Σχεδόν πέντε χρόνια έχουν περάσει από το «μαύρο» καλοκαίρι του 2015 με το κλείσιμο των τραπεζών και την επιβολή των capital controls,  που ώθησαν τους Ελληνες να μην εμπιστεύονται στις τράπεζες τις οικονομίες τους και να επιλέγουν αντ’ αυτού να τις κρύβουν σε στρώματα και σεντούκια, υπό τον φόβο «κουρέματος» των καταθέσεων.

Σήμερα, τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, δείχνουν ότι οι Έλληνες άρχισαν να εμπιστεύονται και πάλι το τραπεζικό σύστημα, καθώς τα χρήματα που φυλάνε σε στρώματα και σεντούκια το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου μειώθηκαν κατά 6,6 δισ. ευρώ στα 23,4 δισ. ευρώ – στο 12% του ΑΕΠ -από περίπου 30 δισ. ευρώ (16% του ΑΕΠ) που ήταν το αντίστοιχο εννεάμηνο του 2018.

Σύμφωνα με την τελευταία ενδιάμεση έκθεση νομισματικής πολιτικής της Τράπεζας της Ελλάδος, η αύξηση των ιδιωτικών καταθέσεων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα το δεκάμηνο του 2019 κατά 5,4 δισ. ευρώ ( 4,7 δισ. ευρώ προήλθαν από τα νοικοκυριά και τα υπόλοιπα 700 εκατ. ευρώ από τις επιχειρήσεις) συμβάδισε με καθαρή εισροή χαρτονομισμάτων στις τράπεζες και επαναπατρισμό κεφαλαίων από το εξωτερικό, με αποτέλεσμα το σύνολο των καταθέσεων να ανέλθει στα 139,7 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, η ΤτΕ αναφέρει: «Στη διάρκεια του 2019 συνέχισαν να καταγράφονται σημαντικές εισροές τραπεζογραμματίων στο τραπεζικό σύστημα, με αποτέλεσμα η εκτιμώμενη νομισματική κυκλοφορία (σ.σ.: τα μετρητά) ως ποσοστό του ΑΕΠ να υποχωρήσει στο 12% την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2019 από 16% την αντίστοιχη περίοδο του 2018. Η βελτίωση του κλίματος στην ελληνική οικονομία συνέβαλε στην επιστροφή αποθησαυρισμένων τραπεζογραμματίων. Η αυξημένη εισροή χρήματος από ξένους επισκέπτες στη χώρα σε συνδυασμό με τη διευρυμένη χρήση ηλεκτρονικών μέσων πληρωμών για τη διενέργεια συναλλαγών επέτειναν την εξέλιξη αυτή».

Σημειώνεται ότι το ΑΕΠ της Ελλάδας ανερχόταν σε 190 δισ. ευρώ το 2018.