Τεχνολογία

5G: Οι τηλεφωνικοί πάροχοι κάνουν «πόλεμο» για τις τιμές των κινητών

  • newsroom


Τον «πόλεμο» πυροδότησε η νέα κυκλοφορία του iPhone 12 με δίκτυο 5G - Οι αμερικανικοί πάροχοι κάνουν έκπτωση στο νέο iPhone, ελπίζοντας να «κλειδώσουν» τους καταναλωτές για χρόνια στην ασύρματη υπηρεσία τους

Εντείνεται ο ανταγωνισμός μεταξύ των παρόχων κινητής τηλεφωνίας, προκειμένου να «κλειδώσουν» την πελατεία τους στα εκάστοτε προγράμματα τους. Αφορμή στάθηκε η κυκλοφορία του νέου iPhone 12, το οποίο έχει τη δυνατότητα σύνδεσης σε 5G δίκτυο.

Ξεκινά με έκπτωση 30 δολαρίων. Για τους συνδρομητές  AT&T, T-Mobile ή Verizon, το iPhone 12 κοστίζει 799 δολάρια χωρίς ΦΠΑ, ενώ αν ο καταναλωτής επιθυμεί η συσκευή του να είναι μην είναι κλειδωμένη- ώστε να μπορεί να συνδεθεί σε οποιοδήποτε πάροχο – η τιμή χωρίς ΦΠΑ είναι 829 δολάρια.

Οι πελάτες έχουν, επίσης, τη δυνατότητα μεγαλύτερης έκπτωσης για τις νέες συσκευές, εφόσον είναι πρόθυμοι να δεσμευτούν με μηνιαίες πληρωμές για τα επόμενα χρόνια,ενώ αρκετές εταιρείες προσφέρουν απεριόριστα πακέτα δεδομένων και δυνατότητα ανταλλαγής με τη παλιά τους συσκευή.

«Αυτή είναι η μεγαλύτερη προσφορά που έχουμε δει ποτέ από την ημέρα της κυκλοφορίας του iPhone, ξεπερνώντας τις προσφορές των 750 δολαρίων από όλους τους παρόχους το 2016 και ξεπερνώντας τα 700 δολάρια που προσέφερε η Verizon σε νέους συνδρομητές το 2019», επισημαίνουν οι αναλυτές της LightShed Walter.

Για την Apple, το κύμα των «εκπτωτικών» συμβολαίων από τους τηλεφωνικούς παρόχους θα μπορούσε να αυξήσει τις πωλήσεις του νέου iPhone στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ παράλληλα μπορεί να επιτευχθεί ευκολότερα ο κύκλος «ανακύκλωσης» των παλαιότερων συσκευών του αμερικανικού κολοσσού.

Η εταιρεία έχειο δηλώσει πως ο τυπικός κύκλος ζωής ενός iPhone σήμερα είναι στα τρία χρόνια, με την Apple να κυκλοφορεί τα νέα smartphones ανά τρία χρόνια αντίστοιχα, πραγματοποιώντας έναν αρκετά σημαντικό επανασχεδιασμό και σημαντικές ενημερώσεις του λογισμικού IOS.

Για τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, η κυκλοφορία του iPhone 12 τους δίνει την ευκαιρία να «κρατήσουν» τους παλιούς τους πελάτες, ενώ παράλληλα τους βοηθά να αποκτήσουν δυνητικά νέους, με την ελπίδα να καλύψουν το κόστος των συσκευών σε πολυετή προγράμματα πληρωμών.

Τα νέα iPhone υποστηρίζουν επίσης δίκτυα 5G, τα οποία βρίσκονται ακόμη υπό ανάπτυξη στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό κατά συνέπεια θα αποτελέσει εμπόδιο σε περίπτωση που ο πάροχος δεν παρέχει υπηρεσίες 5G, με αποτέλεσμα ο εκάστοτε πελάτης να μην μπορεί να αλλάξει πάροχο καθώς θα είναι δεσμευμένος σε συμβόλαιο 30 μηνών.

Όλες οι προσφορές κινητής τηλεφωνίας στις Η.Π.Α. έχουν δύο κοινά πράγματα: Οι πελάτες πρέπει να ανταλλάσσουν μια παλιά συσκευή κάποιας αξίας – ή οποιοδήποτε κινητό σε κανονική λειτουργία – με αντάλλαγμα πακέτα προσφοράς μηνιαίων πληρωμών.

Τώρα, με το 5G να θεωρείται ένας σημαντικός κύκλος ανάπτυξης για τη βιομηχανία τηλεπικοινωνιών, οι τρεις πάροχοι προσπαθούν να προσελκύσουν πελάτες από τους ανταγωνιστές με στόχο τα αποκλειστικά συμβόλαιο μηνιαίων δόσεων για το iPhone με τεχνολογία 5G.

Η Apple διαθέτει, επίσης, ένα πρόγραμμα αναβάθμισης που προσφέρει ένα iPhone που αποπληρώνεται σε μηνιαίες δόσεις και δεν δεσμεύει τους χρήστες με έναν συγκεκριμένο πάροχο, ενώ τους επιτρέπει να κάνουν αναβάθμιση του κινητού τους με ένα καινούργιο μοντέλο μετά από ένα χρόνο.

Απόρρητο Απόρρητο