Μέσα στην ημέρα αναμένεται να πιστωθούν τα χρήματα από την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4 στους τραπεζικούς λογαριασμούς δεκάδων χιλιάδων επαγγελματιών, εμπόρων και επιχειρήσεων που έσπευσαν πρώτοι να υποβάλουν αιτήσεις. Οι πληρωμές πάντως μπορεί λογιστικά να φανούν το απόγευμα ή αύριο ενδεχομένως, αναλόγως με την ώρα πραγματοποίησης της συναλλαγής.

Ευθύς μόλις έγινε γνωστό το βράδυ της Παρασκευής αλλά και μέσα στο σαββατοκύριακο ότι άνοιξε η πλατφόρμα των αιτήσεων στο MyBusinessSupport της ΑΑΔΕ για την Επιστρεπτέα 4,  «βούλιαξαν» τα λογιστικά γραφεία όλης της χώρας, από τα βόρεια σύνορα μέχρι την Κρήτη και από τον Ιόνιο μέχρι τις άκρες του Αιγαίου, από τηλεφωνήματα και τιμολόγια πελατών τους που ζητούσαν πιεστικά να μπουν στο πρόγραμμα επιδότησης.

Το πιο εντυπωσιακό δε μάλιστα, όπως αναφέρουν επιστήμονες φοροτεχνικοί είναι πως έκαναν άμεσα την εμφάνισή τους ακόμα και πελάτες τους, τους οποίους «κυνηγούν» οι ίδιοι κάθε μήνα ή τρίμηνο για να τους δηλώσουν  τα τιμολόγιά τους, προκειμένου να υποβάλουν τα γραφεία  τις λογιστικές τους καταστάσεις (ΦΠΑ κλπ)!

Υπενθυμίζεται ότι από τις 7 το απόγευμα της Παρασκευής –όταν το newmoney.gr αποκάλυψε πως άνοιξε η πλατφόρμα για τις αιτήσεις- μέχρι και τα μεσάνυχτα είχαν υποβληθεί τουλάχιστον 20.000 αιτήσεις.

Ωστόσο σύμφωνα με το ρεπορτάζ του newmoney.gr καταγράφονται και τα εξής προβλήματα:

·  Νέοι δικαιούχοι και επιχειρήσεις που έκαναν έναρξη το 2020 και για πρώτη φορά εντάσσονται στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή, διαπιστώνουν ότι και πάλι δεν δικαιούνται ούτε 1 ευρώ οικονομικής ενίσχυσης. Και αυτό διότι άνοιξαν μόλις ξέσπασε η κρίση και δεν είχαν καταφέρει να έχουν τζίρο, οπότε Σεπτέμβριο και Οκτώβριο δεν εμφανίζουν καθόλου πτώση, αλλά ενδεχομένως να έχουν και… άνοδο ολίγων ευρώ!

· Ελεύθεροι επαγγελματίες και άλλοι υποψήφιοι δικαιούχοι, για συγκυριακούς λόγους επίσης, μπορεί να έχουν άνοδο εσόδων Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου φέτος εν συγκρίσει με τους ίδιους μήνες πέρυσι και χάνουν την επίδότηση, παρότι έχουν πτώση εσόδων όλο το προηγούμενο εξάμηνο. Με άλλα λόγια, εάν το σύστημα υποδεχόταν τις αιτήσεις τους για τις Επιστρεπτέες 1-3 θα δικαιούνταν ενίσχυση, αλλά συγκρίνοντας μόνον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο πέρυσι με Σεπτέμβριο-Οκτώβριο φέτος φαίνονται να μην έχουν απώλειες.

Για τις περιπτώσεις αυτές μάλιστα, το σύστημα της ΑΑΔΕ δεν εμφανίζει άμεσα την αιτιολογία, αλλά ένα κουμπί που αν επιλέξει κάποιος να το πατήσει, καταθέτει ένσταση προκειμένου να πληροφορηθεί αρμοδίως τον λόγο απόρριψης, προκειμένου και να μπορέσει ενδεχομένως να τον αμφισβητήσει.

Σε δήλωσή του το Υπουργείο Οικονομιών επισήμανε:

«Το Υπουργείο Οικονομικών, συνεπές με τα χρονοδιαγράμματα που το ίδιο έθεσε, ξεκινά από σήμερα την εκταμίευση σημαντικών πόρων για την ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 4.

Εντός της ημέρας, πιστώνεται στους τραπεζικούς λογαριασμούς 79.004 δικαιούχων, που υπέβαλαν αίτηση μέχρι χθες το βράδυ, ποσό συνολικού ύψους 420 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα, το 50% αυτού του ποσού είναι μη επιστρεπτέο.

Θα ακολουθήσει και άλλη εκταμίευση μέσα στην εβδομάδα. Η καταβολή ενισχύσεων στους δικαιούχους, που ήδη ανέρχονται στις 121.640, θα συνεχιστεί, με εξίσου ταχείς ρυθμούς, το επόμενο διάστημα.

Ενώ, θα υλοποιηθούν και νέοι κύκλοι του επιτυχημένου χρηματοδοτικού σχήματος, τόσο τον Δεκέμβριο, όσο και το 2021.

Η Κυβέρνηση αποδεικνύει, έμπρακτα, ότι βρίσκεται, και θα συνεχίσει να βρίσκεται, έγκαιρα στο πλευρό των επιχειρήσεων – και ιδίως των μικρών και μικρομεσαίων – παρέχοντάς τους ουσιαστική στήριξη, ώστε να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας και να ανακάμψουν, όσο πιο γρήγορα γίνεται».

Διαβάστε ακόμη:

Τέλη κυκλοφορίας: Επτά κρίσιμες ερωτήσεις – απαντήσεις για την πληρωμή τους

Σε εφαρμογή τα μέτρα στήριξης ύψους 3,3 δισ.

Έρχεται νέος κύκλος διαγραφών μετοχών σε παρατεταμένη αναστολή διαπραγμάτευσης