Περισσότερα από 115 δισ. δολάρια έχουν απολέσει οι Έλον Μασκ, Τζεφ Μπέζος και Μπιλ Γκέιτς κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε μηνών, ενόσω οι διεθνείς αγορές μετοχών υφίστανται διαδοχικά και βίαια sell offs, φθάνοντας στα πρόθυρα της bear market (“αρκούδες”). 

Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, ο Μασκ έχει γίνει «φτωχότερος» κατά 46,4 δισ. δολάρια, ο Μπέζος κατά 53,2 δισ. δολάρια και ο Γκέιτς κατά 15,1 δισ. δολάρια, με αποτέλεσμα η σημερινή τους περιουσία να διαμορφώνεται σε 224, 139 και 123 δισ. δολάρια αντίστοιχα. 

Ο Μπερνάρντ Αρνό, επικεφαλής του γαλλικού κολοσσού LVMW, ο οποίος θεωρείται ως ο τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο (βρίσκεται ανάμεσα σε Μπέζος και Γκέιτς) έχει «χάσει» 44,7 δισ. δολάρια κατά το αντίστοιχο διάστημα. Η περιουσία του, δε, αυτή τη στιγμή κυμαίνεται στα 133 δισ. δολάρια.   

Για τους Έλον Μασκ και Τζεφ Μπέζος, Νο1 και Νο2 πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο, η χασούρα οφείλεται στην πτώση των μετοχών της Tesla και της Amazon, αντίστοιχα. Οι απώλειες για τον Γκέιτς, αντίθετα, είναι συγκριτικά μικρότερες, λόγω αφενός της μικρότερης έκθεσης στον τεχνολογικό τομέα (ο μεγάλος χαμένος με πτώση σχεδόν 30%) αφετέρου του διαφοροποιημένου χαρτοφυλακίου. 

Ας σημειωθεί ότι ο Μασκ διατηρεί το 15,6% των μετοχών της Tesla, αξίας 112 δισ. δολαρίων, οι οποίες μέσα στο 2022 έχουν υποχωρεί κατά σχεδόν 37%. Επίσης διατηρεί το 9,2% των μετοχών της Twitter, για την οποία έχει καταθέσει πρόταση εξαγοράς για το εναπομείναν ποσοστό (90,8%), ύψους 44 δισ. δολαρίων.  

Ο Γκέιτς, όπως προαναφέρθηκε, έχει ένα πιο διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο, κάτι το οποίο τον βοηθάει  σημαντικά κατά τη διάρκεια του sell off. Ταυτόχρονα, το φιλανθρωπικό ίδρυμα «Bill and Melinda Gates», το οποίο διατηρεί μαζί με την πρώην σύζυγό του, επενδύει κυρίως στη Berkshire Hathaway του Γουόρεν Μπάφετ, η μετοχή της οποίας έχει αυξηθεί κατά τουλάχιστον 5% φέτος.   

Όσον αφορά τον Μπέζος, ο οποίος έχει ιδρύσει την Amazon, εξακολουθεί να διατηρεί 50 εκατομμύρια μετοχές, αξίας 115 δισ. δολαρίων. Η μετοχή της εταιρείας, όμως, έχει χάσει σχεδόν το 1/3 της αξίας της, αν και εξακολουθεί να διαθέτει κεφαλαιοποίηση 1,2 τρισ. δολαρίων -έναντι 786 δισ. δολαρίων της Tesla.   

Διαβάστε επίσης:

Γιώργος Προκοπίου: Ο tycoon που έγινε αυτοκράτορας του real estate

Βγαίνει στο σφυρί η μυθική βίλα του Κοντομηνά στην Ύδρα

Ηλεκτρονικό «δόκανο» στις luxury villas που νοικιάζονται σε πλούσιους