης μειωμένα κατά 20%, δηλαδή θα πάρουν ποσά που θα κυμανθούν από 17,6 έως 80 ευρώ τον μήνα ή από 106 έως 480 ευρώ το εξάμηνο.

Η ενίσχυση

Ωστόσο, αυτοί που θα ζητήσουν να εισπράξουν την ενίσχυση στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς θα λάβουν μέσα στον Μάρτιο το 50% της συνολικής ενίσχυσης, δηλαδή ποσά από 53 έως 240 ευρώ που αντιστοιχούν στους πρώτους 3 από τους 6 μήνες της περιόδου Φεβρουαρίου – Αυγούστου 2023. Επιπλέον, θα μπορούν να διαθέσουν όπου θέλουν τα χρήματα αυτά. Δηλαδή, θα έχουν τη δυνατότητα να διαθέσουν τα ποσά της ενίσχυσης όχι μόνο σε αγορές τροφίμων και άλλων αγαθών πρώτης ανάγκης, αλλά και για οποιονδήποτε άλλο σκοπό, όπως η πληρωμή λογαριασμών ΔΕΚΟ, η πληρωμή φόρων ή για αγορές άλλων προϊόντων που δεν πωλούνται σε καταστήματα λιανικής πώλησης ειδών διατροφής ή ακόμη και για παροχή υπηρεσιών (επισκέψεις σε ιατρούς, πληρωμές εισιτηρίων μεταφορικών μέσων, πληρωμές εισιτηρίων θεαμάτων, κομμωτήρια, γυμναστήρια, σχολές χορού, υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, δικηγόρους κ.λπ.).

Αντιθέτως, όσοι επιλέξουν να λάβουν την ενίσχυση μέσω ψηφιακής κάρτας είναι υποχρεωμένοι να χρησιμοποιήσουν τα χρήματα που θα πιστωθούν στις κάρτες τους μόνο για αγορές προϊόντων και αγαθών από καταστήματα και υπαίθριους πωλητές που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο τροφίμων, ιδίως σε παντοπωλεία, σούπερ μάρκετ, κρεοπωλεία, καταστήματα ζαχαροπλαστικής, γαλακτοκομικών προϊόντων, αρτοποιεία και διάφορα άλλα καταστήματα τροφίμων.