Σήμερα αναμένεται να δώσουν την ετυμηγορία τους για την ελληνική οικονομία ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s και ο καναδικός DBRS, στον απόηχο των ανακοινώσεων για το ΑΕΠ β’ τριμήνου, αλλά και για την πορεία του τουρισμού κατά τη διάρκεια αυτής της πρωτόγνωρης θερινής περιόδου. Παράλληλα, αναμένονται και οι εκτιμήσεις των διεθνών οίκων για την πορεία της οικονομίας το 2021.

Η προηγούμενη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας και του αντίκτυπου της πανδημίας πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο, ενώ αύριο αναμένονται οι εκτιμήσεις για το 2021.

Συγκεκριμένα, στις 26 Απριλίου ο S&P είχε επιβεβαιώσει το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της Ελλάδας στη βαθμίδα «BB-», αναθεωρώντας ωστόσο το outlook σε σταθερό από θετικό, λόγω των δυσμενών συνεπειών του κορωνοϊού στην οικονομία.

Από την πλευρά του ο οίκος DBRS έχει αξιολογήσει την ελληνική οικονομία σε ΒΒ Low.

Σε σημείωμά του προ λίγων ημερών ο καναδικός οίκος έδωσε μια πρόγευση του τι πρόκειται να πράξει σήμερα, καθώς, όπως ανέφερε, στους έξι μήνες που έχουν μεσολαβήσει από την προηγούμενη αξιολόγησή του έως και σήμερα, η ελληνική κυβέρνηση ανταποκρίθηκε γρήγορα και έγκαιρα στην κρίση της πανδημίας και κατάφερε να αποτρέψει τη δημιουργία μιας σοβαρής υγειονομικής κρίσης.

Όπως τόνισε στο note του ο οίκος, τα εντυπωσιακά και πρωτοφανή δημοσιονομικά μέτρα, αναμένεται να μειώσουν το πλήγμα της πανδημίας στην ελληνική οικονομία, ωστόσο συνεχίζει να αναμένεται ισχυρή συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ φέτος, κυρίως λόγω της αδυναμίας στον κλάδο του τουρισμού και της ναυτιλίας.

Το βασικό σενάριο είναι ότι δεν αναμένονται αλλαγές στην πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδος ή στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Ωστόσο οι πρόσφατες υποβαθμίσεις άλλων χωρών αφήνει μια πιθανότητα της τάξης του 20% να υποβαθμιστεί και η ελληνική οικονομία.

Για το 2021 αναμένεται ότι οι οίκοι αξιολόγησης θα εκφράσουν τις ανησυχίες τους για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κατάσταση θα παραμείνει σταθερή ή ελαφρώς βελτιωμένη στο κομμάτι που αφορά τα ομόλογα, καθώς η αποκλιμάκωσή τους συνεχίζεται παρά το γεγονός ότι ακόμη δεν έχουν αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα.

Αξιολογήσεις αναμένονται και σε επίπεδο μικροοικονομίας, όπου οι εκτιμήσεις είναι πιθανό να είναι αρνητικές για όλες τις χώρες της ΕΕ (και της Ελλάδας) λόγω της έξαρσης της πανδημίας.

Σημειώνεται ότι τη σκυτάλη των αξιολογήσεων θα πάρει στις 6 Νοεμβρίου η Moody’s (από την αξιολόγηση της οποίας δεν αναμένεται να υπάρξει κάποια αρνητική έκπληξη) και στις 4 Δεκεμβρίου η γερμανική Scope.