Στη Σύνοδο της Ρώμης «ποντάρει» τώρα η κυβέρνηση, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, το κλίμα σύγκλισης που υπήρχε αρχικά από την πλευρά της ελληνικής αποστολής στις Βρυξέλλες και της Ευρωπαΐκής Επιτροπής, φαίνεται ότι ανατράπηκε μερικώς από τις απαιτήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στα κρίσιμα θέματα της διαπραγμάτευσης, όπως εργασιακά, αφορολόγητο, αλλά και από το αίτημα του Ταμείου για προσυπογραφή του προγράμματος από την αντιπολίτευση.

Τις διαπραγματεύσεις στο Brussels Group ουσιαστικά τερμάτισε η επιστολή – «βέτο» του πρωθυπουργού προς τους υπόλοιπους ηγέτες της ΕΕ, στην οποία επικαλείται το εργασιακό κεκτημένο στην ΕΕ. Διαβάστε εδώ την επιστολή Τσίπρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση επιμένει στο αίτημα να συμπεριληφθεί στο τελικό κείμενο της επετειακής Διακήρυξης της ΕΕ, αναφορά στο κοινωνικό και εργασιακό κεκτημένο στης Ευρώπης, συνδέοντας έτσι τη διακήρυξη με τις ελληνικές διαπραγματεύσεις.

Η κίνηση αυτή ουσιαστικά είναι τα «ρέστα» της κυβέρνησης καθώς ο Αλέξης Τσίπρας παίρνει προσωπικά πάνω του το θέμα, αποτελεί ωστόσο ρίσκο, καθώς η απειλή για βέτο μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε απομονωτισμό. Εξάλλου, όπως δήλωσε πηγή της ΕΕ στο Reuters, «μόνο η Ελλάδα έχει επιφύλαξη επί της αρχής στο κείμενο» της διακήρυξης και, όπως σημειώνει το πρακτορείο, η επιμονή της Ελλάδας να μην το υπογράψει μπορεί να αποδειχθεί «δυνάμει δυσάρεστη εξέλιξη». Πόσο μάλλον όταν βασική επιδίωξη της ΕΕ είναι η αποκατάσταση της ενότητας των 27 ενόψει του Brexit.

Σε μόνιμη εκκρεμότητα η διαπραγμάτευσης

Το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης παραμένει σε διαρκή εκκρεμότητα και η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα παραμένει αβέβαιη. Στέλεχος των Βρυξελλών ανέφερε στο newmoney.gr πάντως ότι η διαπραγμάτευση δεν τελείωσε και συνεχίζεται όχι οπωσδήποτε μέσω συναντήσεων. 

Η απαιτούμενη προ-συμφωνία δεν φαίνεται να υπήρξε στις Βρυξέλλες για τα κρίσιμα ζητήματα των συντάξεων, των εργασιακών και της ΔΕΗ που θα άνοιγε το δρόμο για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα από Δευτέρα.

Μέχρι αργά το βράδυ της Πέμπτης δεν υπήρχε συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, ωστόσο είχε σημειωθεί κάποια πρόοδος στο ασφαλιστικό και τα ενεργειακά.

Ωστόσο, την όποια σύγκλιση απόψεων φαίνεται πως δυναμίτισε το ΔΝΤ, το οποίο, δια των κυρίων Τόμσεν και Ράις έβαλαν ουσιαστικά «πάγο» στις όποιες προσδοκίες.

Αφενός ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζ. Ράις άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ζητηθεί από την αντιπολίτευση δέσμευση για την εφαρμογή του προγράμματος και για μετά το 2018, επισήμανε πάντως ότι δεν έχει έρθει σε επαφή με τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Αφετέρου, ο κ. Τόμσεν μιλώντας σε φοιτητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης ήρθε να τονίσει για ακόμα μια φορά τις ενστάσεις του ΔΝΤ στο πλαίσιο του ελληνικού προγράμματος, κυρίως για το ύψος του ΑΕΠ, τονίζοντας ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί τουλάχιστον άλλα 20 χρόνια για να επανακάμψει.