Τις βασικότερες δεσμεύσεις (commitments) της Ελλάδας για την προστασία των θαλασσών ανακοίνωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, στην έναρξη των εργασιών του 9ου “Our Ocean Conference” (OOC), που φιλοξενείται στην Αθήνα (16-17/4).

Ο υπουργός, παρουσία του πρώην Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, κ. John Kerry, που επί θητείας του ξεκίνησε το 2014 η πρωτοβουλία του OOC, ανακοίνωσε πως η Ελλάδα λαμβάνει 21 δεσμεύσεις, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 800 εκατ. δολαρίων, οι οποίες καλύπτουν και τους έξι βασικούς θεματικούς τομείς της Διάσκεψης, δηλαδή: 1. Θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές, 2. Βιώσιμη γαλάζια οικονομία, 3. Αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, 4. Ναυτική Ασφάλεια, 5. Βιώσιμη αλιεία και 6. Θαλάσσια ρύπανση.

Μεταξύ των δεσμεύσεων, όπως ανέφερε ο κ. Σκυλακάκης, είναι η δημιουργία δύο θαλάσσιων πάρκων στο Αιγαίο και στο Ιόνιο, τα οποία θα είναι από τα μεγαλύτερα στην Μεσόγειο. Σημειώνεται πως για την επιτήρησή τους θα αξιοποιηθεί υπερσύγχρονο σύστημα παρακολούθησης, με drones, ραντάρ, δορυφόρους και σκάφη, σε πραγματικό χρόνο (real time). Για την υλοποίηση αυτών των πρωτοβουλιών θα διατεθούν πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Επιπρόσθετα, θα ενισχυθεί θεσμικά ο ρόλος του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), ενώ άμεση θα είναι η συνεργασία των αρμοδίων με το Λιμενικό Σώμα.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπογραμμίζοντας τη συνεισφορά των ωκεανών και των θαλασσών στη ρύθμιση του κλίματος και στη διασφάλιση της επιβίωσης μας στον πλανήτη, τόνισε πως πρέπει να ληφθούν, άμεσα, μέτρα για την προστασία τους.

«Η κλιματική αλλαγή, αλλά και η θαλάσσια ρύπανση, κυρίως από πλαστικά, και η μη βιώσιμη θαλάσσια μεταφορά, καθώς επίσης η ανεξέλεγκτη αλιεία, οδηγούν στην καταστροφή του θαλάσσιου περιβάλλοντος και στην απώλεια της μοναδικής βιοποικιλότητας», επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Σκυλακάκης, για να προσθέσει: «Με το “9ο Our Ocean Conference” επιδιώκουμε να κρατήσουμε την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος στην κορυφή της παγκόσμιας, πολιτικής ατζέντας».

Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε στην επιτυχημένη προσπάθεια διπλασιασμού -τα 30 τελευταία χρόνια-του πληθυσμού θαλάσσιων χελωνών στη χώρα μας, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα για περισσότερες δράσεις σε αυτήν την κατεύθυνση. «Σήμερα, οι θαλάσσιες χελώνες υπάρχουν σε όλες μας τις θάλασσες ως σύμβολο της νέας μας περιβαλλοντικής προσπάθειας, την οποία πρέπει να ακολουθήσουμε και στο μέλλον» σημείωσε ο κ. Σκυλακάκης.

Στη συνέχεια, μαζί με τον Γενικό Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, κ. Πέτρο Βαρελίδη, συμμετείχαν σε ειδική εκδήλωση, όπου και εξειδικεύτηκαν μερικές από τις δεσμεύσεις της χώρας μας για τη διάσωση των θαλασσών.

Ειδικότερα, στις δεσμεύσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο και χρηματοδοτεί το OOC-9 συμπεριλαμβάνονται, οι εξής:

1. Απαγόρευση της μηχανότρατας σε όλες τις Θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές έως το 2030, ξεκινώντας από τα Θαλάσσια Εθνικά Πάρκα έως το 2026.

2. Διεύρυνση του δικτύου Θαλάσσιων Προστατευόμενων Περιοχών της Ελλάδας για την επίτευξη του στόχου του 30% έως το 2024.

3. Καθιέρωση εθνικού συστήματος παρακολούθησης και επιτήρησης των Θαλάσσιων Προστατευόμενων Περιοχών

4. Χαρτογράφηση θαλάσσιων οικοτόπων των ελληνικών Θαλάσσιων Προστατευόμενων Περιοχών

5. Δράση για τον εντοπισμό θαλάσσιων οικοτόπων, μεταναστευτικών διαδρομών και περιοχών αναζήτησης τροφής θαλάσσιων χελωνών και ανάπτυξη ψηφιακού Συστήματος Υποστήριξης Αποφάσεων (DSS) για τον μετριασμό των επιπτώσεων της αλιείας στις θαλάσσιες χελώνες

6. Ανάπτυξη ειδικού προγράμματος μέτρων για την επίτευξη καλής περιβαλλοντικής κατάστασης στο θαλάσσιο περιβάλλον τεσσάρων συγκεκριμένων θαλάσσιων περιοχών: Κορινθιακός, Θερμαϊκός, Σαρωνικός και Παγασητικός Κόλπος

7. Εφαρμογή ψηφιακών τεχνικών και συνδυασμένων μεθόδων μέτρησης για τη βελτίωση της παρακολούθησης και επιθεώρησης της θαλάσσιας ρύπανσης

8. Παρακολούθηση παράκτιων και θαλάσσιων υδάτων, μέσω τηλεπισκόπησης, για την αντιμετώπιση θαλάσσιων, οικολογικών φαινομένων

9. Διαχείριση και χωροταξικός σχεδιασμός των ελληνικών Θαλάσσιων Προστατευόμενων Περιοχών

10. Μέχρι το 2030 τουλάχιστον 12 λιμένες θα είναι εξοπλισμένοι με υποδομές παροχής ηλεκτρικής ενέργειας για τις θαλάσσιες μεταφορές (cold ironing).

11. Έως το 2030, μείωση κατά 50% των πλαστικών απορριμμάτων και των μικροπλαστικών κατά 30%, σε σύγκριση με το 2019

12. Αποκατάσταση του 30% συγκεκριμένων τύπων θαλάσσιων, οικοτόπων έως το 2030, με αύξηση του επιπέδου προστασίας των Θαλάσσιων Προστατευόμενων Περιοχών, με αύξηση του μεγέθους τους και με οριζόντια μέτρα

13. Καθιέρωση συστήματος παρακολούθησης και έγκαιρης προειδοποίησης διερχόμενων πλοίων για την έγκαιρη αναγνώριση μεγάλων, θαλάσσιων θηλαστικών, ώστε τα πλοία που βρίσκονται στα ελληνικά χωρικά ύδατα να επιβραδύνουν και να αποφύγουν τη σύγκρουση με αυτά στην περιοχή μεταξύ Κυθήρων, ακρωτηρίου Ταινάρου και ακρωτηρίου Μαλέα.

Διαβάστε ακόμη

Ρυθμίσεις οφειλών: Ποιοι (τελικά) μπαίνουν ξανά σε 36 – 100 – 120 δόσεις (πίνακες + vid)

Φορολογικές δηλώσεις: Αλλάζει το χρονοδιάγραμμα για την υποβολή τους

Kilada Hills: Κρούσεις για πώληση του «στρατηγικού» project των 420 εκατ. στο Πόρτο Χέλι (pic + χάρτης)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ