Οικονομία

Τέλη κυκλοφορίας: Πρόστιμο 10.000 ευρώ σε ιδιοκτήτες ΙΧ παρά τις παρατάσεις

  • Κωστής Πλάντζος


Τι ισχύει για όσους πήραν πινακίδες με τον μήνα και η «παγίδα» της άρσης ακινησίας

«Καραμπόλες» και κίνδυνο προστίμων προκαλούν οι παρατάσεις που ανακοινώθηκαν για τα τέλη κυκλοφορίας του 2022, αλλά και τη δήλωση ακινησίας των ΙΧ οχημάτων.

Πρακτικά, οι οδηγοί θα έχουν «τράτο» δύο μήνες να κυκλοφορούν δωρεάν, μέχρι να αποφασίσουν εάν θα συνεχίσουν και μετά τον Φεβρουάριο πληρώνοντας τα τέλη κυκλοφορίας του 2021 ή αν θα θέσουν σε ακινησία το αμάξι, αναμένοντας ίσως να του φορέσουν ξανά τις πινακίδες για να το χρησιμοποιήσουν το καλοκαίρι ή στο β΄εξάμηνο της χρονιάς.

Προσοχή όμως!

Όπως επισημαίνουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, η δίμηνη παράταση αυτή δεν καλύπτει όσους έχουν θέσει σε ακινησία το 2021 το αυτοκίνητό τους και θέλουν να προβούν στην άρση της.

Αν, δηλαδή, κάποιος είχε δηλώσει σε ακινησία μέσω του MyCar το όχημά του έως 31-12-2021, δεν μπορεί σήμερα να ξεκινήσει να κυκλοφορεί εάν δεν πληρώσει προηγουμένως τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας που αντιστοιχούν στο αυτοκίνητό του.

Αν το κάνει νομίζοντας ότι ως τον Φεβρουάριο επιτρέπεται να κυκλοφορεί χωρίς τέλη, για να αποφασίσει εάν θα το θέσει ξανά σε ακινησία ή όχι, θα πληρώσει πρόστιμο 10.000 ευρώ.

Λόγω του κινδύνου παρανοήσεων και προκειμένου να εφαρμόζουν όλες οι ΔΟΥ της χώρας ομοιόμορφα τη νομοθεσία, επιβάλλεται να εκδοθεί άμεσα εγκύκλιος από την ΑΑΔΕ.

Ωστόσο, από την απόφαση Βεσυρόπουλου για την παράταση, προκύπτει ότι τα πράγματα είναι μάλλον απλά για τους υπολοίπους οδηγούς:

  • Όσοι έκαναν χρήση πινακίδων «με τον μήνα» και έπρεπε να σταματήσουν να χρησιμοποιούν τα οχήματα 31-12-2021, θα έχουν δύο μήνες «δώρο» ακόμα. Και αυτό διότι εκτός από τη δυνατότητα να πληρώσουν τα ετήσια τέλη, δόθηκε παράταση και στη δυνατότητα δήλωσης σε ακινησία έως 28 Φεβρουαρίου 2022. Αν δηλαδή δηλώσουν τότε ότι ακινητοποιούν το όχημα, αντί 31 Δεκεμβρίου 2021, θα θεωρηθούν εμπρόθεσμοι.
  • Όσοι κυκλοφορούν σήμερα κανονικά, αλλά σκέφτονται να θέσουν σε ακινησία το ΙΧ για να απαλλαγούν από τέλη, τεκμήρια, φόρους πολυτελείας ή για να χάσουν λόγω περιουσιακών κριτηρίων επιδόματα κτλ, έχουν το δικαίωμα να το κινούν για άλλους 2 μήνες μέχρι να αποφασίσουν αν θα το πράξουν.
  • Όσοι θα συνεχίσουν όπως πέρυσι, έτσι και εφέτος, να κινούν κανονικά το όχημά τους, έχουν περιθώριο άλλους 2 μήνες να εξοικονομήσουν το ποσό που χρειάζεται για την πληρωμή τους. Χρειάζεται να προσέξουν όμως να τα πληρώσουν μέχρι τη Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου, γιατί από Τρίτη 1 Μαρτίου αλλάζει η ταυτότητα οφειλής και θα τα πληρώσουν διπλά αν ξεχαστούν.

Διαβάστε ακόμη

Χρηματιστήριο: Τι φέρνει η νέα χρονιά – Τράπεζες, ψηφιακή επανάσταση και πράσινη ενέργεια στο προσκήνιο

Άννα Αγγελικούση: Ποδαρικό το 2022 με νεότευκτο πλοίο

Τουρκία: Στο στόχαστρο οι επιχειρήσεις – Το νέο κόλπο για να ενισχύσει τα αποθεματικά της