Προέκταση του χεριού φαίνεται πως έχουν γίνει οι κάρτες για τους Έλληνες, αφού, υπό τον φόβο του κορονοιού, τις χρησιμοποιούν ακόμη και για μικρές συναλλαγές.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία, που παρουσίασε στο πλαίσιο του 7th Digital Banking Forum ο εμπορικός διευθυντής της Cardlink, κ. Αντίγονος Παπαδόπουλος, τέσσερις στις 10 συναλλαγές, που πραγματοποιούνται σήμερα, αφορά σε ποσά έως και 10 ευρώ, με το 23% να αντιστοιχεί σε συναλλαγές έως πέντε ευρώ και το 8% έως δύο ευρώ.

«Οι Έλληνες χρησιμοποιούν σχεδόν για τα πάντα την κάρτα τους», ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως οι λόγοι, για τους οποίους έχουν εγκαταλείψει τα μετρητά, συνδέονται, τόσο με την ευκολία, όσο και με την υγιεινή. Το γεγονός δε, ότι οι ανέπαφες συναλλαγές κερδίζουν συνεχώς έδαφος, με το μερίδιό τους να έχει εκτοξευτεί τον Ιούνιο στο 87% έναντι 71% στα τέλη του περασμένου έτους, μόνο τυχαίο δεν είναι.

Κατά την έναρξη της επιδημίας, άλλωστε, υπήρχαν αναφορές για εξάπλωση του ιού μέσω κερμάτων και χαρτονομισμάτων, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) να σπεύδει να επισημάνει πως ο κίνδυνος δεν είναι μεγαλύτερος από ό, τι με άλλα αντικείμενα.

Οι ελληνικές τράπεζες, πάντως, επικαλούμενες την ανάγκη περιορισμού των επιπτώσεων του Covid-19, προχώρησαν σε αύξηση του ορίου των ανέπαφων συναλλαγών στα 50 ευρώ – από 25 προηγουμένως – έως και τα τέλη του προσεχούς Σεπτεμβρίου, τακτική, που ακολούθησαν και τα ιδρύματα άλλων χωρών, όπως η Μάλτα (από τα 20 ευρώ στα 50 ευρώ), η Τουρκία (από τις 120 λίρες στις 250 λίρες), η Ιρλανδία (από τα 30 ευρώ στα 50 ευρώ), η Πορτογαλία (από τα 25 ευρώ στα 50 ευρώ) και η Πολωνία (από τα 50 ζλότι στα 100 ζλότι).

Όσον αφορά στον αριθμό των τερματικών υποδοχής (POS), σύμφωνα με τον επικεφαλής της Cardlink, που λειτουργεί το µεγαλύτερο δίκτυο αποδοχής συναλλαγών µε κάρτες στην Ελλάδα, αυτός υπολογίζεται σε 730.000, αυξημένος κατά 30.000 σε σχέση με το 2018. Μέσω αυτών πραγματοποιήθηκαν πέρυσι ένα δισεκατομμύριο συναλλαγές (+23% σε σχέση με τον αμέσως προηγούμενο χρόνο), αξίας 36 δισ. ευρώ (+14% σε ετήσια βάση).

«Μέσα στο επόμενο τρίμηνο η Cardlink θα λανσάρει στην αγορά τη δυνατότητα των Split payments, της ταυτόχρονης, δηλαδή, πληρωμής από διαφορετικές κάρτες. Μία παρέα, για παράδειγμα, θα μπορεί να πληρώσει έναν λογαριασμό, το ποσό του οποίου, όμως, θα έχει επιμεριστεί στην κάρτα του καθενός», σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος.

Οι χρεωστικές, πάντως, παραμένουν δημοφιλείς μεταξύ των Ελλήνων, καταλαμβάνοντας μερίδιο άνω του 80%, με τη μέση αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται τον Ιούνιο στα 26 ευρώ, έναντι 28 ευρώ τον περασμένο Φεβρουάριο και 33 ευρώ στα τέλη του 2019.

Οι συναλλαγές ανά κλάδο

Ανεπηρέαστος από την υγειονομική κρίση αποδεικνύεται ο κλάδος των ποτών/τροφίμων, με τις συναλλαγές να παραμένουν καθ’ όλη τη διάρκεια του α’ εξαμήνου του 2020 με θετικό πρόσημο. Στον αντίποδα, τα καταλύματα ήταν αυτά, που κατέγραψαν τη μεγαλύτερη πτώση συναλλαγών, «αγγίζοντας» το -94% τον Απρίλιο του lockdown. «Εν μέσω πανδημίας ο Έλληνας έγινε γνώστης του e-commerce», συνέχισε ο κ. Παπαδόπουλος, παραθέτοντας τα στοιχεία για τη μέση αξία των αγορών, η οποία κυμαίνεται σήμερα στα 58 ευρώ έναντι 77 ευρώ τον Δεκέμβριο του 2018.

Στο ζενίθ οι ψηφιακές πληρωμές

Αύξηση καταγράφουν από τις αρχές Μαρτίου, οπότε και ο κορονοιός… πάτησε Ελλάδα, έως σήμερα οι ψηφιακές πληρωμές.

«Το τρίμηνο Μάρτιος – Μάιος 2020, σε συνθήκες σχεδόν πλήρους lockdown λόγω της πανδημικής κρίσης ο συνολικός αριθμός των εγχρήματων συναλλαγών μέσω Internet – Mobile Banking και με κάρτες πληρωμών (χρεωστικές, πιστωτικές, προπληρωμένες) για αγορές παρουσίασε, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, αύξηση 12,6%. Την ίδια περίοδο η αξία εμφανίστηκε μειωμένη, σε σχέση με το 2019, κατά 2,9%», τόνισε ο διευθυντής της ΕET, κ. Βασίλης Παναγιωτίδης, για να προσθέσει: «Τον Ιούνιο του 2020, τόσο ο αριθμός, όσο και η αξία των ηλεκτρονικών εγχρήματων συναλλαγών, εμφανίζουν διψήφια ποσοστά αύξησης σε σχέση με τον Ιούνιο του περασμένου έτους».

Υπενθυμίζεται ότι σύσσωμο το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα προσπάθησε να μυήσει τους καταναλωτές στον κόσμο της ηλεκτρονικής τραπεζικής, με τα αποτελέσματα να είναι εντυπωσιακά, αφού, όπως υπογράμμισε, στο πλαίσιο του ίδιου φόρουμ, ο διευθυντής Digital Business της Εθνικής Τράπεζας, κ. Δημήτρης Πλέσσας, το ποσοστό όσων συνεχίζουν να πραγματοποιούν τις συναλλαγές τους μέσω φυσικού δικτύου είναι μικρότερο του 10%. «Το μερίδιο των digital συναλλαγών θα φθάσει στο 90% – 95%. Αυτή είναι η τάση», κατέληξε.