Ελαφρώς χειρότερη αποδείχθηκε η ύφεση για την αμερικανική οικονομία στο α’ τρίμηνο του 2022, η οποία τελικά υπολογίστηκε στο 1,6% έναντι 1,5% της προηγούμενης μέτρησης. H επιδείνωση οφείλεται κυρίως στο έλλειμμα – ρεκόρ του εμπορικού ισοζυγίου, το οποίο απορρόφησε την ισχυρή εγχώρια ζήτηση.  

Συγκεκριμένα, τα επιχειρηματικά αποθέματα κατέβασαν αισθητά ρυθμούς εξαιτίας των αναταράξεων στις εφοδιαστικές αλυσίδες και των ελλείψεων σε εργαζόμενους. Αντίθετα, η ζήτηση εμφάνισε αύξηση κατά 3,9% σε ετήσια βάση.  

Ας σημειωθεί ότι πολλοί αναλυτές δεν αποκλείουν τον σενάριο της επικράτησης μιας ήπιας ύφεσης το επόμενο διάστημα, εξαιτίας του υψηλού πληθωρισμού, ο οποίος αναγκάζει την κεντρική τράπεζα να προβεί σε περιστολή της διαθέσιμης ρευστότητας και αύξηση των επιτοκίων. 

Για τον Ιούλιο, άλλωστε, η αγορά περιμένει μια νέα αναθεώρηση του βασικού επιτοκίου της τάξης των 50 ή των 75 μονάδων βάσης, κάτι που θα διαμορφώσει το επιτόκιο της Fed στο 2% ή στο 2,25%, αντίστοιχα. Σήμερα βρίσκεται στο 1,5%. 

Στο πρόβλημα της οικονομίας έρχονται να προστεθούν οι αναταράξεις στην εφοδιαστική αλυσίδα, το άλμα τιμών σε ενέργεια και καύσιμα, οι ελλείψεις βασικών υλικών, το κύμα της «Μεγάλης Παραίτησης», αλλά και οι συνεχιζόμενες γεωπολιτικές προκλήσεις.  

Όσον αφορά το β’ τρίμηνο, η πρώτη εκτίμηση είναι προγραμματισμένη για τις 28 Ιουλίου. Παρότι αναμένεται ανάκαμψη σε σχέση με το α’ τρίμηνο, τα μακροοικονομικά στοιχεία εξακολουθούν να προκαλούν προβληματισμό. Τον Μάιο οι λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν, ενώ οι ενάρξεις κατοικιών σημείωσαν πτώση. Η καταναλωτική εμπιστοσύνη του Ιουνίου δε, κατρακύλησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 16 μηνών. 

Διαβάστε επίσης:

Ακριβαίνουν τα ταξίδια: Η υψηλή ζήτηση ανεβάζει τις τιμές και στα αεροπορικά εισιτήρια

Πλειστηριασμοί: Τι «κλήρωσε» για Π. Κωστόπουλο, Κ. Αλεξανδράκη και Villas Armit (upd)

Έρχονται 5 νέες συμφωνίες με ελληνικές εταιρείες για τις φρεγάτες