Τις χορηγήσεις δανείων στο πλαίσιο του προγράμματος ΤΕΠΙΧ ΙΙ  μέσω του οποίου παρέχεται κεφάλαιο κίνησης με επιδότηση επιτοκίου ξεκίνησαν οι τράπεζες. Συνολικά οι τράπεζες έχουν δεχθεί περισσότερα από 30.600 σχετικά αιτήματα.

Η Τράπεζα Πειραιώς ενέκρινε τα πρώτα 243 δάνεια και το συνολικό ύψος των εκταμιεύσεων ξεπερνά τα 28 εκατ. ευρώ.  Η Πειραιώς έχει γίνει αποδέκτης του 44% των συνολικών αιτημάτων που έχουν υποβληθεί και προχωρά με ταχείς  ρυθμούς στην αξιολόγηση τους για την παροχή ρευστότητας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν υποστεί πλήγμα εξαιτίας της πανδημίας.

Ταυτόχρονα η Εurobank ενέκρινε τα πρώτα 46 δάνεια ύψους 5,5 εκατ. για επιχειρήσεις στο πλαίσιο του προγράμματος ΤΕΠΙΧ ΙΙ  και η αξιολόγηση συνεχίζεται.

Τι είναι το ΤΕΠΙΧ ΙΙ

Το νέο πρόγραμμα της δράσης Επιχειρηματική Χρηματοδότηση ΤΕΠΙΧ ΙΙ «Κεφάλαιο Κίνησης με επιδότηση επιτοκίου» από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (ΕΑΤ) ενισχύει τη ρευστότητα των επιχειρήσεων που η δραστηριότητά τους έχει ανασταλεί λόγω των μέτρων περιορισμού της πανδημίας του Covid-19.

Εξασφαλίζει κεφάλαιο κίνησης με 100% άτοκη χρηματοδότηση τα πρώτα 2 χρόνια και μηδενικό επιτόκιο στο 40% του κεφαλαίου της συμμετοχής του ΤΕΠΙΧ ΙΙ για την υπόλοιπη διάρκεια.

Τι καλύπτει

Το δάνειο από τη δράση Επιχειρηματική Χρηματοδότηση – ΤΕΠΙΧ ΙΙ Covid-19 καλύπτει δαπάνες της επιχείρησης που σχετίζονται με:

  • Λειτουργικά έξοδα
  • Συναλλακτικό κύκλωμα
  • Επιλέξιμος ως δαπάνη είναι και ο ΦΠΑ (ανακτήσιμος ή μη), ανεξάρτητα από το καθεστώς της επιχείρησης.

Το μέγεθος της χρηματοδότησης

Η χρηματοδότηση μπορεί να φτάσει έως και τις 500.000 ευρώ, ενώ το ακριβές ποσό εξαρτάται από τις επιχειρηματικές ανάγκες που θέλει να καλύψει η επιχείρηση.

Υποχρέωση δικαιούχων

Για να ληφθεί το ποσό των επιδοτούμενων τόκων, η επιχείρηση θα πρέπει:

  • Να διατηρήσει τις θέσεις εργασίας.
  • Να διατηρήσει για όλη τη διάρκεια των πρώτων 2 χρόνων τουλάχιστον τον ίδιο αριθμό εργαζομένων που απασχολούσατε στις 19.03.2020 με βάση τα στοιχεία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ. Τυχόν παράβαση της υποχρέωσης αυτής θα οδηγεί αυτομάτως στην εφεξής οριστική παύση καταβολής της επιδότησης του επιτοκίου.
  • Να μην εμφανίζει ληξιπρόθεσμες οφειλές από τη συγκεκριμένη χρηματοδότηση κατά τον χρόνο απαίτησης των επιδοτούμενων τόκων.