Την επιβολή προστίμου 1200 ευρώ σε εργοδότες αν απασχολούν εργαζόμενους με αναστολή συμβάσεων, ανακοίνωσε ο Υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ.

Μάλιστα το πρόστιμο αυτό θα αφορά και τις επιχειρήσεις που προχώρησαν σε αναστολή της σύμβασης εργασίας των εργαζομένων και θα απασχολήσουν πάνω από το 10% των εργαζομένων με τηλεργασία.

Αναφορικά με καταγγελίες για επιχειρήσεις ή εργοδότες που ζήτησαν από εργαζόμενους μέρος του βοηθήματος των 800 ευρώ, ο κ. Βρούτσης είπε πως θα εφαρμοστεί το νέο πλαίσιο ποινών του υπουργείου Εργασίας που φτιάχτηκε τον περασμένο Δεκέμβριο αλλά θα εφαρμοστεί και υπουργική απόφαση που υπογράφτηκε σήμερα και αφορά την αναστολή των συμβάσεων.

Έτσι όσοι εργοδότες παρουσιάσουν καταχρηστική συμπεριφορά, ζητώντας από εργαζόμενους των οποίων έχουν αναστείλει τις συμβάσεις να εργαστούν, θα αντιμετωπίσουν πρόστιμο 1.200 ευρώ ανά εργαζόμενο.

Το ίδιο πρόστιμο προβλέπεται και αν παραβιαστεί η συμφωνία που αφορά την παροχή εργασίας με τηλεργασία για κάλυψη πρόσκαιρων αναγκών της επιχείρησης από εργαζόμενους, των οποίων η σύμβαση εργασίας έχει τεθεί σε αναστολή. Το ποσοστό των εργαζομένων που μπορεί να προσφέρει τηλεργασία δεν μπορεί να υπερβαίνει το 10% κατ΄ανώτατο όριο, επί των εργαζομένων της επιχείρησης, των οποίων οι συμβάσεις τελούν σε αναστολή. Σε περίπτωση που συμβεί αυτό θα καταβληθεί πρόστιμο 1.200 ευρώ για κάθε εργαζόμενο.

Παράλληλα όπως διαμήνυσε ο υπουργός Εργασίας θα ισχύσουν και κατά την διάρκεια των μέτρων αντιμετώπισης του κορωνοϊού όλα τα πρόστιμα που υπάρχουν για παραβάσεις όπως στέρηση αδείας, υποδηλωμένη εργασία κ.α.

Ειδικότερα για στέρηση κανονικής άδειας προβλέπεται πρόστιμο 900 ευρώ ανά εργαζόμενο που θίγεται και διαπιστωμένα δεν λαμβάνει την οφειλόμενη άδεια, χωρίς διακύμανση, ενώ για μη χορήγηση σε μία μητέρα της άδειας μητρότητας προβλέπεται πρόστιμο 4.000 ευρώ για κάθε μητέρα που δεν της χορηγείται άδεια μητρότητας, ανεξάρτητα από το μέγεθος της επιχείρησης.