search icon

Οικονομία

Ταμείο Ανάκαμψης: 300 νέες επενδύσεις 10 δισ. ευρώ με σύστημα «20-35-45»

Όποιος προλάβει "σούπερ" χαμηλά επιτόκια για τις επιχειρήσεις - Πώς παίζεται το «παιχνίδι» με τα νέα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης

«Πάρτυ» έχει στηθεί στην αγορά με τα χαμηλότοκα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης. Αντί να ζητάνε επιδοτήσεις όπως παλιά και να μπει “εγγυητής” το κράτος, εκατοντάδες ιδιωτικές επιχειρήσεις αλλά και οι εμπορικές τράπεζες προωθούν συνεχώς νέες προτάσεις και σχέδια για επενδύσεις βάζοντας δικά τους κεφάλαια – που τα έχει απόλυτη ανάγκη η χώρα αλλά ίσως έμεναν για πάντα στο συρτάρι…

Παρουσιάζοντας το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας το καλοκαίρι του 2021, η κυβέρνηση έβαζε στόχο να κινητοποιήσει επενδύσεις 32 δισ. σε μια πενταετία, προσφέροντας δάνεια 12 δισ. ευρώ μέσω του Ταμείου. Ενάμισι χρόνο μετά, εν μέσω θύελλας στις αγορές και με την διεθνή ύφεση ξανά προ των πυλών, ο στόχος δεν φαντάζει ουτοπικός: το 2022 η «αυλαία» έπεσε με 291 επενδυτικά σχέδια από επιχειρήσεις που βάζουν στόχο να κάνουν επενδύσεις ύψους 10,5 δισ. ευρώ.

Πριν καν κλείσει η χρονιά μάλιστα, “έπεσαν” και οι τελικές υπογραφές για 68 από αυτά τα σχέδια, με συνολικές επενδύσεις 3,22 δισ. ευρώ.  Επίδοση εκπληκτική, αν αναλογιστεί κανείς ότι:

Αξίζει να επισημανθεί επίσης ότι, με βάση και στοιχεία που ανακοίνωσε  ο επικεφαλής του Ταμείου Ανάκαμψης, αν. υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, από τις 291 επενδυτικές προτάσεις, οι 167 προέρχονται από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Δηλαδή άνω από τις μισές επενδύσεις προέρχονται από μικρούς «παίκτες» που κινητοποιούν 2,25 δισ. ευρώ συνολικά –ή από 13,5 εκατομμύρια ευρώ κατά μέσον όρον ο καθένας!

Με μέσο επιτόκιο 1,20% σε τέτοιες συνθήκες ανόδου των επιτοκίων, όσοι τα αξιοποιήσουν επωφελούνται από τα πιο προνομιακά επιτόκια διεθνώς. Ιδιαίτερα επωφελούνται επίσης όσοι προβαίνουν σε συνέργιες, εξαγορές και συνεργασίες.

Ανατροπή

«Στα χαρτιά» τουλάχιστον, ο «κανόνας» είναι ότι το Δημόσιο δίνει δάνειο έως 50% της επένδυσης. Τουλάχιστον 30% δίνει η Τράπεζα και τουλάχιστον 20% δικά του κεφάλαια ο ιδιώτης επενδυτής.

Με αυτά τα δεδομένα, το «σύστημα» συμμετοχής 50-30 μεταξύ δημοσίου και τραπεζών, εξελίσσεται προς το παρόν σε περίπου 45-35, ενώ οι ιδιώτες εισφέρουν άμεσα τουλάχιστον το 20%-25%. Σε κάθε περίπτωση, η επένδυση θα πρέπει να αποδώσει και να διασφαλίσει την επιστροφή και του υπολοίπου 75% των κεφαλαίων που αποτελούν τα δάνεια. Για όλα αυτά το δημόσιο έχει λάβει τις ίδιες εγγυήσεις και εξασφαλίσεις (υποθήκες κλπ) με αυτές που έχουν λάβει και οι τράπεζες, χωρίς να μπορούν να προηγηθούν του δημοσίου σε περίπτωση που κινηθούν για να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους.

Διαβάστε ακόμη

Ο Ερντογάν κι εμείς, η επενδυτική βαθμίδα, τα 123 εκατ. του ΠΑΟ, το deal που ναυάγησε και ο Μάχος

Βίκος: Έκλεισε 30 χρόνια και ετοιμάζεται για νέες επενδύσεις και ρεκόρ επιδόσεων

Η Amazon ανακοίνωσε 18.000 απολύσεις – Περικοπές και στην Ευρώπη

Exit mobile version