Δύο δοκιμαστικοί δορυφόροι εκτοξεύθηκαν με έναν πύραυλο Atlas V της United Launch Alliance (ULA), στην προσπάθεια της Amazon να δημιουργήσει δίκτυο δορυφόρων σε τροχιά γύρω από τη Γη ώστε να αμφισβητήσει την κυριαρχία στη συγκεκριμένη αγορά του Έλον Μασκ και της Starlink.

Η εκτόξευση, που σηματοδοτεί την έναρξη δημιουργίας του δικτύου Project Kuiper, πραγματοποιήθηκε από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα. Οι δορυφόροι, Kuipersat-1 και Kuipersat-2, θα βρεθούν σε τροχιά στα 500 χλμ. από την επιφάνεια της Γης και θα υποβληθούν σε μια σειρά δοκιμών για να δημιουργήσουν συνδέσεις στο διαδίκτυο με ένα τερματικό στο έδαφος.

Iκανοποιημένη εμφανίζεται η Amazon από την επιτυχημένη εκτόξευση των δύο πρώτων της δορυφόρων στο πλαίσιο του φιλόδοξου Project Kuiper. Χρειάστηκαν, ωστόσο, να περάσουν πάνω από τέσσερα χρόνια αφότου ο τεχνολογικός κολοσσός είχε ανακοινώσει τα μεγαλόπνοα σχέδια του για να επενδύσει στη δημιουργία του δικού της παγκόσμιου συστήματος δορυφόρων, που θα μπορεί να ανταγωνιστεί το Starlink της SpaceX του Έλον Μασκ.

Το project έχει σαν στόχο να δημιουργήσει ένα δίκτυο συνολικά 3.236 δορυφόρων χαμηλής τροχιάς, το οποίο θα μπορεί να προσφέρει πολύ υψηλές ταχύτητες διαδικτύου σε οποιοδήποτε σημείο στον πλανήτη. Έχει δε, δεσμευτεί να επενδύσει περίπου 10 δισ. δολάρια.

Συγκριτικά, το Starlink του Μασκ έχει ήδη περίπου 5.000 δορυφόρους σε τροχιά. Ισχυρίζεται δε, πως έχει ένα πελατολόγιο άνω των 2 εκατομμυρίων, τόσο ιδιώτες και επιχειρήσεις όσο και κυβερνήσεις.

Το Project Kuiper αναμένεται να ξεκινήσει να θέτει λειτουργικούς δορυφόρους στο διάστημα πριν από το τέλος του 2024, με την υπηρεσία δορυφορικού διαδικτύου να προσφέρεται καταρχήν σε περιορισμένο αριθμό πελατών.

Στόχος της Amazon είναι να θέσει συνολικά 3.236 δορυφόρους σε χαμηλή γήινη τροχιά (LEO).

Σύμφωνα με την υπό όρους άδεια της εταιρείας με την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών των ΗΠΑ, πρέπει να έχει τουλάχιστον τους μισούς δορυφόρους της σε τροχιά μέχρι τα μέσα του 2026.

«Η εκτόξευση ξεκίνησε μια νέα φάση της αποστολής Protoflight, και έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας, αλλά είναι ένα συναρπαστικό ορόσημο», δήλωσε την Παρασκευή ο Ρατζίβ Μπαντιάλ, αντιπρόεδρος τεχνολογίας του Project Kuiper. «Είμαι ευγνώμων στην ομάδα του Project Kuiper για την αφοσίωσή τους να μας φτάσουν σε αυτό το σημείο, καθώς και στους εταίρους μας στην United Launch Alliance που μας βοήθησαν να αναπτύξουμε το πρώτο διαστημικό σκάφος που τέθηκε σε τροχιά».

Σημειώνεται ότι η SpaceX του Μασκ έχει εκτοξεύσει μέχρι στιγμής περίπου 5.000 δορυφόρους, οι οποίοι απαρτίζουν το δίκτυο παροχής ευρυζωνικού internet Starlink. Άλλος παίκτης στη συγκεκριμένη αγορά είναι η OneWeb, που ανήκει στην κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, έχει σχεδόν 650 δορυφόρους σε τροχιά.

Η εκτόξευση δορυφόρων Starlink σε LEO ξεκίνησε από την SpaceX τον Μάιο του 2019. Ο Μασκ έχει δηλώσει ότι σχεδιάζει ένα δίκτυο που θα εκτείνεται τελικά σε 42.000 τηλεπικοινωνικούς δορυφόρους.

Η Amazon καλείται πλέον να καλύψει σημαντικό έδαφος, με την εταιρεία να έχει εξασφαλίσει 77 εκτοξεύσεις βαρέων φορτίων από τις Arianespace, Blue Origin και ULA, ενώ επιπλέον εκτοξεύσεις θα γίνουν από την Blue Origin – ιδιοκτησίας Τζεφ Μπέζος.

Και ενώ η εταιρεία, όπως και η Starlink, λέει ότι είναι αποφασισμένη να περιορίσει τα «τροχιακά σκουπίδια» και την ορατότητα των δορυφόρων, οι ειδικοί συνεχίζουν να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για αυτούς τους τεχνητούς αστερισμούς και τις εκτεταμένες παρεμβολές τους. Η Starlink συνεχίζει να βρίσκεται στο επίκεντρο των ανησυχιών ειδικά για τα συντρίμμια και τις παρεμβολές που εμποδίζουν την επιστημονική εξερεύνηση.

Διαβάστε ακόμη:

Στροφή στον χρυσό μετά τον πόλεμο στο Ισραήλ – Ανακάμπτει από το χαμηλό 7μηνου

Πετρέλαιο: Σοκ στην αγορά από τις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ – Τι προβλέπουν τώρα οι αναλυτές

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Η στρατηγική της ΝΔ στον β’ γύρο – Πού αναμένονται «δύσκολες» μάχες

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ