Αμετάβλητες διατηρεί τις προβλέψεις του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας ο οίκος αξιολόγησης DBRS σε νέα έκθεσή του για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, με τον τίτλο «Global Macroeconomic Scenarios: July Update Sovereigns». Τις προηγούμενες προβλέψεις του τις είχε διατυπώσει την 1η Ιουνίου.

Ειδικότερα ο οίκος περιγράφει δύο σενάρια για ύφεση, επιστροφή στην ανάπτυξη και ανεργία: ένα μετριοπαθές και ένα δυσμενές.

Ως προς το μετριοπαθές σενάριο, ο οίκος συνεχίζει να προβλέπει ύφεση 6,5% και εκτόξευση της ανεργίας στο 20% για το 2020.

Για το 2021, προβλέπεται επιστροφή στην ανάπτυξη, με ρυθμό 4% και υποχώρηση της ανεργίας στα επίπεδα του 18%.

Για το 2022, ο οίκος προβλέπει ανάπτυξη 3,5% για την ελληνική οικονομία και περαιτέρω υποχώρηση της ανεργίας στο 17,5%.

Το δυσμενές σενάριο προβλέπει ότι η ύφεση για την Ελλάδα θα φτάσει το 10% φέτος, με την ανεργία να εκτοξεύεται στο 23%.

Για το 2021, προβλέπεται ήπια επιστροφή στην ανάπτυξη, με ρυθμό μόλις 1,5% και ανεργία στο 21%, ενώ για το 2022, προβλέπεται ανάπτυξη κατά 4% και ανεργία στο 18,5%.

Σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις του οίκου σε παγκόσμιο επίπεδο, η DBRS εκτιμά ότι τα ακραία μέτρα, όπως τα γενικά lockdowns, που επέβαλαν αρκετές κυβερνήσεις τους προηγούμενους μήνες για να φρενάρουν την εξάπλωση του κορωνοϊού, λειτούργησαν θετικά. Ο οίκος χαρακτηρίζει τα εν λόγω μέτρα θετικά και αναφέρει ότι, όπως φαίνεται, έχουν οδηγήσει στα πρώτα σημάδια ανάκαμψης σε ορισμένες οικονομίες, σε συνδυασμό με τις πρωτοβουλίες στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων που υιοθέτησαν οι κυβερνήσεις.

Εστιάζοντας στην Ευρώπη, η έκθεση αναγνωρίζει μεν ότι σταδιακά η κατάσταση ομαλοποιείται, προειδοποιεί όμως ότι το πλήγμα για την οικονομία θα είναι τεράστιο, ιδίως για τις χώρες που μέτρησαν πρωτοφανείς αριθμούς κρουσμάτων, όπως η Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία και Βρετανία.