Εντός των επόμενων μηνών προχωρά η κυβέρνηση στην υπουργική απόφαση προκήρυξης της δράσης «Εξοικονομώ – Σύνδεση με το δίκτυο αποχέτευσης», όπως ανέφερε στη Βουλή ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γ. Καραμέρου, με θέμα «Μεγάλη καθυστέρηση στην παροχή οικονομικών κινήτρων για εσωτερικές συνδέσεις αποχέτευσης», ο Θεόδωρος Σκυλακάκης είπε ότι «έχουμε εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση για να μπει αυτή η δράση, που θα ονομάζεται “Εξοικονομώ – Σύνδεση με το δίκτυο αποχέτευσης”, στο πρόγραμμα “Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή 2021-2027″».

Σημείωσε μάλιστα ότι «έχει ήδη δημιουργηθεί σχετική ψηφιακή διαδικτυακή πλατφόρμα, έχει συνταχθεί το σχέδιο του οδηγού εφαρμογής, και στους επόμενους μήνες θα προχωρήσουμε και στην υπουργική απόφαση προκήρυξης τις σχετικής δράσης».

Από την πλευρά του, ο κ. Καραμέρος είπε ότι το ζήτημα της αποχέτευσης χρονίζει, ενώ ζήτησε να μάθει ποια θα είναι τα οικονομικά κίνητρα, «γιατί έχουμε το φαινόμενο να κατασκευάζονται αποχετεύσεις στην ανατολική Αττική και να μη συνδέονται οι πολίτες, ακριβώς λόγω του δυσβάσταχτου κόστους».

Ο Θεόδωρος  Σκυλακάκης ανταπάντησε ότι θα επανέλθει για τον ακριβή χρόνο της εξαγγελίας, σημειώνοντας ότι είναι «αρκετά τα χρήματα τα οποία θα δοθούν».

Παράλληλα, και απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Εμμ. Χριστοδουλάκη, με θέμα «Τεράστιες καθυστερήσεις στο αποχετευτικό δίκτυο της Ανατολικής Αττικής», ο Θεόδωρος Σκυλακάκης έδωσε την τρέχουσα εικόνα προόδου των σχετικών έργων στην περιοχή. Συγκεκριμένα:

-Κορωπί: Καταγράφεται ολοκλήρωση και κανονική λειτουργία στις εγκαταστάσεις λειτουργίας λυμάτων

-Γέρακας: υπάρχει 75% ολοκλήρωση του δικτύου, και υπολείπεται το 25% το οποίο θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2025

-Παλλήνη: έχουμε 60 χλμ αγωγών που έχουν κατασκευαστεί, και το έργο θα ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2027

-Παιανία – Γλυκά Νερά: Στα μεν Γλυκά Νερά το δίκτυο έχει γίνει σε ποσοστό 70% και το υπόλοιπο αναμένεται μέχρι τέλος του 2027. Στην Παιανία, (αναμένεται) μέχρι το τέλος του 2029

-Μαραθώνας και Νέα Μάκρη: Έχουν κατασκευαστεί 44 χλμ αγωγών. Το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων θα γίνει με υδροηλεκτρικό έργο για να έχει καλύτερη απόδοση. Και τα δύο έργα θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2027

-Έχει ανατεθεί η σύμβαση για τα δίκτυα αποχέτευσης στους οικισμούς Γραμματικό, Άνω Σούλι, Καλέντζι, Άγιος Παντελεήμονας του Δήμου Μαραθώνα, που αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2025.

-Ραφήνα και Αρτέμιδα: Είναι σε πλήρη εξέλιξη η κατασκευή του δικτύου αποχέτευσης ακάθαρτων, με τρία υποέργα, που είναι σε διαφορετικό βαθμό ολοκλήρωσης. Κι αυτά αναμένεται να τελειώσουν μέχρι το 2025.

Σημείωσε επίσης ότι, εκτός των παραπάνω έργων, είναι σε εξέλιξη ενέργειες για να προχωρήσουμε στο δίκτυο αποχέτευσης στην Καλλιθέα, το Νταού του Δήμου Πεντέλης, το Καπανδρίτι, τις Αφίδνες, το Πολυδένδρι και το Μικροχώρι του δήμου Ωρωπού.

Στην ερώτηση του κ. Χριστοδουλάκη για την προέλευση της χρηματοδότησης, ο Θεόδωρος Σκυλακάκης είπε ότι οι χρηματοδοτήσεις είναι κατά κύριο στο επόμενο ΕΣΠΑ. Στον, δε, προβληματισμό του κ. Χριστοδουλάκη για το μεγάλο ύψος των αναγκαίων πόρων, ο Θεόδωρος Σκυλακάκης είπε ότι «αυτά πρέπει να τα θυμηθούμε και όταν θα έρθουμε να συζητήσουμε την εκτός σχεδίου δόμηση. Διότι αυτές οι πολύ μεγάλες δαπάνες είναι συνάρτηση της απόστασης.

Όσο πιο απλωμένα χτίζεις και όσο πιο άναρχα χτίζεις, τόσο περισσότερο κοστίζει. Και επειδή, όπως έχω πει, στα επόμενα χρόνια οι δημοσιονομικοί πόροι θα είναι ασφυκτικά περιορισμένοι, ακόμα κι αν έρχεται κάποιος και λέει ότι “πρέπει να κάνουμε τούτο και εκείνο”, πάλι θα υπάρχουν δεδομένοι δημοσιονομικοί πόροι».

Διαβάστε ακόμη

Jefferies: Τι προβλέπει για την Τράπεζα Πειραιώς το πρώτο τρίμηνο – Η τιμή στόχος και η σύσταση για τη μετοχή

Ευρώπη: «Καμπανάκι» από τους επιστήμονες για συχνότερα κύματα ακραίας ζέστης

Ερευνα KPMG: Ψυχολογικά ασφαλείς στην εργασία τους αισθάνονται 3 στους 4 εργαζόμενους (pic)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ