Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες στα καταστήματα εστίασης που θα ανοίξουν στις 3 Μαΐου μετά από έξι μήνες αναστολής δραστηριότητας με αρκετά «αγκάθια» πάντως να δημιουργούν προβληματισμό στον κλάδο καθώς θα ανοίξουν μόνο οι εξωτερικοί χώροι ενώ παραμένει άγνωστο αν θα μπορούν οι επιχειρήσεις να καταλάβουν επιπρόσθετο χώρο από τον Δήμο, όπως συνέβη τον περασμένο Μάιο.

Πώς θα λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις εστίασης

  • Θα παραμένουν κλειστά από τις 11 μ.μ. έως τις 5 π.μ.
  • Οι πελάτες θα επιτρέπεται να κάθονται μόνο σε εξωτερικούς χώρους. Δεν θα επιτραπεί η λειτουργία εσωτερικών ημιυπαίθριων χώρων.
  • Δεν θα επιτρέπονται όρθιοι πελάτες, παρά μόνο καθήμενοι.
  • Σε κάθε τραπέζι θα μπορούν να κάθονται έως έξι άτομα.
  • Οι αποστάσεις ανάμεσα στα τραπέζια θα είναι οι ακόλουθες: α) όταν στον ενδιάμεσο χώρο μεταξύ δύο παράπλευρων τραπεζιών δεν τοποθετείται καρέκλα σε κανένα εκ των δύο, τότε η ελάχιστη απόσταση μεταξύ αυτών ορίζεται στα 0,90 μ., β) όταν τοποθετείται καρέκλα σε ένα εκ των δύο, τότε η ελάχιστη απόσταση μεταξύ αυτών ορίζεται στο 1,20 μ. και γ) όταν τοποθετείται καρέκλα σε κάθε ένα εκ των δύο, τότε η ελάχιστη απόσταση μεταξύ αυτών ορίζεται σε 1,80 μ.
  • Δεν θα οριστεί ταυτόχρονα και μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών με βάση τα τετραγωνικά.
  • Θα επιτρέπεται η χρήση του μπαρ από τους πελάτες μόνο με καθήμενους πελάτες. Επιτρέπεται να είναι δίπλα δίπλα έως δύο σκαμπό. Η επόμενη δυάδα σκαμπό θα πρέπει να βρίσκεται σε απόσταση 1,5 μέτρου.
  • Οι εργαζόμενοι στον κλάδο της εστίασης θα υποβάλλονται υποχρεωτικά δύο φορές την εβδομάδα σε self tests.
  • Το κόστος για το ένα self test θα καλύπτεται από το κράτος, ενώ για το άλλο το κόστος θα καλύπτεται από τον εργοδότη.
  • Απολυμαντικά σε κάθε τραπέζι.
  • Οι εργαζόμενοι θα φορούν υποχρεωτικά μάσκα. Υποχρεωτικά μάσκα θα πρέπει να φορούν και οι πελάτες κατά τον χρόνο αναμονής, ενώ υπάρχει ισχυρή σύσταση για μάσκα για τους καθήμενους πελάτες.
  • Θα πρέπει να γίνεται απολύμανση των καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια.

Παπαθανάσης: Πώς θα στηριχθούν οι επιχειρήσεις

Ο κόσμος ανταποκρίθηκε στο άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων υπήρξε μεγάλη κίνηση και οι επαγγελματίες είναι ικανοποιημένοι ανέφερε μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Σημείωσε ότι τηρούνται μέτρα και τα τεστ και ότι έχει επιδοθεί μικρός αριθμός προστίμων.

Υπογράμμισε πως από 3 Μαΐου αλλάζει η εικόνα με το άνοιγμα της εστίασης και διευκρίνισε πως φέτος θα είναι διαφορετικό από ότι πέρυσι που ήταν σε χρήση και κάποιο μέρος του εσωτερικού της επιχείρησης. Φέτος, αξιοποιούνται μόνο οι εξωτερικοί χώροι και υπενθύμισε ότι είναι υποχρεωτική η μάσκα μέχρι να οι πελάτες να καθίσουν στο τραπέζι, ενώ θα πρέπει να τηρούνται τα μέτρα όπως απολύμανση χώρων και τραπεζοκαθισμάτων.

Σχετικά με την στήριξη των επιχειρήσεων ανέφερε πως έως την Πέμπτη θα γίνει καταβολή της 7η επιστρεπτέας  ότι 3 δις θα πέσουν στην αγορά και πως έως τις 10/5 για επαγγελματίες της εστίασης θα ανοίξει η πλατφόρμα για να μπορέσουν πάρουν το 7% , το πρόγραμμα των 330 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, υπογράμμισε πως έρχεται και η στήριξη για τα πάγια. «Μια σειρά από μέτρων που έχουν ανακοινωθεί 3 περίπου δις». Σημείωσε πως καθώς προχωράει η επανεκκίνηση σταδιακά θα αποσύρει και η πολιτεία τα μέτρα ενώ ανάλογα με το ποιες επιχειρήσεις έχουν πληγεί από την πανδημία θα υπάρχει στήριξη

Σταμπουλίδης: Χωρίς SMS – Στα σπίτια μας στις 23:00

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης είπε ότι από τις 3 Μαΐου θα επιτρέπεται η διαδημοτική μετακίνηση και ότι δεν θα χρειαστεί να στέλνει ο πολίτης sms για την επίσκεψη σε κατάστημα εστίασης, τα οποία για τους καθήμενους πελάτες θα κλείνουν στις 23:00, αλλά θα μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν για υπηρεσίες delivery και take away. «…Ο γενικός κανόνας, πρόσθεσε, είναι ότι στις 23:00 θα ξεκινά η απαγόρευση και θα πρέπει όλοι να φροντίσουν να είναι στα σπίτια τους».

Ο γενικός γραμματέας σημείωσε ότι «θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι τα μέσα της εβδομάδας την έκδοση της ΚΥΑ που θα έχει προβλέψεις για όλα τα ζητήματα».

Σε ότι αφορά τους γάμους και τις δεξιώσεις, ο κ. Σταμπουλίδης είπε ότι μετά τις 15 Μαΐου θα υπάρξει ξεκάθαρο πλαίσιο για όσα θα ισχύουν, σημειώνοντας ότι «δεν πρέπει να δώσουμε λάθος μήνυμα ότι τελειώσαμε με τον κορονοϊό».

Για την εστίαση συγκεκριμένα ο κ. Σταμπουλίδης είπε ότι υπάρχει το πρόγραμμα για την επανεκκίνησή της, με την χορήγηση κεφαλαίων κίνησης, η πλατφόρμα για το οποίο θα ανοίξει έως τις 10 Μαΐου και η εκταμίευση θα είναι άμεση, ενώ παράλληλα συνεχίζονται τα μέτρα με την αναστολή συμβάσεων και την έκπτωση ενοικίων.

Τα ερωτήματα για τους ΚΑΔ

Η πρωτοβουλία Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης απέστειλε επιστολή στον γενικό γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή κ. Παναγιώτη Σταμπουλίδη θέτοντας τα ακόλουθα ερωτήματα:

1)     Πώς δικαιολογείται επιχειρησιακά η επιλογή παραμονής σε αναστολή συγκεκριμένων ΚΑΔ; Ανακοινώθηκε η παραμονή σε αναστολή των επιχειρήσεων με ΚΑΔ 5621 (catering) και 5630 (υπηρεσίες ποτών). Ωστόσο στον ΚΑΔ 5630 ανήκουν πάρα πολλά μαγαζιά εστίασης, τα οποία μπορούν να δουλέψουν αναπτύσσοντας τραπέζια σε εξωτερικούς χώρους. Έχει λοιπόν δημιουργηθεί το εύλογο ερώτημα γιατί να μη δίνεται η δυνατότητα να λειτουργήσουν στους εξωτερικούς χώρους με τους κανόνες που έχουν τεθεί.

2)     Υπάρχει πρόβλεψη για τους ΚΑΔ που δεν θα επαναλειτουργήσουν;

3)     Μπορεί μια επιχείρηση να επιλέξει να μην επαναλειτουργήσει καίτοι της δίνεται η δυνατότητα; Τι προβλέπεται για τις επιχειρήσεις αυτές; Όπως πιστεύουμε είναι κατανοητό, υπάρχουν επιχειρήσεις για τις οποίες το να επαναλειτουργήσουν με το συγκεκριμένο πλαίσιο δεν αποτελεί βιώσιμη επιλογή για πολλούς λόγους (π.χ. μικρός εξωτερικός χώρος ή περιορισμένο ωράριο). Είναι πάρα πολλά τα μαγαζιά εστίασης και ιδιαίτερα στο κέντρο της Αθήνας που η λειτουργία τους ξεκινά από τις 8.00 μμ και μετά πράγμα που σημαίνει ότι τους δίνεται η δυνατότητα να δουλέψουν για λίγες ώρες καθιστώντας την επαναλειτουργία τους ουσιαστικά ζημιογόνα. Ωστόσο από τα ανακοινωθέντα μέτρα δε φαίνεται να υπάρχει ούτε σκέψη ούτε πρόβλεψη για την περίπτωση όπου ένα μαγαζί εστίασης το οποίο συμπεριλαμβάνεται στους ΚΑΔ επαναλειτουργίας, αποφασίσει να μη λειτουργήσει.

4)     Υπάρχει καμία πρόβλεψη για αλλαγή ωραρίου πέρα των 11.00 μμ;

5)     Η χρήση του μπαρ όπως ανακοινώθηκε χρήζει διευκρίνησης. Αναφέρεται στους κανόνες η χρήση του μπαρ (υπό την προϋπόθεση μέτρων). Ακόμα και σε εσωτερικούς χώρους; Δυστυχώς, θεωρούμε σκόπιμο να ρωτήσουμε καθώς δε φαίνεται να είναι αντιληπτό πως ο χώρος της “μπαρας” είναι κατά κανόνα στο εσωτερικό των καταστημάτων.

Τέλος στην επιστολή γίνεται αναφορά και στο κόστος των τεστ αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self tests) για τα οποία έχει ανακοινωθεί ότι το ένα από τα δύο που πρέπει να κάνει ο κάθε εργαζόμενος θα καλύπτεται από το κράτος, ενώ το άλλο από τον εργοδότη. Στην επιστολή τίθεται το ερώτημα εάν οι εργοδότες (ως απασχολούμενοι στην επιχείρηση) θα συμπεριληφθούν στη δωρεάν παροχή self test.

«Πρωτοβουλία Estiasi Greece»:  Τρία ερωτήματα για την λειτουργία της εστίασης

Τρία ζητήματα λειτουργίας της εστίασης με αφορμή την επανέναρξη της δραστηριότητας στις 3 Μαΐου, διατυπώνουν τα μέλη της «Πρωτοβουλία Estiasi Greece» σε ανακοίνωση τους.

Ειδικότερα, αναφορικά με την αδειοδότηση κοινόχρηστων χώρων σημειώνεται από την Πρωτοβουλία, ότι επιβάλλεται νομοθετική παρέμβαση από το υπουργείο Εσωτερικών, σε συνεννόηση με τους δήμους, προκειμένου να δοθεί παράταση στις άδειες του 2020 μέχρι τέλος Μαΐου, ώστε να υπάρξει εύλογο διάστημα έκδοσης των αδειών του 2021.

Αναφορικά με την εξαίρεση των ΚΑΔ 56.30.10.04 για την επαναλειτουργία σε εξωτερικούς χώρους τονίζεται στην ανακοίνωση, ότι η εξαίρεση αυτή «εγείρει ζητήματα αθέμιτου ανταγωνισμού, αφού τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος λειτουργούν με βάση τις άδειες τους και όχι τους ΚΑΔ, οι οποίοι επελέγησαν για τυπικούς φορολογικούς λόγους. Έτσι, θα έχουμε σε γειτονικά καταστήματα σερβίρισμα ποτών σε όσους έχουν ΚΑΔ 56.10 και απαγόρευση σε όσους έχουν ΚΑΔ 56.30».

Τέλος ζητούν διευκρινίσεις αναφορικά με τους ημιυπαίθριους καθώς και παράταση ωραρίου έως τις 12 τα μεσάνυχτα. «Οι επισημάνσεις λόγω του περιορισμένου χρόνου απαιτούν άμεσες λύσεις», καταλήγει η ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας.

Διαβάστε ακόμη:

Αναστολή συμβάσεων εργασίας: 150.000 εργαζόμενοι χάνουν το δικαίωμα λόγω κόφτη

Aνθρωπιστική κρίση με τους ναυτικούς – Πεθαίνουν πάνω στα πλοία από κορωνοϊό

Κομισιόν: Mήνυσε την AstraZeneca για καθυστέρηση στις παραδόσεις εμβολίων κατά της Covid-19