Την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου περνούν σήμερα για ακόμα μια φορά οι επικεφαλής των ελληνικών τραπεζών με ζητούμενο να γεφυρωθούν οι διαφορές με την κυβέρνηση για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Την ίδια ώρα, το σχέδιο της κυβέρνησης βρίσκεται στο μικροσκόπιο των θεσμών σε Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη, οι οποίοι θα είναι παρόντες στη σύσκεψη στο Μαξίμου μέσω τηλεδιάσκεψης. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι θεσμοί εντοπίζουν τρία «θολά» σημεία στο υπό επεξεργασία νομοσχέδιο που στόχος είναι να έχει κλείσει το αργότερο μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, ημερομηνία που παύει να ισχύει ο νόμος Κατσέλη:

– την ένταξη στο νέο θεσμικό πλαίσιο και του κριτηρίου της περιουσιακής κατάστασης που τώρα απουσιάζει
– τον χρονικό ορίζοντα της προστασίας και με ποια περιοδικότητα θα πρέπει να εξετάζεται η περιουσιακή -εισοδηματική κατάσταση του οφειλέτη
– την αντιμετώπιση του κενού που θα υπάρξει με τη λήξη του νόμου Κατσέλη και μέχρι τη λειτουργία της νέα πλατφόρμας.

Οι θεσμοί εκφράζουν τις διαφωνίες τους για ένταξη στο νέο πλαίσιο και κόκκινων δανειοληπτών που προέρχονται από τους κόλπους των ελεύθερων επαγγελματιών. Το όριο των 12.500 ευρώ κρίνεται ιδιαιτέρως υψηλό για αυτή την κατηγορία, καθώς εννιά στους δέκα ελεύθερους επαγγελματίες δηλώνουν εισόδημα χαμηλότερο από 7.000 ευρώ.

Αντιρρήσεις υπάρχουν και για το όριο των 250.000 ευρώ ως αντικειμενική αξία. Οι θεσμοί το θεωρούν υπερβολικό και ζητούν να χαμηλώσει αισθητά. Υπενθυμίζεται ότι η αρχική πρόταση της τρόικα ήταν το ποσό αυτό να είναι στις 70.000 ευρώ.

Αρχικά είχε ακουστεί ένα σενάριο για πιθανή παράταση του νόμου Κατσέλη, πυ ωστόσο στη συνέχεια αποκλείστηκε, καθώς δεν το θέλουν ούτε οι θεσμοί, ούτε οι τράπεζες και αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση δεν θέλει να συγκορυστεί με κανέναν από τους δύο.

Σε ό,τι αφορά τις διαβουλεύσεις της κυβέρνησης με τις τράπεζες, πληροφορίες αναφέρουν ότι βασικό αίτημα των τραπεζών είναι ο υποχρεωτικός έλεγχος των 155.000 αιτήσεων που εκκρεμούν μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα δημιουργηθεί, ώστε να μπορεί να διαπιστωθεί αν οι αιτούντες πληρούν τα κριτήρια του νόμου και δικαιούνται ως εκ τούτου να λάβουν προσωρινή προστασία ως την εκδίκαση της υπόθεσής του.

Όπως αναφέρουν οι τράπεζες δεν έχει νόημα η δικαστική προστασία δανειοληπτών που δεν είναι επιλέξιμοι.

Σε χθεσινές του δηλώσεις ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, κ. Νίκος Καραμούζης, σημείωσε ότι, όπως θεωρούν οι τράπεζες, «όσοι θέλπυν να προστατεύσουν την πρώτη κατοικία τους πρέπει να αξιολογούνται μέσω της πλατφόρμας». Η αξιολόγηση αυτή, όπως είπε, θα γίνεται με διαφάνεια και θα έχει στόχο να εντοπίζονται οι στρατηγικοί κακοπληρωτές που αντιστοιχούν περίπου στο 1/3 των αιτούντων για υπαγωγή στον νόμο Κατσέλη.

Ο κ. Καραμούζης παραδέχθηκε ότι υπάρχει διάσταση απόψεων με την κυβέρνηση στη συμφωνία επί της αρχής που επετεύχθη την περασμένη εβδομάδα, επισημαίνοντας πάντως ότι οι διαφορές μπορούν να γεφυρωθούν και να υπάρξει μια έντιμη συμφωνία που να παρέχει προστασία μόνο στις ασθενέστερες τάξεις.

Στην Αθήνα ο Μοσκοβισί

Στην Αθήνα θα βρεθεί ξανά την ερχόμενη Πέμπτη – εκτός απρόοπτου – ο επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί.

Ο κ. Μοσκοβισί επιβεβαίωσε τη συμμετοχή του στο Forum των Δελφών,αλλά πριν βρεθεί στο συνέδριο δεν αποκλείονται συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Μια ημέρα νωρίτερα, στις 27 Φεβρουαρίου θα δοθεί στη δημοσιότητα η έκθεση της Κομισιόν, αλλά εάν έως τότε δεν έχουν κλείσει όλες οι εκκρεμότητες των 16 προαπαιτουμένων, το πιθανότερο θεωρείται να μην υπάρξει συζήτηση για τη δόση του 1 δισ. ευρώ  από ANFAs και SMPs, αλλά  και από την κατάργηση του επιτοκιακού πέναλτι στο Eurogroup της 11ης Μαρτίοου και να μετατεθεί για το Eurogroup Απριλίου. Eάν επαληθευτεί ένα τέτοιο σενάριο, τότε αναβάλλεται και η έκδοση νέου δεκαετούς ομολόγου μέσα στον Μάρτιο.