Οικονομία

Κουρεμένα ενοίκια: Πληρώνονται σήμερα οι αποζημιώσεις Ιουλίου

  • Στέλιος Κράλογλου


Σύμφωνα με τον Χρήστο Σταϊκούρα θα καταβληθούν και ποσά που αφορούν σε παλαιότερους μήνες - Οι προθεσμίες για τους ιδιοκτήτες ακινήτων

Εντός της ημέρας προγραμματίζει το υπουργείο Οικονομικών να καταβάλλει τις αποζημιώσεις για τα “κουρεμένα” ενοίκια του Ιουλίου μαζί με κάποιες “ουρές” που αφορούν στους προηγούμενους μήνες, σύμφωνα με όσα είπε στην ΕΡΤ1 ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Υπενθυμίζεται, ότι για τα μηδενικά ενοίκια του Ιουλίου οι ιδιοκτήτες θα αποζημιωθούν στο 80% του μισθώματος, ενώ τα νομικά πρόσωπα θα λάβουν το 60% του ενοικίου. Οι ιδιοκτήτες που εισέπραξαν το 60% του ενοικίου θα αποζημιωθούν για το 50% της απώλειας που έχουν υποστεί. Υπενθυμίζεται ότι οι ιδιοκτήτες – δικαιούχοι αποζημιώσεων για τα μειωμένα ενοίκια που εισέπραξαν τον Ιούλιο έχουν χρονικό περιθώριο έως τις 30 Σεπτεμβρίου για να υποβάλουν τη δήλωση COVID. Όποιος λάβει την αποζημίωση, αλλά δεν υποβάλει Δήλωση COVID εντός της προθεσμίας ή για τις περιπτώσεις που τροποποιείται η δήλωση Ιουλίου σε σχέση με τον Ιούνιο 2021, το ποσό καθίσταται απαιτητό και η διαδικασία αναζήτησής του ως αχρεωστήτως καταβληθέντος θα προσδιοριστεί με νέα απόφαση.

Οσoν αφορά τις αποζημιώσεις για διορθώσεις ή αρχικές υποβολές Ιανουαρίου – Μάιου 2021, οι πληρωμές πραγματοποιούνται σταδιακά, ανάλογα με τις εγκρίσεις των αιτήσεων. Κάποιοι όμως μπορεί να χρειαστεί να περιμένουν μέχρι και τον Οκτώβριο για να πληρωθούν καθώς το υπουργείο Οικονομικών έδωσε παράταση, έως τις 30 Σεπτεμβρίου, για τις διορθώσεις και τις αρχικές δηλώσεις Covid για την περίοδο Ιανουαρίου – Απριλίου 2021. Στην ίδια κατηγορία βρίσκονται και ιδιοκτήτες ακινήτων που υπεκμισθώνονται και είτε πρέπει να υποβάλουν αρχικές δηλώσεις, είτε να κάνουν απλά διορθώσεις.

Συγκεκριμένα, έως και τις 30 Σεπτεμβρίου οι εκμισθωτές/υπεκμισθωτές ακινήτων μπορούν να υποβάλουν αρχικές ή τροποποιητικές Δηλώσεις Covid ή/και Δηλώσεις Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας, για τους μήνες Ιανουάριο 2021 μέχρι και Απρίλιο 2021. Δήλωση Covid μπορούν να υποβάλουν οι εκμισθωτές σε υπεκμισθώσεις ακινήτων, που δεν έχουν υποβάλει δήλωση Covid για τους μήνες Μάρτιο 2020 μέχρι και Δεκέμβριο 2020.

Διαβάστε ακόμη

Στην τελική ευθεία το νέο «πράσινο» project της Prodea στη Λεωφόρο Συγγρού (pics)

Η έξοδος της Eurobank στις αγορές, η ναυμαχία της Ψυττάλειας και ο… πράσινος Τόλης

Ο πληθωρισμός εκτοξεύει τις τιμές: Γιατί είναι εντελώς διαφορετικός από τη δεκαετία του ’70