Μήνυμα σταθερότητας και συνέχισης των μεταρρυθμίσεων εκπέμπει εντός και εκτός συνόρων η νέα ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Στο κρίσιμο στάδιο πριν την εκλογή νέας κυβέρνησης, ο υπηρεσιακός Οικονομικών, καθηγητής Θεόδωρος Πελαγίδης, θα μεταβεί στις 15 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο και θα γίνει ο πρώτος Έλληνας αξιωματούχος που θα πάρει μια «πρόγευση» των ζυμώσεων, αντιδράσεων και πιέσεων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες λιτότητας που παρουσίασε προχθές η Κομισιόν και θα ισχύσουν από 1.1.2024.

Με την τεχνοκρατική ιδιότητα, αλλά και με διακομματική συναίνεση, ο κύριος Πελαγίδης θα καθησυχάσει τους ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών ότι στο βραχύβιο διάστημα της δική τους θητείας, θα επιδιώξει να διεκπεραιώσει κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα όποια ζητήματα προκύψουν και τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, διαμηνύοντας ότι παρά τις εκλογές, στην Ελλάδα «δεν ξεχνούμε αυτά που μας οδήγησαν στις δυσμενείς καταστάσεις -που τώρα είναι παρελθόν βεβαίως- ούτε και τις θυσίες του λαού που απαιτήθηκαν».

Ήδη χθες, από την πρώτη ημέρα του στο υπουργείο Οικονομικών μετά την τελετή παράδοσης-παραλαβής από τον προκάτοχό του, κύριο Χρήστο Σταϊκούρα, ο κύριος Πελαγίδης έσπευσε να αποκλείσει κάθε πιθανότητα να χαλάρωσης ή οπισθοδρόμησης, λόγω εκλογών.

Μίλησε για «δύσκολη ισορροπία» και μάλιστα «σε ένα πολύ δυσμενές περιβάλλον, οικονομικό και όχι μόνο (γεωπολιτικών αναταραχών αλλά και οικονομικής στασιμότητας) όπου οι κίνδυνοι ελλοχεύουν».

«Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι οι εταίροι, αλλά και οι διεθνείς ανταγωνιστές μας, προχωρούν με βήματα γοργά, γι’ αυτό και απαιτείται από μας σκληρή δουλειά και πειθαρχία. Και η βραχύβια αυτή περίοδος, οπωσδήποτε με κανέναν τρόπο δεν πρέπει να αποτελέσει εξαίρεση» τόνισε με νόημα ο ίδιος, προς εσωτερικό της χώρας.

Όλα τα παραπάνω συμβαίνουν τη στιγμή που κορυφώνεται ο προεκλογικός αγώνας στη χώρα μας, υπό το φως και των συστάσεων της ΕΕ προς τα κράτη μέλη.

Με βάση τα όσα ανακοίνωσε προχθές η Κομισιόν, μπαίνει νέος «κόφτης» έως 2,6% στην αύξηση των καθαρών πρωτογενών δαπανών, για όλες τις χώρες της Ευρώπης. Και για τη χώρα μας αυτό, μεταφράζεται σε επιπλέον δαπάνες μέχρι 2,5 δισ. ευρώ το 2024, όριο πάντως στο οποίο δεν φαίνεται να «χωράνε» πάρα πολλές από τις υποσχέσεις και δεσμεύσεις, οι οποίες προβάλλονται στα προεκλογικά προγράμματα πολλών κομμάτων.

Διαβάστε ακόμη

Επενδυτική βαθμίδα: Στην τελική ευθεία για την ανάκτησή της (vid)

«Απαγορευτικό» στα συμβατικά ΙΧ με ζώνες διοδίων σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη και νησιά

Εκλογές στην Τουρκία: Τέλος της «πικρής» εκστρατείας ενόψει 2ου γύρου – Προβάδισμα Ερντογάν (vid)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ