Στα όριά της φέρνει την ελληνική οικονομία η παράταση της υγειονομικής κρίσης, ενώ εξαντλεί τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας. Αν και εξακολουθεί να δανείζεται με αρνητικά επιτόκια (-0,22% την Τρίτη για έντοκα γραμμάτια 1 έτους 650 εκατ. ευρώ) χρησιμοποιεί τις εκδόσεις αυτές όχι για να «ανακυκλώσει» παλαιά χρέη με φθηνότερα, αλλά για να χρηματοδοτήσει άμεσες ανάγκες αν χρειαστεί και όσο οι συνθήκες στην οικονομία δυσκολεύουν.

Στο υπουργείο Οικονομικών καταρτίζουν σενάρια, υπό το βλέμμα των αγορών που δανείζουν τη χώρα μας. Όσο και αν φροντίζουν ή προγραμματίζουν για την κάθε ημέρα πανδημίας, στο οικονομικό επιτελείο βρίσκονται σε οιονεί εμπόλεμο κατάσταση. Οι τηλεδιασκέψεις είναι συνεχείς, με φορείς της αγοράς που ζητούν στήριξη, με επιδημιολόγους που συνιστούν παράταση των περιοριστικών μέτρων, με αξιολογητές ξένων Οίκων εκπροσώπους – αξιωματούχους των Βρυξελλών και των κρατών της Ευρωζώνης.

Όλα αυτά οδηγούν και το υπουργείο Οικονομικών -ένα και πλέον χρόνο μετά την έκρηξη της υγειονομικής «βόμβας» στον πλανήτη- να κινούνται πλέον με ορίζοντα δεκαπενθημέρου! Και συνοδεύουν τα σενάρια… με ευχές και προσευχές, για την εξέλιξη όσων βρίσκονται εκτός των ανθρωπίνων ορίων και ελέγχου.

Όχι τυχαία ίσως και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αρχίζει να μεταχειρίζεται επιχειρήματα και εκφράσεις που ισορροπούν ανάμεσα στην δυσκολία των στιγμών και την θετική ψυχολογία η αντιμετώπισή τους:

· «Ευχόμαστε να πάει καλά ώστε αυτό να μας βοηθήσει το επόμενο δεκαπενθήμερο» ανέφερε την Τρίτη μιλώντας στο ΣΚΑΙ για την έκδοση εντόκων γραμματίων 12μηνης διάρκειας.

· «Προσευχόμαστε να λειτουργήσει η οικονομία με ασφάλεια» τόνισε «είχαμε καλά στοιχεία που ξεκίνησαν από Οκτώβριο, όταν λειτουργούσε η αγορά, υπήρχε διαθέσιμο εισόδημα, έγινε κατανάλωση. Οι καταθέσεις ξεπερνούν τα 20 δισ. ευρώ, 10 από τα νοικοκυριά και 10 από επιχειρήσεις. Πρέπει τα χρήματα να πέσουν στην αγορά» τόνισε ο κ. Σταϊκούρας.

Τι δείχνουν όλα αυτά; Ότι στο υπουργείο Οικονομικών αγωνιούν «να πάρει μπροστά» η αγορά με «καύσιμο» 20 δισ. ευρώ, γιατί πλέον το Κράτος κινείται με «καύσιμο» τα έντοκα γραμμάτια και προς άγνωστη κατεύθυνση.

Πιο φειδωλός εμφανίζεται ο κ. Σταϊκούρας και για ενδεχόμενες νέες ελαφρύνσεις, λέγοντας πως «πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί μεταξύ της δημοσιονομικής χαλαρότητας, της ευελιξίας και του εκτροχιασμού. Νέα μέτρα ίσον μεγαλύτερα ελλείμματα και περισσότερο χρέος. Θέλουμε ισορροπία για να έχουμε ικανοποιητικό κόστος δανεισμού. Κάθε μήνα έχουμε λιγότερα έσοδα και αυξημένες δαπάνες».

Περιγράφοντας το πρόβλημα εξηγεί πως «πριν ένα μήνα, είπαμε ότι τα μέτρα για το 2022 θα ανέρχονται στα 7,5 δισ. ευρώ. Τώρα αυτά είναι 11,6 δισ. ευρώ. Θα δείτε κι άλλες κυβερνητικές πρωτοβουλίες για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Για παράδειγμα, θα έχουμε τη Γέφυρα 2, ώστε να βοηθήσουμε επιχειρήσεις με υποχρεώσεις στις τράπεζες και για την κάλυψη μέρους παγίων δαπανών. Θα έχουμε μειώσεις φόρων ή επεκτάσεις φόρων, θα είμαστε κοντά στην κοινωνία για όσο χρειαστεί. Τις επόμενες μέρες, θα έχουμε την Επιστρεπτέα 7, θα αναλύσουμε προσεχώς τα χαρακτηριστικά. Το κόστος της θα είναι στο 1 δισ. ευρώ και δεν θα είναι λιγότεροι οι δικαιούχοι σε σύγκριση με την Επιστρεπτέα 6. Το επόμενο διάστημα θα αποφασίσουμε αν θα έχουμε μηδενικά ενοίκια και τον Απρίλιο».

Διαβάστε ακόμη: 

Ελληνόκτητος στόλος: Έσπασε το φράγμα των 4.000 πλοίων

Αριστοτέλης Μυστακίδης: Το ελληνικό portfolio του κροίσου στα ακίνητα και τα επόμενα deals

Έτσι επέλεξε τον διάδοχό του στην Amazon ο Τζεφ Μπέζος