Οικονομία

Ταμειακές μηχανές: Ξεκινά η υποχρεωτική σύνδεση με το Taxis

  • Κωστής Πλάντζος


«Στα σκαριά» και επιδότηση για την αντικατάστασή παλαιών με νέες

Από σήμερα και μέχρι τον Νοέμβριο του 2021, ξεκινά σταδιακά η διασύνδεση των φορολογικών μηχανισμών (ταμειακών μηχανών κ.λπ.) με το Taxis και την ΑΑΔΕ.

Οι επιχειρήσεις που διαθέτουν φορολογικούς ηλεκτρονικούς μηχανισμούς (ΦΗΜ) υποχρεούνται:

§  να αναβαθμίσουν τους φορολογικούς μηχανισμούς τους, ώστε να παράγουν αποδείξεις με ενσωματωμένο το QR Code ταυτοποίησης του φορολογικού μηχανισμού και της απόδειξης,

§  να διασυνδεθούν, ώστε να διαβιβάζουν τις συναλλαγές τους ανά συναλλαγή (1 προς 1) σε πραγματικό χρόνο στην πλατφόρμα myDATA,

§  να αποσύρουν πλήρως τους «παλαιού τύπου» φορολογικούς μηχανισμούς που δεν έχουν τη δυνατότητα διασύνδεσης, ενημερώνοντας ταυτόχρονα και το Φορολογικό Μητρώο τους.

Η υποχρέωση διασύνδεσης και οι αντίστοιχες προθεσμίες αναβάθμισης-απόσυρσης για τις επιχειρήσεις που διαθέτουν ΦΗΜ κλιμακώνεται ως εξής:

§  από σήμερα 1.9.2021 διασυνδέουν τους φορολογικούς μηχανισμούς οι επιχειρήσεις οι οποίες:

•     βάσει ΚΑΔ, δεν επλήγησαν από την πανδημία και

•     το 2019 είχαν τζίρο πάνω από 100.000 €.

§  από 1.10.2021 διασυνδέουν τους φορολογικούς μηχανισμούς οι επιχειρήσεις που:

•     βάσει ΚΑΔ, δεν επλήγησαν από την πανδημία και

•     το 2019 είχαν τζίρο μέχρι 100.000 €.

§  από 1.11.2021 διασυνδέουν τους φορολογικούς μηχανισμούς τους οι υπόλοιπες επιχειρήσεις.

Πλέον, μετά την αντικατάσταση των περίπου 500.000 «παλαιού τύπου» με τις νέες «έξυπνες» ταμειακές οι οποίες θα συνδέονται online με την ΑΑΔΕ, τα δεδομένα των στοιχείων λιανικής πώλησης θα μεταβιβάζονται αυτομάτως ηλεκτρονικά και στο σύστημα MyData.

Για την αντικατάσταση των ταμειακών, έχει προβλεφθεί πρόγραμμα επιδοτήσεις μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Ο «Ψηφιακός Μετασχηματισμός Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων» περιλαμβάνει επιδότηση έως και κατά 75% για αναβάθμιση 500.000 ταμειακών μηχανών, αλλά και αντικατάσταση 100.000 συστημάτων POS.

Όταν ολοκληρωθεί η μετάβαση στο νέο σύστημα, όσες επιχειρήσεις εντοπίζονται με παλιές ταμειακές μηχανές και δεν θα έχουν συνδεθεί, απειλούνται με πρόστιμα που φτάνουν στο 15% των εσόδων της επιχείρησης κάθε έτους, με ελάχιστο ποσό τα 10.000 ευρώ τον χρόνο για απλογραφικά και 30.000 ευρώ για διπλογραφικά βιβλία. Εάν δεν έχει υποβληθεί φορολογική δήλωση τα τρία τελευταία χρόνια, το πρόστιμο γίνεται κατ΄ ελάχιστον 30.000 και 50.000 ευρώ, για απλογραφικά ή διπλογραφικά βιβλία αντίστοιχα.

Διαβάστε ακόμα:

Τουρισμός: Με φόρα μπήκε ο Σεπτέμβριος, στοίχημα η πορεία του μήνα – «Σάρωσε» ο Αύγουστος (πίνακας)

Milos: Οκτώβριο το ντεμπούτο του νέου 5άστερου στο Σύνταγμα (pics) 

Νταν Κρετίνσκι: Ο Τσέχος μεγιστάνας που θέλει να μπει στην ελληνική αγορά ενέργειας