search icon

Οικονομία

Τζεντιλόνι: Ιούνιο οι αποφάσεις για αξιοποίηση ANFAs, SMPs σε επενδύσεις

«Παράθυρο» να ληφθούν σύντομα αποφάσεις για την εξαίρεση μεταναστευτικών δαπανών ύψους 200 εκατ. ευρώ από το πρωτογενές πλεόνασμα – Τόνισε ότι είναι αναγκαία η λήξη της προστασίας της Α΄ κατοικίας

Σε δύο ξεχωριστές φάσεις θα κριθούν η αξιοποίηση των κερδών των ελληνικών ομολόγων (ANFAs, SMPs) για επενδύσεις και η μείωση των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος, όπως προκύπτει από τη συνέντευξη που παραχώρησε ο Επίτροπος Οικονομικών, Πάολο Τζεντιλόνι στην ΕΡΤ λίγο πριν ολοκληρώσει σήμερα τη διήμερη επίσκεψή του στην Αθήνα.

Ο κ. Τζεντιλόνι προανήγγειλε αποφάσεις για την αλλαγή χρήσης των ANFAs και SMPs στο Eurogroup της 11ης Ιουνίου, ενώ για τα πρωτογενή πλεονάσματα παρέπεμψε στις διαβουλεύσεις που θα γίνουν το προσεχές φθινόπωρο για την κατάρτιση του κρατικού προϋπολογισμού του 2021 (το προσχέδιό του πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή στις 5 Οκτωβρίου και το τελικό σχέδιο στις 21 Νοεμβρίου), θέτοντας την προϋπόθεση να υπάρχει διαθέσιμος δημοσιονομικός χώρος.

Παράλληλα, χαρακτήρισε λογικό το ελληνικό αίτημα να εξαιρεθούν ορισμένες μεταναστευτικές δαπάνες (200 εκατ. ευρώ) από τον μεταμνημονιακό τρόπο υπολογισμού του πρωτογενούς πλεονάσματος, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι σχετικές αποφάσεις μπορεί να ληφθούν γρήγορα. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση προσδοκά να λάβει το σχετικό «πράσινο φως» στο Eurogroup της 16ης Μαρτίου. Όσον αφορά στο αίτημα να δοθεί η δυνατότητα μεταφοράς υπερπλεονασμάτων από το ένα έτος στο επόμενο (smoothing mechanism), ο Επίτροπος Οικονομικών αρκέστηκε να πει ότι «πρέπει να λάβουμε αποφάσεις σταδιακά».

Ερωτηθείς εάν ανησυχεί για πιθανές κοινωνικές επιπτώσεις από τη λήξη της προστασίας της Α΄ κατοικίας στις 30 Απριλίου, ο κ. Τζεντιλόνι δήλωσε ότι «εάν υπάρχουν κίνδυνοι –στα χαμηλότερα στρώματα του πληθυσμού, με βάση τη δική μου κοινωνική ματιά–, νομίζω ότι θα μπορούσαν να ληφθούν αντισταθμιστικά μέτρα (counter measures), αλλά αυτό εναπόκειται στην κυβέρνηση, όχι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Πιο αναλυτικά, τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης του Επιτρόπου Οικονομικών στην ΕΡΤ έχουν ως εξής:

Exit mobile version