Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή πέταξαν το «μπαλάκι» οι ηγέτες, προκειμένου να τετραγωνίσει τον κύκλο και να παρουσιάσει μια συγκεκριμένη πρόταση για το Ταμείο Ανάκαμψης. Στη Σύνοδο Κορυφής οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των κρατών μελών συμφώνησαν ότι το Ταμείο Ανάκαμψης είναι απαραίτητο να υπάρξει, ωστόσο διαφώνησαν στις λεπτομέρειες που συνήθως είναι και οι πιο σημαντικές. Αναπάντητα προς το παρόν παραμένουν τα ζητήματα της χρηματοδότησής του, της δυναμικότητας του, του σκοπού για τον οποίο θα δαπανά τα διαθέσιμά του και μέχρι πότε θα λειτουργήσει.

Σαρλ Μισέλ και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ξεκαθάρισαν ότι «η πρόταση θα είναι ισορροπημένη» μεταξύ επιχορηγήσεων και δανείων, αλλά και για το ύψος που θα χρειαστεί, αν και μίλησαν για τρισεκατομμύρια ευρώ, παραδεχόμενοι όμως πως είναι ένα «επείγον ζήτημα», ενώ απέφυγαν να μιλήσουν για συγκεκριμένες προθεσμίες.

«Εκφράσαμε την ισχυρή πεποίθησή και επιθυμία όλων να προχωρήσουμε μπροστά. Με πρωταρχική μας έννοια την υγεία και την ασφάλεια, αλλά και έναν χάρτη για την έξοδο από την καραντίνα και την ανάκαμψη της Ένωσης», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τονίζοντας πως οι λέξεις-κλειδιά είναι «Αλληλεγγύη, Συνοχή και Σύγκλιση».

Ο ίδιος ενημέρωσε ότι οι ηγέτες ενέκριναν το «πακέτο» των 540 δισ. ευρώ που πρότεινε το Eurogroup, σε σχέση με την στήριξη της εργασίας (SURE), το δανειακό σχήμα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. «Όλα αυτά θα λειτουργούν από 1ης Ιουνίου», διαβεβαίωσε ο Σαρλ Μισέλ.

«Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι επείγον και αναγκαίο. Θα πρέπει να έχει το κατάλληλο εύρος και να βοηθά τις χώρες που έχουν χτυπηθεί πιο βαριά από τον κορονοϊό. Αναθέσαμε την σύνταξη της πρότασης στην Επιτροπή, η οποία θα διευκρινίσει και την σχέση του Ταμείου με τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό», τόνισε

Τα συμπεράσματα του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μετά την τηλεδιάσκεψη των 27

Οι 27 της ΕΕ συμφώνησαν στη δημιουργία ενός ταμείου για την ανάκαμψη συνδεδεμένου με τον επόμενο 7ετή προϋπολογισμό της ΕΕ και χαιρέτισαν το πλάνο της Κομισιόν για τη σταδιακή άρση των μέτρων περιορισμού, ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, μετά το πέρας της Συνόδου.

“Αυτή η πανδημία βάζει σοβαρά τις κοινωνίες μας σε πίεση. Η ευημερία κάθε κράτους μέλους της ΕΕ εξαρτάται από την ευημερία ολόκληρης της ΕΕ”, επεσήμανε ο Πρόεδρος.

“Είμαστε όλοι μαζί σε αυτό. Η καταπολέμηση του COVID19 και των συνέπειών του θα χρειαστούν χρόνο, αλλά έχουμε ήδη σημειώσει μεγάλη πρόοδο και έχουμε αναλάβει τολμηρή δράση”, τόνισε.

“Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πραγματοποίησαν την τέταρτη βιντεοδιάσκεψη για την αντιμετώπιση του COVID-19 και των συνεπειών του. Έχουμε εκφράσει μια ισχυρή βούληση να προχωρήσουμε μαζί”, ανακοίνωσε.

“Συζητήσαμε για την πρόοδο στις διάφορες διαστάσεις της ευρωπαϊκής αντίδρασης στην πανδημία και χαιρετίσαμε τον Κοινό Ευρωπαϊκό Οδικό Χάρτη για την άρση των μέτρων περιορισμού του COVID-19. Όλοι συμφωνήσαμε ότι η υγεία και η ασφάλεια των πολιτών μας έρχεται πρώτη”, τόνισε ο Πρόεδρος.

“Συμφωνήσαμε επίσης να συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά την κατάσταση, ιδίως καθώς πλησιάζουμε την περίοδο των διακοπών και να συντονίζουμε όσο το δυνατόν περισσότερο για να διασφαλίσουμε τη σταδιακή και ομαλή άρση των περιορισμών”, ανακοίνωσε ο Σ.Μισέλ.

“Χαιρετίσαμε τον κοινό χάρτη πορείας για ανάκαμψη. Καθορίζει ορισμένες σημαντικές αρχές, όπως η αλληλεγγύη, η συνοχή και η σύγκλιση. Προσδιορίζει περαιτέρω τέσσερις βασικούς τομείς δράσης: μια πλήρως λειτουργική ενιαία αγορά, μια πρωτοφανή επενδυτική προσπάθεια, ενεργώντας παγκοσμίως και ένα λειτουργικό σύστημα διακυβέρνησης”, σημείωσε.

“Είναι υψίστης σημασίας η αύξηση της στρατηγικής αυτονομίας της Ένωσης και η παραγωγή βασικών αγαθών στην Ευρώπη”, επεσήμανε ο Πρόεδρος.

“Μετά τη συνάντηση της Ευρωομάδας σε περιεκτική μορφή στις 9 Απριλίου 2020, εγκρίναμε τη συμφωνία για τρία σημαντικά δίχτυα ασφαλείας για τους εργαζόμενους, τις επιχειρήσεις και τους κυρίαρχους, που ανέρχονται σε ένα πακέτο αξίας 540 δισεκατομμυρίων ευρώ”, σημείωσε.

“Ζητήσαμε να τεθεί σε λειτουργία το πακέτο έως την 1η Ιουνίου 2020”, τόνισε ο Σ.Μισέλ.

“Συμφωνήσαμε επίσης να εργαστούμε για τη δημιουργία ενός ταμείου ανάκαμψης, το οποίο είναι απαραίτητο και επείγον. Αυτό το ταμείο πρέπει να είναι επαρκούς μεγέθους, να απευθύνεται στους τομείς και τα γεωγραφικά μέρη της Ευρώπης που πλήττονται περισσότερο και να είναι αφιερωμένο στην αντιμετώπιση αυτής της άνευ προηγουμένου κρίσης”, ανακοίνωσε ο Πρόεδρος.

“Επομένως, έχουμε αναθέσει στην Κομισιόν να αναλύσει τις ακριβείς ανάγκες και να υποβάλει επειγόντως μια πρόταση που να είναι ανάλογη με την πρόκληση που αντιμετωπίζουμε”, δήλωσε.

“Η πρόταση της Κομισιόν θα πρέπει να αποσαφηνίσει τη σχέση με το ΠΔΠ, το οποίο σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να προσαρμοστεί για να αντιμετωπίσει την τρέχουσα κρίση και τις συνέπειές της”, ανέφερε ο Σάρλ Μισέλ.

“Το Eurogroup σε περιεκτική μορφή θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά την οικονομική κατάσταση και να προετοιμάζει το έδαφος για μια ισχυρή ανάκαμψη”, ανακοίνωσε.

“Παραμένουμε δεσμευμένοι να δώσουμε την απαραίτητη ώθηση για να εργαστούμε σε σχέση μετο ταμείο ανάκαμψης, καθώς και το ΠΔΠ, έτσι ώστε να βρεθεί μια ισορροπημένη συμφωνία και για τα δύο το συντομότερο δυνατόν”, τόνισε.

“Οι παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης από την Τουρκία στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου αναφέρθηκαν από ορισμένα κράτη μέλη”, δήλωσε ο Σάρλ Μισέλ. “Εκφράσαμε την πλήρη αλληλεγγύη μας προς την Κύπρο και υπενθυμίσαμε και επιβεβαιώσαμε τα προηγούμενα συμπεράσματά μας σχετικά με αυτό το θέμα”, ανέφερε o Σάρλ Μισέλ.

Τέλος, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανακοίνωσε ότι οι 27 αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν μια τηλεδιάσκεψη με τα Δυτικά Βαλκάνια στις 6 Μαΐου.

Διαβάστε το κείμενο συμπερασμάτων

Conclusions

Βαθαίνει το ρήγμα Βορρά, Νότου στην Ευρώπη

Το «στρατόπεδο» των βόρειων χωρών, που περιλαμβάνει και τη Γερμανία, τάχθηκε υπέρ της σύνδεσης του νέου Ταμείου Ανάκαμψης με τον επόμενο πολυετή προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2021-27. Κοινή τους διαφωνία η οποία εκφράστηκε έντονα από την Αυστρία, Δανία, Σουηδία και την Ολλανδία, είναι η χορήγηση βοήθειας μέσω επιχορηγήσεων.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ διαβεβαίωσε τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι είναι έτοιμη να στηρίξει ένα τεράστιο πακέτο τόνωσης της ευρωπαϊκής οικονομίας. Η Μέρκελ, σύμφωνα με πληροφορίες, ανέφερε ότι η ΕΕ θα πρέπει να διπλασιάσει το σχέδιο διάσωσης των 540 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο καταρτίστηκε από τους υπουργούς Οικονομικών στο Eurogroup, πριν από δύο εβδομάδες.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν και ο Ισπανός ομόλογός του Πέδρο Σάντσεθ επέμειναν ότι οποιαδήποτε βοήθεια θα πρέπει να έχει τη μορφή επιχορηγήσεων και όχι δανείων, τα οποία θα ενίσχυαν απλώς στο χρέος των κρατών μελών. Σύμφωνα με αξιωματούχους ο Σάντσεθ είπε ότι οι επιχορηγήσεις θα αποφύγουν την υπερβολική επιβάρυνση των δημόσιων οικονομικών των χωρών που πλήττονται περισσότερο από τον ιό και θα ενισχύσουν την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, κατά την τοποθέτησή του υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι η Κομισιόν θα πρέπει να στοχεύσει στην έναρξη λειτουργίας του Ταμείου Ανάκαμψης, το οποίο θα πρέπει να είναι ύψους 1,5 τρισ ευρώ και να δίνει επιχορηγήσεις από το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση ως «πολιτική έκτακτη ανάγκη»

Η Σουηδία φαίνεται ότι πλέον ηγείται του στρατοπέδου των «συντηρητικών», οι οποίοι τάσσονται κατά της αύξησης του πακέτου στήριξης.

Κυρ. Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής: Αμεση στήριξη με επιχορηγήσεις αντί δανείων

Υπέρ της επείγουσας συγκρότησης Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και της επεξεργασίας συγκεκριμένης πρότασης για την επανέναρξη των αεροπορικών συνδέσεων το συντομότερο δυνατόν, τάχθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την τοποθέτησή του στη Σύνοδο Κορυφής. Ξεχωριστή αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στην ένταση των τουρκικών παραβιάσεων μέσω υπερπτήσεων οι οποίες αναβαθμίζουν το επίπεδο των προκλήσεων από τη γείτονα χώρα.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός:

-Τόνισε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει πλήρως την επείγουσα συγκρότηση ενός Ταμείου Ανάκαμψης (Recovery Fund) επιπροσθέτως της λειτουργίας του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (ΠΔΠ). Ο πρωθυπουργός δήλωσε σύμφωνος με την άποψη ότι το Ταμείο αυτό πρέπει να είναι πολύ μεγάλο (huge) και ότι θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί με κάποιου είδους κοινό εργαλείο μακροπρόθεσμου χρέους. Το Ταμείο θα πρέπει να λειτουργήσει εμπροσθοβαρώς και να εστιάσει πρωτίστως σε επιχορηγήσεις προς τα κράτη μέλη παρά σε δάνεια. «Δεν πρέπει να επιτρέψουμε περαιτέρω αύξηση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ», προειδοποίησε ο πρωθυπουργός. Τόνισε δε ότι μια στρατηγική η οποία δεν θα επιβαρύνει το δημόσιο χρέος κάθε χώρας, θα ήταν πράξη προς το συμφέρον όλων των χωρών κι όχι μόνο πράξη αλληλεγγύης. Σημείωσε μάλιστα ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να κάνει για άλλη μια φορά «πολύ λίγα, πολύ αργά» (too little, too late).

-Πρότεινε στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ να ζητήσει από την Κομισιόν την επεξεργασία μιας πολύ συγκεκριμένης πρότασης για την επανέναρξη των αεροπορικών συνδέσεων, το συντομότερο δυνατόν. Επεσήμανε δε, ότι η Ενιαία Αγορά δεν υφίσταται μόνο για να υποστηρίζει την ελεύθερη διακίνηση αγαθών αλλά έχει ως πυλώνα και την ελεύθερη μετακίνηση προσώπων. Στο πλαίσιο αυτό, και δίνοντας έμφαση στον τουρισμό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε να υπάρξει το συντομότερο κοινή δράση σε Ευρωπαϊκό επίπεδο: «Όταν μιλάμε για Ευρωπαϊκή στήριξη, μια χειροπιαστή απόδειξη θα ήταν να στηριχθεί ο τουρισμός στις χώρες του Νότου», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω, τόνισε ότι θα πρέπει να δοθεί εγκαίρως ένα θετικό σήμα στην τουριστική αγορά, καλώντας όλες τις πλευρές να εργαστούν με ταχύτητα.

-Επανέλαβε την πρόταση που έχει ήδη διατυπώσει για μια κοινή Ευρωπαϊκή προσέγγιση όσον αφορά τις πατέντες ενός πιθανού εμβολίου κατά του κορονοϊού προκειμένου να διασφαλιστεί η ισότιμη πρόσβαση των κρατών-μελών σε αυτό όταν θα φτάσουμε στη φάση της μαζικής παραγωγής εμβολίων.

-Τόνισε ότι πρέπει να σταλεί ένα καθαρό μήνυμα προς την Τουρκία για τις προκλητικές ενέργειες της τόσο στο Αιγαίο όσο κι έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ένταση των τουρκικών παραβιάσεων μέσω υπερπτήσεων οι οποίες αναβαθμίζουν το επίπεδο των προκλήσεων από τη γείτονα χώρα, ιδιαίτερα μετά και την πρόσφατη αποτυχία της ‘Αγκυρας στην προσπάθεια της να παραβιάσει τα σύνορα στον Έβρο.