Ένα ζοφερό τοπίο της χώρας, μετά το τέλος της πανδημίας και εφόσον δεν ανακάμψει επαρκώς η οικονομία και ειδικά οι επιχειρήσεις, σκιαγραφεί η έκθεση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννη Στουρνάρα.

Αν και ο ίδιος ο διοικητής εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα κυμανθεί φέτος στο 4,2% στην έκθεση του τονίζεται οτι την επαύριον της κρίσης, η ελληνική οικονομία έχει να αντιμετωπίσει σημαντικούς κινδύνους όπως:

1. Το κλείσιμο πολλών μη βιώσιμων επιχειρήσεων με σωρεία απολύσεων ειδικά σε θέσεις χαμηλής ειδίκευσης. Ως επακόλουθο τα «κανόνια» στην αγορά θα οδηγήσουν σε αύξηση του ιδιωτικού και ειδικά του μη εισπράξιμου χρέους που θα πρέπει να διαγραφεί.

2. Την αύξηση των κόκκινων δανείων και των καταπτώσεων εγγυήσεων με το δημόσιο να καλείται να καλύψει τα σπασμένα και να ενισχύσει όσους χάσουν την δουλειά τους.

3. Ο προϋπολογισμός να χρηματοδοτεί μέτρα στήριξης για εταιρείες «ζόμπι», δηλαδή επιχειρήσεις που δεν είχαν κερδοφορία και κανονικά θα είχαν διακόψει τη λειτουργία τους

Ειδικότερα, η έκθεση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος παρουσιάζει τους εξής κινδύνους για την ελληνική οικονομία για την επόμενη ήμερα της πανδημίας: «Πρώτον, την εμφάνιση ενός μεγάλου αριθμού πτωχεύσεων μη βιώσιμων επιχειρήσεων και δεύτερον, την κατάργηση πολλών θέσεων εργασίας, κυρίως σε υπηρεσίες διαμεσολαβητικού χαρακτήρα και σε κλάδους έντασης εργασίας χαμηλής εξειδίκευσης. Αναπόφευκτα, οι πτωχεύσεις, η αύξηση της ανεργίας και η μείωση του προσωπικού εισοδήματος θα οδηγήσουν σε αύξηση του ιδιωτικού χρέους και νέα αύξηση του ήδη μεγάλου όγκου ΜΕΔ. Είναι επίσης πιθανόν τα μέτρα στήριξης να διατήρησαν εν ζωή επιχειρήσεις που δεν είχαν κερδοφορία και κανονικά θα είχαν διακόψει τη λειτουργία τους.

Το ενδεχόμενο πτώχευσης μεγάλου αριθμού οριστικά μη βιώσιμων επιχειρήσεων ενέχει σημαντικούς πιστωτικούς κινδύνους (νέα ΜΕΔ) και δημοσιονομικούς κινδύνους (καταπτώσεις κρατικών εγγυήσεων, οριστική διαγραφή χρεών προς το Δημόσιο, εισοδηματική στήριξη στους απολυόμενους εργαζομένους). Οι κίνδυνοι αυτοί επηρεάζουν αρνητικά το χρηματοπιστωτικό τομέα και επιβραδύνουν την επιστροφή της χώρας στη δημοσιονομική ισορροπία. Τέλος, κίνδυνοι συνδέονται και με ενδεχόμενη συνέχιση ή και ένταση της γεωπολιτικής αστάθειας στη ΝΑ Μεσόγειο, όπως και με μια εκ νέου όξυνση της μεταναστευτικής κρίσης».

Για να αποφευχθεί ο παραπάνω κίνδυνος η ΤτΕ προχώρα στις εξής συστάσεις: α) την επίσπευση του ολικού μετασχηματισμού της με στόχο την αύξηση της παραγωγικότητας και με κατεύθυνση την ενίσχυση της ανάπτυξης της ψηφιακής και πράσινης οικονομίας και

β) την άμεση και συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος των ΜΕΔ.

«Όταν η πανδημία εξασθενήσει, η οικονομική πολιτική θα πρέπει να στραφεί σε ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης και να διευκολύνει τη διαδικασία ανακατανομής πόρων σε δυναμικούς κλάδους και επιχειρήσεις με καλύτερες προοπτικές ανάπτυξης» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση της ΤτΕ.

Διαβάστε ακόμα: 

Συν-Εργασία: Μέχρι πότε μπορούν να υποβάλουν αίτηση οι εργοδότες

Επίδομα 534 ευρώ: Πότε καταβάλλονται τα ποσά για τις αναστολές Μαρτίου

Postal lockers: Έρχονται τα ΑΤΜ ταχυδρομικών αντικειμένων – Πού θα τοποθετηθούν