search icon

Οικονομία

Στο 7,6% ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο στην Ελλάδα – Στο 9,2% η Ευρωζώνη

Στοιχεία της Eurostat - Τον Δεκέμβριο, η μεγαλύτερη συμβολή στον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού της Ζώνης του Ευρώ προήλθε από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό

Την υποχώρηση των πληθωριστικών πιέσεων στο τέλος του 2022 επιβεβαίωσαν τα τελικά στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat. Αν και οι τιμές παραμένουν σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα, πάνω από 4 φορές από τον επίσημο στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ειδικότερα, ο ετήσιος πληθωρισμός επιβράδυνε στο 9,2% τον Δεκέμβριο του 2022 από 10,1% τον προηγούμενο μήνα, ενώ ένα χρόνο νωρίτερα ήταν στο 5,0%.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο ετήσιος πληθωρισμός ήταν 10,4% τον Δεκέμβριο από 11,1% τον Νοέμβριο και 5,3% ένα χρόνο νωρίτερα, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat.

Στην Ελλάδα, ο ετήσιος πληθωρισμός υποχώρησε στο 7,6% τον Δεκέμβριο, από 8,8% το Νοέμβριο. Οι χαμηλότερες μετρήσεις του πληθωρισμού ήταν στην Ισπανία (5,5%), το Λουξεμβούργο (6,2%) και τη Γαλλία (6,7%), ενώ οι υψηλότερες σε Ουγγαρία (25,0%), Λετονία (20,7%) και Λιθουανία (20,0%).

Τα χαμηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν σε Ισπανία (5,5%), Λουξεμβούργο (6,2%) και Γαλλία (6,7%). Τα υψηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στην Ουγγαρία (25,0%),στη Λετονία (20,7%) και τη Λιθουανία (20,0%).
Σε σύγκριση με τον Νοέμβριο, ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε σε είκοσι δύο κράτη μέλη, παρέμεινε σταθερός σε δύο και αυξήθηκε σε τρία.

Τον Δεκέμβριο, η μεγαλύτερη συμβολή στον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ προήλθε από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (+2,88 ποσοστιαίες μονάδες) ενώ ακολούθησε η ενέργεια (+2,79 ποσοστιαίες μονάδες) και τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (+1,70 ποσοστιαίες μονάδες).

Διαβάστε ακόμη

«Πρεμιέρα» και για τις τράπεζες – Στις αγορές η Eurobank με νέο senior preferred ομόλογο

Στη γραμμή Λαγκάρντ ο Βιλερουά: Αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ κατά 50 μονάδες βάσης

Σκρέκας: Oι 7 άξονες του νέου Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα

Exit mobile version