Πραγματικότητα αποτελεί το πρώτο δάνειο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) σε μικρή επιχείρηση της Ελλάδας, με την εκταμίευση να γίνεται από την Alpha Bank, κάτι το οποίο προλειαίνει το έδαφος για τη χρηματοδότηση μεγάλου αριθμού μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων 

Το δάνειο, ύψους 900.000 ευρώ, δόθηκε στην εταιρεία Spyridakos Group ΙΚΕ προκειμένου να χρηματοδοτήσει το επενδυτικό σχέδιο για αγορά κτιριακών εγκαταστάσεων και εξοπλισμού ξενοδοχείου στη Σέριφο, με παράλληλη ενεργειακή αναβάθμιση του ξενοδοχειακού συγκροτήματος, εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας υπό το καθεστώς του ενεργειακού συμψηφισμού (net metering), καθώς και αγορά ηλεκτροκίνητου οχήματος για τη μεταφορά των επισκεπτών από και προς το ξενοδοχείο.  

Η συνολική επένδυση ανέρχεται σε 1,127 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτείται κατά 50% από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ( 563,7 χιλιάδες ευρώ ), κατά 30% από την Alpha Bank (338,2 χιλιάδες ευρώ ), ενώ κατά 20% μέσω ίδιας συμμετοχής.  

Όπως επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωση η Alpha Bank, η χρηματοδότηση της συγκεκριμένης επένδυσης είναι σημαντική τόσο για την ίδια, όσο και για την οικονομία εν γένει, καθώς πρόκειται για την πρώτη χορήγηση δανείου σε μικρή επιχείρηση με κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο στις μικρές επιχειρήσεις να διεκδικούν, με ελκυστικούς όρους, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειάς τους και να υιοθετούν κριτήρια βιώσιμης ανάπτυξης και λειτουργίας. 

Η επένδυση δε, συνδυάζει δύο πυλώνες από το δανειακό σκέλος του ΤΑΑ, την «Πράσινη Μετάβαση» και την «Εξωστρέφεια». 

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, ο οποίος παρευρέθηκε στην εκδήλωση υπογραφής της χρηματοδότησης, «η δανειακή αυτή σύμβαση συνιστά τη μεγαλύτερη απόδειξη πως το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας “Ελλάδα 2.0” δεν είναι για τις λίγες και μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά για όλες». 

«Οι προϋποθέσεις για να ακολουθήσουν το παράδειγμά της Spyridakos περισσότερες επιχειρήσεις είναι μόλις δύο. Το “Ελλάδα 2.0” απευθύνεται σε επιχειρήσεις που έχουν ή μπορούν να αποκτήσουν τραπεζικό προφίλ και παράλληλα έχουν όραμα, που σημαίνει ότι θέτουν στόχους και προσπαθούν προκειμένου να τους πετύχουν. Το δανειακό σκέλος αυτού του πολύτιμου χρηματοδοτικού εργαλείου σημειώνει ήδη μεγάλη επιτυχία, καθώς ο συνολικός προϋπολογισμός των επενδυτικών σχεδίων που έχουν υποβληθεί προσεγγίζει τα 7 δισ. ευρώ. 

Αναφορικά με τα αιτήματα χρηματοδότησης μικρών επιχειρήσεων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, η Alpha Bank διαβεβαιώνει ότι βρίσκεται σε στάδιο αξιολόγησης επενδυτικών σχεδίων από εταιρείες που δραστηριοποιούνται κυρίως στους τομείς της μεταποίησης, του τουρισμού και της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. 

Υπενθυμίζεται ότι η διαθεσιμότητα του προγράμματος λήγει την 26η Αυγούστου του 2026 ή και νωρίτερα, σε περίπτωση που εξαντληθούν τα διαθέσιμα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. 

Διαβάστε επίσης

Οικογένεια Αθανασιάδου: Από τις ημέρες δόξας στην απειλή των πλειστηριασμών: Η πτώση μιας «αυτοκρατορίας» του Τύπου (pics)

Ντο Κουόν: O φυγάς πίσω από το κραχ των $60 δισ. στα κρυπτονομίσματα

Αυτοί είναι οι 10 πλουσιότεροι DJs στον κόσμο για το 2022