Τα πάνω κάτω στη φορολογία φέρνουν οι πολλαπλές αλλαγές που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στην κλίμακα φόρου εισοδήματος από 1.1.2020. Το αμιγώς «φορολογικό πακέτο Μητσοτάκη» αποτιμάται αρμοδίως στα 1 δισ. ευρώ, αλλά το κόστος των εξαγγελιών για το Δημόσιο φτάνει στα 1,2 δισ. μαζί με τις μειώσεις των ασφαλιστικών παροχών.

Τι σημαίνουν όσα εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από την ΔΕΘ;

1.  Άμεσο κέρδος 300-1300 ευρώ για εκατομμύρια νοικοκυριά, καθώς:

–   Δεν μειώνεται το αφορολόγητο μισθωτών-συνταξιούχων, όπως ήταν προψηφισμένο
–   Φόρος 9% αντί 22% στα εισοδήματα έως 10.000 ευρώ
–  Συνταξιούχοι με 9.000 ευρώ θα έχουν φόρο 0 αντί 80  ευρώ
–   Μισθωτοί με 10.000 ευρώ θα έχουν φόρο 0 ευρώ αντί 300 ευρώ
–  Ελ. επαγγελματίες με 10.000 ευρώ θα δουν φόρο 900 αντί 2.220 ευρώ.

Και επιπλέον:

–  1.000 ευρώ πρόσθετο αφορολόγητο για κάθε παιδί
– Μείωση 1% των ασφαλιστικών κρατήσεων μισθωτών από τον Ιούνιο 2020 (περί τα 250 εκατ. ευρώ ετησίως) δηλαδή περισσότερα λεφτά «καθαρά» στην τσέπη κάθε μήνα για τον εργαζόμενο
–  Αύξηση της υπερωριακής αμοιβής για όσους εργάζονται με μερικη απασχόληση

2.  Μέτρα στήριξης μισθωτών-συνταξιούχων –νοικοκυριών:
–   Στοχευμένο επίδομα 830 εκατ. ευρώ (αντί της δήθεν “13ης σύνταξης”) στα τέλη του 2020, όπως είχε αποκαλύψει το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ πριν δύο μήνες
–    2.000 ευρώ εφάπαξ επίδομα για κάθε νέο παιδί που γεννιέται
–   ΦΠΑ 13% ΑΝΤΊ 24% στα βρεφικά είδη (καρεκλάκια κλπ)

3.  Μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων το 2020:

–   Φόρος επιχειρήσεων 24% αντί 28%
–   Φόρος στα μερίσματα 5% αντί 10%
–  10% φόρος στα νέα αγροτικά σχήματα
–  Αναστέλλεται για 3 χρόνια ο ΦΠΑ στις οικοδομές
–  Εκπτωση φόρου 40% με δαπάνες ανακαίνισης
–  Αναστέλλεται ο φόρος υπεραξίας ακινήτων

«Τολμηρό» πακέτο

Το «πακέτο» των 1,2 δισ. ευρώ όμως, ενδεχομένως να αποδειχθεί «τολμηρό» τις επόμενες μέρες καθώς, την ερχόμενη Παρασκευή και 13,  η κυβέρνηση θα κληθεί να εξηγήσει στο Eurogroup και στην Κομισιόν πού  θα βρεθούν λεφτά για να χρηματοδοτήσει το πακέτο των ελαφρύνσεων. Την ερχόμενη Δευτέρα επιστρέφουν και τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών στην Αθήνα. Ενόψει της κατάθεσης του νέου Προϋπολογισμού και στο πλαίσιο της Αυξημένης Εποπτείας της χώρας, η κυβέρνηση θα τονίσει το αναπτυξιακό αποτέλεσμα που θα έχουν τα μέτρα και, ως φιλοαναπτυξιακά, ευελπιστεί να εγκριθούν.

Ηδη μάλιστα, όπως αποκάλυψε στην συνέντευξή του στο ΘΕΜΑ ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, η δυναμική ανάκαμψης που εκδηλώθηκε μετά τις εκλογές, φαίνεται να απέφερε αυξημένα έσοδα, και μάλιστα περισσότερα από 400 εκατομμύρια ευρώ υπερπλεόνασμα  πάνω από τον στόχο των κρατικών εισπράξεων στο δίμηνο Ιουλίου Αυγούστου, από όσα προέβλεπε ο Κρατικός Προϋπολογισμός της προηγούμενης Κυβέρνησης.

«Άγνωστοι Χ»

Ενόψει των διαπραγματεύσεων για τα μέτρα του 2020 και των επομένων ετών, ο πρωθυπουργός κράτησε κλειστά τα χαρτιά του τελικά για τις μειώσεις φόρων που σχεδιάζει και για τα εισοδήματα άνω των 10.000 ευρώ το χρόνο.

Προανήγγειλε όμως και μειώσεις (έως κατάργηση) του Τέλους Επιτηδεύματος και της εισφοράς αλληλεγγύης, αλλά μετά το 2020.

Στην συνέντευξη Τύπου χθες,  ο Κ. Μητσοτάκης άνοιξε «παράθυρο» και για μειώσεις στην υψηλή φορολογία στο πετρέλαιο και τα καύσιμα, ενδεχομένως και από φέτος, αν προκύψει υπάρξει δημοσιονομικός χώρος. Αλλάζουν τότε έτσι τα πάντα στο επίδομα πετρελαίου για τα νοικοκυριά, αλλά και το κόστος παραγωγής για αγρότες, μεταφορές κλπ.