Η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων NPEs και τα τεχνικά ζητήματα συνεργασίας μεταξύ ΤτΕ και ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων βρέθηκαν στο επίκεντρο του γεύματος εργασίας που παρέθεσαν ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ), κ. Νικόλαος Καραμούζης, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της και οι Διοικήσεις των Τραπεζών στον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, καθηγητή κύριο Γιάννη Στουρνάρα, τους Υποδιοικητές κκ. Ιωάννη Μουρμούρα και Θεόδωρο Μητράκο και στα Διευθυντικά Στελέχη της ΤτΕ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΕΤ, το γεύμα παρατέθηκε στο πλαίσιο των τακτικών συναντήσεων της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών με θεσμικούς φορείς, σήμερα, Τετάρτη, 19 Δεκεμβρίου 2018.

Κατά τη διάρκεια του γεύματος, σε εποικοδομητικό κλίμα, συζητήθηκαν οι εξελίξεις και τα σημαντικότερα θέματα και προκλήσεις που απασχολούν τον χρηματοπιστωτικό τομέα, σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο.

Μεταξύ των άλλων η συζήτηση επικεντρώθηκε κυρίως στην πρόοδο που έχει σημειωθεί στα θέματα ρευστότητας, διαχείρισης NPEs και χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας, στις μακροοικονομικές και χρηματοπιστωτικές εξελίξεις, και σε τεχνικά ζητήματα συνεργασίας μεταξύ ΤτΕ και ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων τόσο ως προς την περαιτέρω αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, όσο και ως προς τη διαρκή προσαρμογή του ελληνικού τραπεζικού συστήματος στο απαιτητικό ευρωπαϊκό εποπτικό και ρυθμιστικό πλαίσιο που διέπει τη

Morgan Stanley: Φιλόδοξοι οι στόχοι των ελληνικών τραπεζών για τη μείωση των NPEs

Την ίδια ώρα, η Morgan Stanley σε έκθεση της χαρακτηρίζει «φιλόδοξους» τους στόχους των ελληνικών τραπεζών μέχρι το 2021 για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων.

Στην έκθεσή της, ωστόσο, στην οποία εξετάζει τα σενάρια για την «bad bank», εκτιμά ότι με το βασικό της σενάριο δεν προσφέρεται κίνητρο ώστε να παιχτεί η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας μέσω των τραπεζών. Για το λόγο αυτό αφαιρεί τις τιμές στόχους για τις μετοχές των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών και διατηρεί σύσταση «equal weight» και για τις τέσσερις μετοχές.

Όπως αναφέρει η Morgan Stanley, οι στόχοι των τραπεζών για τα «κόκκινα» δάνεια υποδηλώνουν μείωση των NPEs κατά 60% από τα τρέχοντα επίπεδα μέχρι το τέλος του 2021, με τα εγχώρια επίπεδα NPE να υποχωρούν από το περίπου 50% σήμερα στο περίπου 20% το 2021.

Υπάρχει σημαντικός σκεπτικισμός στην αγορά αναφορικά με την ικανότητα των τραπεζών να μπορέσουν να ανταποκριθούν στους στόχους τους με κεφαλαιακά ουδέτερο τρόπο, όπως φαίνεται από τις επιδόσεις των τιμών των μετοχών τους, καθώς από την αρχή του έτους οι ελληνικές τράπεζες υποχωρούν κατά 34-72%.

Σύμφωνα την Morgan Stanley, οι τράπεζες μπορούν να πετύχουν τους στόχους αυτούς, όμως οι αποδόσεις θα παραμείνουν σημαντικά συμπιεσμένες. Η επενδυτική τράπεζα αναμένει βελτίωση στον ρυθμό των defaults και των ανακτήσεων στην Ελλάδα, λόγω των βελτιούμενων μακροοικονομικών συνθηκών στη χώρα, της αύξησης των πωλήσεων χαρτοφυλακίων και των ρευστοποιήσεων, καθώς και της παρουσίασης ελκυστικότερων προϊόντων αναδιάρθρωσης από τις τράπεζες.

Ωστόσο, δηλώνει λιγότερο αισιόδοξη απ’ ότι οι διοικήσεις των τραπεζών αναφορικά με τον ρυθμό της ανάκαμψης των οργανικών NPEs.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Morgan Stanley, το κόστος για τους επενδυτές αν το επίπεδο των NPEs μειώνονταν στο 10% το επόμενο έτος, θα ανέρχονταν σε 11,1 δισ. ευρώ. Όπως εξηγεί, αν και οι λεπτομέρειες ως προς το πώς θα διαρθρωθεί μια «bad bank» στην Ελλάδα είναι περιορισμένες, εξετάζει σενάρια με βάση την εμπειρία άλλων τραπεζικών τομέων όπου χρησιμοποιήθηκε μια «bad bank» για να επιταχυνθεί η εκκαθάριση.

Η ανάλυση των σεναρίων της MS υποδηλώνει πως για να μειωθεί στο 10% το επίπεδο των NPEs θα απαιτηθούν επιπλέον κεφάλαια, καθώς οι τιμές των NPEs στην αγορά υποδηλώνουν discount 45-59% επί της λογιστικής αξίας των NPEs. Σε ένα αισιόδοξο σενάριο, όπου υλοποιείται η ελληνική «bad bank», η ανάλυση της MS για τα επίπεδα NPEs, την κάλυψη και τα κεφάλαια, βλέπει την Εθνική Τράπεζα και την Eurobank να βρίσκονται στην καλύτερη θέση να επισπεύσουν την επίλυση των ζητημάτων στην ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού τους.

Στο απαισιόδοξο σενάριο, υπάρχει dilution των επενδυτών καθώς οι απώλειες θα πυροδοτήσουν αύξηση κεφαλαίου υπέρ του Ελληνικού Κράτους, ενώ για να επιτευχθούν οι αποδόσεις ιδίων κεφαλαίων του αισιόδοξου σεναρίου τους επόμενους 12 μήνες οι τράπεζες θα χρειαστούν νέα κεφάλαια. Δεδομένης της δυαδικής φύσης της επενδυτικής περίπτωσης και της έλλειψης σαφήνειας ως προς το αποτέλεσμα η Morgan Stanley αποσύρει τις τιμές στόχους του βασικού της σεναρίου και διατηρεί σύσταση equal weight και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες.