Σίγουρα το ζήτημα της οικονομίας είναι πολύ δύσκολο να συνδυαστεί με αυτό της υγείας, αφού πρέπει να υπάρξει και να διατηρηθεί η ισορροπία μεταξύ τους… Η ζυγαριά είναι εύκολο να γύρει προς την κάθε μεριά, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται: Εάν γύρει προς τη μεριά της υγείας αυξάνονται τα νούμερα, άρα κατ’ επέκταση και τα μέτρα, από την άλλη όμως εάν γύρει προς τη μεριά της οικονομίας τα αποτελέσματα είναι και αυτά πολύ άσχημα και θα υπάρξουν και συνέπειες μακροπρόθεσμα

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η ρευστότητα πολλών πολιτών και κυρίως των επαγγελματιών έχει αρχίσει και στερεύει, ειδικά αυτών που παραμένουν κλειστοί όλο αυτό το διάστημα. Εδώ είναι η μεγάλη μας ένσταση στο θέμα της καθυστέρησης της έκδοσης των αποφάσεων, ειδικά όταν αυτές έχουν ανακοινωθεί μέσω δελτίων Τύπου. Κανείς όμως όλα αυτά τα χρόνια δεν κατάφερε να κάνει προγραμματισμό με δελτία Τύπου και δημοσιεύματα και είναι απολύτως λογικό, αφού για να προγραμματιστεί θέλει συγκεκριμένες και ξεκάθαρες οδηγίες μέσω εγκυκλίων και αποφάσεων. Η σωστή σειρά είναι η ενημέρωση να γίνεται βάσει των εγκυκλίων και όχι οι εγκύκλιοι βάσει της ενημέρωσης!

Όταν λοιπόν υπάρχει κρατική παρέμβαση σε μια ιδιωτική σχέση, τα πράγματα πρέπει να είναι απόλυτα ξεκάθαρα, ώστε να αποφεύγονται παρερμηνείες και προβλήματα. Πού καταλήγουμε, λοιπόν;

Στο ότι αναμένουμε εγκύκλιο στα μέσα σχεδόν του Φεβρουαρίου, η οποία θα προσδιορίζει ποιοι δικαιούνταν ολική μείωση ενοικίου για το Ιανουάριο και ποιοι θα δικαιούνται μείωση για τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τους σχετικούς ΚΑΔ…
Τι προγραμματισμός μπορεί να γίνει με αυτά τα δεδομένα δεν το γνωρίζουμε, αλλά σίγουρα καταλαβαίνουμε ότι δεν μπορεί να είναι και ο καλύτερος, το αντίθετο μάλιστα.
Στη συνέχεια των εγκυκλίων θα πρέπει να γίνουν οι δηλώσεις covid προκειμένου οι ιδιοκτήτες να μπορούν να λάβουν την αποζημίωση που δικαιούνται.
Πώς μπορεί ωστόσο να απλοποιηθεί η διαδικασία ούτως ώστε να μην κινδυνεύουν οι ιδιοκτήτες στην απώλεια του δικαιώματος αποζημίωσης;

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε τις 2 σημαντικές προτάσεις της επιστημονικής ομάδας του www.e-forologia.gr για τη βελτιστοποίηση της διαδικασίας.

Στον ίδιο παράλληλο δρόμο, αλλά ακόμα πιο επίπονο, κινούνται και όσοι περιμένουν τις αποφάσεις για το θέμα των επιταγών. Μέσα στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονταν σχετικές διατάξεις, οι οποίες όμως ως γνωστόν θα περιμένουν και αυτές με τη σειρά τους την έκδοση σχετικών αποφάσεων. Το ζήτημα είναι όμως ότι όσο αυτές καθυστερούν, τόσο αυξάνεται η αγωνία που αντιμετωπίζουν οι εμπλεκόμενοι…
Βέβαια, όταν μιλάς για επιταγές με αγορά κλειστή ή σχεδόν κλειστή, τότε οι εμπλεκόμενοι αυξάνονται, αλλά μαζί με αυτούς αυξάνονται και οι κακές συνέπειες. Εμπειρία με το ζήτημα των επιταγών έχουμε πολύ άσχημη από την κρίση που μάστισε τη χώρα μας. Καλό θα είναι να μην την ξαναζήσουμε…

Δείτε περισσότερα άρθρα για την πλήρη Φορολογική, Λογιστική και Εργατική σας ενημέρωση στο e-forologia.gr.

*Οι Παναγιώτης Παντελής και Ηλίας Χατζηγεωργίου είναι συνεργάτες επιστημονικής ομάδας του e-forologia